Nem az vagy, amit más elképzel, hanem amit magadról hiszel!

2021. ápr. 23. Tollas Tímea

Az önbizalom és a pozitív megerősítés ereje

Manapság igen könnyen a kiközösítés, valótlan pletykák és kegyetlen megbélyegzések áldozataivá válhatunk. Szinte pillanatok alatt, észrevétlenül. Miközben jóhiszeműen kortyolgatjuk a reggeli kávénkat a munkahelyünkön, vagy akár egy baráti társaságban, negatív emberek munkálkodhatnak azon, hogy a hitelünket veszítsük.

Mindezt teszik rosszindulatból, irigységből, vagy pusztán unalomból, mert ha nekik nehéz az életük, nekünk se legyen fenékig tejfel! Ezek a mérgező emberek ugyanis csak egy külső mázt látnak, az tárul a szemük elé, amit mi magunkból mutatunk felületesen. Látva a családi, anyagi helyzetünket, amelyek kecsegtetően haladnak előre felé, irigykedni kezdenek. Sokszor nem csak az irigység veszi rá a másikat arra, hogy megítéljen minket, hanem a legnagyobb gonosz: az unalom! Ahelyett, hogy a saját életükkel foglalkoznának és a felmerülő problémáikat tennék helyre, másnál nézelődnek, hogy mibe köthetnek bele. Figyelem elterelésnek kitűnő ez a kavarás, hiszen addig is mentesülnek a saját gondjaik megoldása alól.

Talán mondanom sem kell, hogy az ilyen mentalitású ismerősöktől célszerű minél előbb megválni, ha nem akarjuk úgy végezni, mint ők.

Önmagukba vetett hit és bizalom

Sokan fordulnak tanácsadókhoz, vagy kérnek segítséget szakemberektől, pszichológusoktól, amikor úgy érzik, hogy egyedül képtelenek kikeveredni a kóros önbizalomhiányból. Nagyon fontos, hogy merjünk beszélni a problémáinkról és ne nyomjuk el magunkban a felszínre törő érzéseinket sem!  Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire rosszul látják manapság az emberek a pszichológushoz vagy pszichiáterhez való fordulást. Míg külföldön teljesen normális, sőt egyfajta luxus szakemberhez fordulni, addig itthon könnyen illetjük egymást a „dilis” és a pszichopata jelzővel, csak azért, mert segítséget merünk kérni. Nem magunkba fojtjuk a bánatunkat, megbetegítve ezzel saját magunkat is, hanem veszünk egy nagy levegőt és túlteszünk a büszkeségünkön és azon, hogy más vajon mit gondol majd rólunk ezek után.

A magunkba vetett hit alapvető ahhoz, hogy sikeresek legyünk és vidáman élhessük meg a mindennapjainkat. Arról már nem is beszélve, hogy a bizonytalanság még több bizonytalanságot és sikertelenséget eredményez, képes hosszútávon megfosztani bennünket az apró örömöktől is. Ha szürke kisegér módjára adjuk elő magunkat és bocsánatkérő testtartással jelenünk meg úton-útfélen, akkor ne csodáljuk, hogy mások is így fognak minket kezelni. Arról már nem is beszélve, hogy a kóros önbizalom hiány a párkapcsolatunkra, munkánkra, sőt még a családi kapcsolatainkra is kihatással van. Teljesen tönkretesz és felőröl, ha hagyjuk.

Lehet azt fogod hinni, hogy a kinézeted vagy az új hajviseleted miatt kezelnek le a környezetedben, azonban az igazság az, hogy ennek köze sincs hozzá. Nem a magasságod, vagy a hajszíned határozza meg és alakítja ki mások hozzád való viszonyulását. Kizárólag Te és a gondolataid. A saját vélemény formálástól és az egyéniségük kialakításától rengetegen rettegnek, nem is véletlenül. Belülről remegnek, miközben éppen az igazi önmagukat mutatnák meg vagy állnának ki egy számukra elfogadható nézőpont mellett. Nem szabad örökké félni és visszafogni az igazi önmagunkat, csak azért, mert más nem tudna mit kezdeni a fényünkkel.

A titok ugyanis igazán egyszerű: amit saját magunkról hiszünk, azzá válunk mások szemében is! Ha elhiteted az elméddel, hogy igenis képes vagy megmászni azt a 4 méteres mászófalat, akkor előbb utóbb azon kapod majd magad, hogy pókembert megszégyenítő módon kémlelsz a mászófal legtetejéről.

Így kezeld a lehúzó embereket körülötted

  • Képzeld magadat az ő helyzetébe: vajon miért viselkedik így? Frusztrált, problémái vannak, vagy csak szimplán unatkozik és rajtad vezeti le a felesleges energiáit? Amint rájöttél, hogy pontosan mi sarkallja a rosszakaródat a gonoszkodásra, máris megkönnyebbülve érzed majd magadat. Tudni fogod, hogy valójában nem veled van problémája, hanem saját magával.
  • Egyszerűen hagyd ott és ne érezd magad kellemetlenül miatta! Nem arra biztatlak, hogyha kényes helyzetbe kerültél, akkor húzd fel a nyúlcipőt és meg se állj a következő országig, de ne félj kilépni soha egy mérgező beszélgetésből. Nincs szükséged lelkiismeret furdalásra, amiért ott hagytad az illetőt, hiszen te csak a saját érdekeidet nézted. Legyél önző ilyen téren egészen nyugodtan.
  • Ne hagyd, hogy a negatív gondolataival megfertőzzön! Ha kétségeid támadtak a vele való beszélgetést követően, akkor máris elérte a célját. Őt ugyanis ez élteti. Minél mélyebbre taszít téged a lejtőn, annál boldogabbnak és fontosabbnak érzi majd magát. Ne adj rá esélyt!

Bármilyen aggályod vagy nehézséged is támadjon, tudatosítsd magadban, hogy képes vagy megoldani. Az akadályokat nem azért sodorta eléd az élet, hogy elbukj bennük és örökre a földön ücsörögj. Minden nehézség és küzdelem hozzád tesz és tanulhatsz általa. Minden nézőpont és hozzáállás kérdése, akár hiszed, akár nem.