Pazarlás helyett folytassunk tudatos életmódot

2020. júl. 27. Szűrös Ivett

A tudatosság az élet minden területén nagyon fontos. Manapság, amikor a Föld, valamint a növény- és az állatvilág kénytelen elszenvedni az emberi felelőtlenség, nemtörődömség káros hatásait, különösen indokolt felhívni a figyelmet a pazarló életmódra, annak következményeire.

Sokan úgy hiszik, hogy a pazarlás kerülése az tulajdonképpen egyenlő a spórolással. Az kétségkívül igaz, hogy a kettő között van némi összefüggés. Hiszen azt mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy minél jobban megy valakinek, annál kevésbé tudatos vásárló/felhasználó/fogyasztó. Ezzel szemben az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, akiknek be kell osztani bevételük minden forintját, sokkal inkább odafigyelnek kiadásaikra/fogyasztásukra. A pazarlás kerülése azonban leginkább mégis az egyéntől, nem pedig az anyagi helyzettől függ.

Az egyik legnagyobb gondot az élelmiszer pazarlás jelenti. De mit is tehetünk ez ellen? Az első és a legfontosabb az, hogy tudatosan vásároljunk. Tartós élelmiszerből (konzerv, befőtt, stb.), tisztítószerből persze be lehet jó előre spájzolni, viszont romlandó termékekből (felvágott, friss gyümölcs, stb.) próbáljunk meg annyit venni, ami a háztartásunkban jó eséllyel el fog fogyni. Ugyanígy érdemes megtervezni a főzést is. Az étel jellegétől függően persze a maradékot le lehet fagyasztani, vagy éppen ha van háziállat, az is megkaphatja. Sajnos azonban szinte mindenhol előfordul, hogy olykor-olykor bizony némi élelmiszer a kukában landol. Ennek elkerülése érdekében, a megmaradt főtt ételt, illetve az olyan közeli lejáratú termékeket, melyekről tudjuk, hogy már úgysem fogyasztjuk el, adhatjuk ismerős rászorulóknak, vagy pedig becsomagolva, felcímkézve kihelyezhetjük olyan szemetesek közelébe is, ahol gyakori a guberálás. A tudatos vásárlás mellett arra is oda kell figyelni, hogy az élelmiszerek tárolására használt háztartási eszközök (hűtők, mélyhűtők) és helyiségek (kamra, konyha) rendszeresen takarítva, fertőtlenítve legyenek.

A tudatosság és a fenntartható életmód jegyében az élelmiszer pazarlás mellett otthonunk energiafelhasználását is csökkenhetjük. Magyarországon rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen annyi tiszta ivóvizet használhatunk el, amennyit csak szeretnénk. Ez azonban hiba! Ne annyit használjunk el, amennyit szeretnénk, hanem amennyire valóban szükség van. A folyó vízzel való mosogatás és a teli kád vízben való fürdés is pazarlás. De például a felmosóvizet sem kell kiönteni, az kiválóan alkalmas egyszeri WC öblítésre. Ugyanígy a villanyfogyasztást is lehet csökkenteni. Energiatakarékos izzókra, készülékekre való váltással, azok használaton kívüli áramtalanításával tehetünk a fölösleges energiapazarlás ellen.

Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy továbbra is folytatja-e pazarló életmódját a körülöttünk lévő világra való tekintet nélkül, vagy pedig igyekszik visszavenni abból.