Ne dobd ki a banánhéjat

2021. márc. 24. Fodor Andrea

A banán egy közismert és kedvelt déligyümölcs, mely könnyen beszerezhető. Azonban az élvezeti értékén túl, fogyasztás után a banánhéjra se tekintsünk csupán szemétként. Manapság az újrahasznosítás korát éljük, így felfoghatjuk akár a hulladéktermelés csökkentéseként is banánhéj felhasználási tippjeinket.

Aki kertészkedik, növényei vannak otthon, az talán már hallott róla, hogy a banánhéj értékes tápanyagokat tartalmaz, melyekért növényeink igen hálásak lesznek. Felhasználására növénytápként többféle módszer is létezik. A héjat vízbe áztatva 1-2 napra, tápanyagokban gazdag oldatot kapunk, melyet az öntözéshez használhatunk fel. Ennek a módszernek a továbbfejlesztett változata a banán „ecet”, amikor ugyanezt az áztatási folyamatot 4-6 héten át végezzük. Ennyi idő után erjedés indul be, aminek a végterméke lesz a banánecet. Ezt a típusú tápanyagot a savas közeget kedvelő növényeink (pl. áfonya) értékelik majd igazán. Amennyiben a kertben hasznosítanánk, akkor 1-2 centis darabokra vágva a növények mellé a földbe ásva is táplálni tudja azokat. A földbe kerülve ugyanis beindul a bomlási folyamat, melynek eredményeként értékes anyagokat juttat növényeink tövéhez. A harmadik módszer a növénytáp készítésére pedig a szárítás. A szárított banánhéjat porítva, trágyaként használhatjuk akár cserepes, akár szabadföldi növényeinkhez.

A banánhéj tisztítószerként is kiválóan alkalmazható – cipőink fényesítésére használjuk a banán belső, fehér héját bedörzsölésre. Ezüst és fém evőeszközök, konyhai eszközök tisztítására és fényesítésére is remekül működik. Mindkét esetben a banánhéj fehér részével dörzsöljük át a felületeket és utána egy papírtörlővel töröljük szárazra.

Ha saját egészségünk megőrzésére szeretnénk használni, akkor hatásos fogfehérítőként funkcionálhat szintén a fehér részét használva, fogunkat átdörzsölve. Átdörzsölés után a szokásos módon, fogkrémmel mossunk fogat. Néhány alkalom után már látható lesz a különbség. Zúzódásokra, pattanásokra, sőt még szemölcsök kezelésére is hasonló módon alkalmazzák.

Tyúkszemre, bőrkeményedésekre is bevált kezelés lehet a banánhéj. Ebben az esetben a fehér részt a bőrre téve, ragtapasszal rögzítsük, majd éjszaka hagyjuk fenn az érintett területen. Ezt ismételjük néhány hétig a megfelelő eredmény elérése érdekében.

Magas ásványi anyag és vitamintartalma miatt bőrszépítő tulajdonságokkal is bír. Ezek kihasználása érdekében készíthetünk belőle nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású arcpakolást is, arcunkat a fehér résszel átdörzsölve. Gyulladáscsökkentő funkcióját a viszkető csípések kezelésekor is megtapasztalhatjuk, ugyanis enyhíti a bőr irritációját csalánkiütés, csípések esetén.

Gondoltuk volna, hogy ennyi mindenre jó lehet a banánhéj? Remélem, hogy sikerült pár olyan tippet adni, melyek után kevesebb banánhéj landol majd a szemetesben és hasznosul más módon otthonunkban!