Óvatosan a nyári sportolással – hasznos tippek, hogy jól bírd a melegben történő edzést

2022. jún. 23. Tollas Tímea

Hivatalosan is elérkezett a nyár és vele együtt a nagy forróság is. Nagyon fontos, hogy a hőségben elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe és az edzéseinkre is jobban és még annál is tudatosabban figyeljünk. Sajnos egyre gyakoribb problémát jelentettek az elmúlt évek során az edzések során felmerülő rosszullétek, amelyek rosszabb esetben akár ájulással és kórházba kerüléssel végződtek. Te kerüld el a drámát és a veszélyes helyzeteket, miközben bomba formába hozod magadat a strandszezonra!

„Nincs egyetlen “jó” módja az edzésnek. Zavar, amikor az emberek merev kijelentéseket tesznek az edzésről, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Mindenkinek meg kell találnia, ami nála működik, de muszáj valami élvezetet vinni bele, vagy abba fogod hagyni.”

The Secret Cyclist

Az alábbi cikkben leírom a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadni és betartani, ha sportolásra szánjuk el magunkat a rekkenő nyári forróságban.

Türelem, türelem és kitartás

A nem megszokott melegben a szervezetünknek a túlmelegedés okozza a legnagyobb problémát. Éppen ezért a nagy hőségben történő edzések során kulcsfontosságú szerepet játszik a fokozatosság elve.

Legyünk türelmesek a testünkhöz, hagyjunk számára elég időt arra, hogy alkalmazkodjon a hőmérséklethez. A legközelebbi futásod alkalmával próbáld ki, hogy az első 10 percben még lassabban erőlteted meg a szervezetedet, majd a 11. perctől már fokozatosan emeled a tempót. Így nem terheled meg a testedet sem és a hőszabályzó rendszered is hálás lesz az extra odafigyelésért!

Extra tippek, amelyek segítségével bírni fogod a nyári sportolást

1. A tested megérdemli a pihenést, különösen egy kimerítő nap után. Figyelj arra, hogy mindig eleget pihenj, igyekezz tartani a napi 8 óra alvást! Az sem mindegy, hogy hány fokos a szoba, ahol álomra hajtod a fejedet, így a jövőben igyekezz 17-20 fok között szundikálni.

2. Jéghideg tusolás!- Nincs is üdítőbb érzés edzés után egy hideg zuhanynál, különösen a 30 fokos hőségben. Érezd, ahogyan kioldódnak a makacs görcsök és csomók a nyakadból, majd a hátadból is.

3.  A nem kívánatos gyulladások érdekében minél előbb mosd le magadról az izzadság cseppeket! Ha túl sokáig marad a bőrödön a veríték, annak bizony negatív következményei is lehetnek. Irritációt és gyulladásokat okozhat, ezért nem árt minél előbb lemosni!

4. A hidratálás az első és egyben legfontosabb eleme minden egyes edzésnek. Amikor nagy a forróság, a testünk több energiát veszít, mint más körülmények között, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe! Figyeljünk oda, hogy soha ne jussunk el addig a pontig, amikor már a kiszáradás első jeleit érzékeljük!  Amennyiben eleget ittunk, a vizeletünk tiszta színe visszacsatolásként háton vereget majd.

5. Edzés után ajánlott valamilyen egyszerűbb, könnyedebb levezető gyakorlatot végezni, hogy a testünk újra energiával töltődhessen fel. A biciklit és az úszást most inkább hanyagoljuk, ezek túlságosan megerőltetőek lennének. Helyette sétáljunk inkább a közeli parkban vagy hódoljunk a stand up paddle vagy más néven SUP iránti vágyainknak. Ezek tökéletes levezetők lehetnek egy fárasztóbb edzés után.

6.  A nagy meleg rengeteg energiát kivesz belőlünk és emiatt sajnos sokszor érezhetjük úgy,hogy nincsen étvágyunk. A protein szeleteket most inkább mellőzzük. Mindig legyen nálunk edzés utánra egy jéghideg, hűsítő smoothie vagy valamilyen proteines shake. Amellett, hogy finom, garantáltan más színben látjuk majd a világot is az elfogyasztása után!

Vigyázz a hőgutával!

A hőguta nagyon magas hőmérsékleti következmények következtében alakul ki, azonban ez nálunk Magyarországon egyáltalán nem jellemző. Ennek ellenére a külföldi nyaralások miatt nem árt résen lenni és felismerni a tüneteket.

Ha felmerül a gyanú, hogy valaki a közvetlen környezetünkben hőgutát kapott, mindenképpen hívjuk a mentőket.

Figyeljünk oda a testünk jelzéseire és óvatosan kezdjük el a nyári edzéseket! Élménydús nyarat mindenkinek.