Öt fontos immunerősítő őszre

2021. okt. 27. Lebán Csenge

Amikor megérkezik az ősz, általában az emberek nagy része megbetegedik. Ez azért történik, mert az időjárás csalóka, hiába süt a Nap, ereje már nem olyan erős, mint nyáron. A hőmérséklet alacsonyabb, a szelek is hidegebben fújnak. Ilyenkor szinte rendszerűen megérkezik a megfázás, nátha, és az influenza is. Akkor aztán szedjük a csak tüneteket elnyomó, károsabbnál károsabb gyógyszereket.

Ne jussunk el idáig! Készítsük fel immunrendszerünket a télre: erősítsük természetes anyagokkal.

D- és C- vitamin

Amit a legtöbbször hallunk, és talán már meg is vettük, mégsem szedjük nap mint nap. Ne hagyjuk elfelejtődni. Ősszel kevesebb D- vitaminhoz jutunk hozzá, hiszen a napsütés is kevesebb és gyengébb. Télen ez még inkább lecsökkenik, tehát fontos, hogy nap mint nap pótoljuk ezt a vitamint. A C- vitamin is fontos, különösen ha az őszi gyümölcsök ideje is leáldozott. A téli gyümölcsök nem teremnek meg nálunk, szinte csak a bevásárlóközpontokban vehetjük meg a távolról érkező narancsot, mandarint, banánt. Előfordulhat, hogy nem is vásároljuk meg olyan gyakran, mint amilyen rendszerességgel a nálunk termő, őszi gyümölcsökhöz hozzájutottunk. A kevesebb gyümölcsfogyasztás miatt tehát érdemes kapszulával pótolni a hiányzó C- vitamint.

Probiotikum

A hasznos baktériumok megfelelő számban való megléte az egyik alapvető feltétele az erős immunitásnak. Ha ez teljesül, a hasznos baktériumok kiszorítják, megsemmisítik a károsakat, amik betegségkor legyengítenek bennünket. A bélflóra helyreállításához már többféle készítményt lehet kapni gyógyszertárakban, használatuk erősen ajánlott az ősz beköszöntével.

Grapefruitmag

A grapefruit már magában nagyon egészséges magas C- vitamin tartalma miatt. Magjában azonban megtalálhatóak olyan összetevők, melyek elpusztítják a kórokozókat. Szám szerint 900 féle vírus, baktérium és gomba ellen hatásos. Hasznos baktériumokban és egészséges sejtekben azonban egyáltalán nem tesz kárt, így nem sérül a bélflóra egészséges egyensúlya.

Próbáljuk hát ki bátran a grapefruitmagból készült cseppeket vagy kapszulát.

Homoktövis

A homoktövis növény 12-szeresét tartalmazza annak a C- vitamin mennyiségnek, amely a narancsban megtalálható. Fogyasztása tehát már önmagában nagyon hasznos az immunrendszernek. Ezen kívül azonban más tápanyagokban is rendkívül gazdag: fehérjét, szénhidrátot, szerves savat, aminosavat, E-és F-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz. Antioxidáns vegyületei miatt jól tehermentesítik az immunrendszert.


Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág, orvosi nevén echinacea, elsődleges feladata a kórokozók pusztítása. Ezen kívül még elősegíti a természetes immunválaszokat, és növeli a szervezet védekezőképességét. Ráadásul kísérletek során azt is kimutatták, hogy az echinacea fel tud lépni az abnormális viselkedésű sejtek ellen is. Érdemes kipróbálni a belőle készült teát, szirupot vagy kapszulát, amelyik számunka a legkézenfekvőbb.

A felsorolt anyagok természetes erősítői az immunrendszernek, mégis fontos, hogy betartsuk a készítmények dobozában lévő használati útmutatón leírtakat. Várandós hölgyek esetében különösen fontos, hogy orvos véleményét is kikérjék a használattal kapcsolatban. Ez ugyancsak vonatkozik a krónikus betegségekben szenvedőkre is, hiszen a gyógyhatású növények gyakran az ismert hatás ellenkezőjét váltják ki, ha nem megfelelően alkalmazzák őket. Használjuk őket bátran, de felelősségteljesen!