Orbáncfű: egy csésze nyugalom

2021. nov. 30. Farkas-Csamangó Tekla

Igyál egy pohár orbáncfűteát esténként és élvezd a kiegyensúlyozott alvás jótékony hatásait, vagy éppen gyógyulj ki a megfázásodból, netán derülj jobb kedvre lelkileg nehéz napokon. De ez a gyógynövény még ennél is többre képes, ha okosan használják. Derítsd fel velünk az erejét!

Az orbáncfüvet régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, mert felhasználása igen sokrétű. Mostanában pedig újra elterjedt hazánkban is, hiszen ismét nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásainak vizsgálatára az orvostudomány egyes területein. Svájcban, Ausztriában és Németországban állítólag az sem ritka, hogy a betegek egy receptre felírt orbáncfűkúrával térnek haza a doktortól.

Mire és hogyan használjuk ezt a növényt?

Álmatlanság ellen jó orvosság lefekvés előtt egy bögre forró orbáncfűtea. Néhány perc alatt hatalmába keríthet az alhatnék és egy kellemes, megnyugtató, laza érzés, melynek köszönhetően már nem érezzük nehéznek a paplant, s nem kell többet bárányokat számolnunk.

Depresszió, idegei panaszok, szorongás és pánikroham esetén meghatározott ideig akár napi két-három pohárral is lehet belőle inni. Segítségével megszűnik a szorongó vagy feszült érzés és nem a fejünk fölött csapkodó hullámokat fogjuk érzékelni, hanem egy sokkal könnyebben kezelhető idegei állapotot észlelünk majd magunkon.

Ezen kívül emésztésjavításra, gyomoridegre, immunrendszer erősítésre, vírusokra és megfázásra is javasolt az orbáncfű leforrázott és tizenöt percig áztatott, majd teaként elfogyasztott változata.

Ha külsőleg, olajként alkalmazzuk akkor ránctalanító ereje miatt sokáig élvezhetjük a fiatal kinézetünkért kapott bókokat, de akár a narancsbőrrel is leszámolhatunk. Valamint gyógyíthatjuk vele sebeinket, zúzódásainkat vagy fáradt, gyulladt visszeres lábainkat is.

Vannak -e ellenjavallatok?

Szinte mindennek, tehát ennek a növénynek is lehetnek bizonyos mellékhatásai, ellenjavallatai, ezért érdemes pontosan utánajárni a használatának. Sokféle szakirodalom foglalkozik vele, a legtöbbje azt írja, hogy 6-8 hét után egy hónapos szünetet kell tartani a teafogyasztásban. Valamint említik, hogy terhesség alatt, szoptatáskor és antidepresszánsok szedése esetén ne igyunk orbáncfűből készített teát. Abban az esetben pedig, ha gyógyszereket szedünk, néhány óra teljen el a gyógyszerbevétel és a teázás között.

Ha igazán jól tájékozottak akarunk lenni, akkor megéri belelapozni többek között Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember néhány könyvébe vagy ellátogatni a weboldalára. Ahonnan azt is megtudhatjuk, hogyan szedjünk orbáncfüvet vagy készítsünk belőle olajat.  De miután meggyőződtünk arról, hogy nekünk való ez a gyógynövény, mégiscsak az a legjobb, ha végig csinálunk egy kúrát.

Mit tapasztalhatunk teázáskor?

Mint rendszeres orbáncfüvező elárulhatom, hogy számomra sokat segít a tea fogyasztása egy-egy zsúfolt nap, egy-egy áttanult vagy – dolgozott időszak közbeiktatott estéjén. Könnyebben alszom, másnap jobban koncentrálok, elszántabb és jobb kedvű vagyok. Emellett jót tesz a gyakran feszes izmoknak is. Kicsit olyan ez, mintha a jól megérdemelt pihenésemet tölteném egy kád kellemesen forró fürdőben. Csakhogy fele annyi időbe sem telik az elkészítése és gyorsabban regenerálódik a szervezet.

Azt persze meg kell említenem, hogy nem vagyunk egyformák, így nem biztos, hogy mindenkinek ugyanúgy hat a tea, tehát az itt leírtak nem százszázalékos megoldást jelentenek minden bajra, csak egy esélyt, hogy kiegyensúlyozottabb napokat élhessünk. Egy módszert, ami segíthet csökkenteni a rossz stressz hatásait, de csak akkor, ha kipróbáljuk.

Éppen ezért elő a csészéket, és amíg teázol, addig megoszthatod velünk mit tapasztalsz vagy, hogy Neked melyik a kedvenc gyógynövényed!