Nassolás – Egy bűnös élvezet margójára

2021. márc. 28. Szűrös Ivett

Van, aki naponta többször, de kevesebbet eszik. Míg mások kevesebbszer, de egyszerre többet. Az emberek étkezési szokása eltérő és sok mindentől függ. Arra viszont sokan hajlamosak, hogy a napi három fő- (reggeli, ebéd, vacsora) és a két kisétkezés (tízórai, uzsonna) mellett még nassoljanak valamit.

Az egészséges életmód egyik alapvető „követelménye” a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitel. Bizonyára sokak számára ismerős a következő mondás:

„Reggelizz úgy, mint egy király; ebédelj úgy, mint egy polgár; és vacsorázz úgy, mint egy koldus.”

Vajon a mindennapokban hányan tartják be ezt a régi, ám annál hasznosabb tanácsot? Nos, valószínű, hogy sokkal kevesebben törődnek azzal, mit, mikor és milyen mennyiségben visznek be a szervezetükbe, mint arra szükség lenne. A túlsúly ugyanis nem véletlenül globális probléma. Természetesen genetikai okai is lehetnek az elhízásnak, nem mindig a helytelen táplálkozás és/vagy a mozgásszegény életmód áll mögötte. Ám az kétségtelen, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagokban, rostokban és vitaminokban gazdag ételekkel, rendszeres testmozgással, illetve az egészségtelen nasik kerülésével tehetünk egészségünk megőrzéséért.

A főétkezések közötti nassolás gyakran csupán egy olyan rossz beidegződés, ami néhány pillanatig ugyan élvezetet nyújt, ám hosszú távon nem csak a fizikai, de a lelki egészségünknek is árthat. Hogy miért? A folyamatos nassolás következtében ránk rakódó kilók először fel sem tűnnek, szinte észrevétlenül kúsznak fel. Még akkor sem veszünk tudomást a nyilvánvalóról, amikor egy-egy, korábban pont passzoló ruhadarabot már nem tudunk viselni, mert az túl szűknek bizonyul. (Biztosan összementek a mosásban!) Gyakran csak akkor tűnik fel, hogy itt bizony probléma van, nem is kevés, amikor a legtöbb ruhánkat már sem begombolni, sem összecipzárazni nem tudjuk. Ez a felismerés sokszor egy-egy évszakváltáskor esedékes gardróbrendezgetés, ruhapróbálgatás során jön el. De jelentősebb, látványosabb súlygyarapodáskor akár közvetlen vagy közvetett célzásokat is kaphatunk rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől. Ahelyett azonban, hogy megsértődnénk egy súlyunkra tett megjegyzés hallatán, inkább el kellene gondolkodni annak igazságtartalmán. Van, aki felismeri, hogy ideje életmódot változtatni, és megpróbálja kerülni a nassolást. Míg mások nem foglalkoznak a súlytöbblettel, és továbbra is hódolnak ennek az élvezeti forrásnak. Ők lesznek azok, akik az egyre gyarapodó súly miatt egy idő után már tükörbe sem szeretnek nézni, sőt akár a társaságot is kerülhetik majd. Ennek azonban nem kell így lennie!

Most nézzünk meg néhány tippet azok kedvéért, akik szeretnék leküzdeni a folyamatos nassolás iránti vágyukat:

  • Először is kezdjük egy általános tanáccsal: ha nincs mit, akkor nem is tudsz nassolni. A tudatosság az élet minden területén, így a vásárlások során is kiemelt jelentőséggel bír. Ugyanis nem mindegy, hogy egy-egy kisebb-nagyobb bevásárláskor mi landol a kosaradban. Ha sem otthon, sem a munkahelyeden nem tartasz egészségtelen nasit, akkor értelemszerűen el sem tudsz csábulni. Ráadásul azzal, hogy nem vásárolsz össze mindenféle sós és édes finomságot, még pénzt is spórolhatsz, vagy vehetsz inkább valami egészségeset (pl. zöldséget, gyümölcsöt).
  • A mai rohanó, stresszes mindennapokban akarva-akaratlanul megesik, hogy az ember kihagy egy fő- vagy kisétkezést. Gyakran éhesen, vagy csak pár falattal a gyomrunkban indulunk el otthonról, de a sok teendő közben akár teljesen el is felejtkezhetünk az evésről. Ez azonban nem helyes. Ugyanis a táplálkozás terén nem csak a mennyiség és a minőség fontos, de meg kell próbálni egyfajta rendszert is vinni az étkezésekbe, és kerülni az össze-vissza falatozgatást.
  • Nem sokkal egy-egy étkezés után máris ellenállhatatlan vágyat érzel valami sós-édes harapnivalóra? Ilyenkor ne nyúlj azonnal csoki, keksz vagy cukorka után, inkább igyál meg egy nagy pohár ásványvizet! Ez nem csak a tápanyagok felszívódását segíti, de egy kis citrommal ízesítve csökkenti az édesség utáni vágyat is. Egyébként a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre – nassolásra való hajlandóságtól függetlenül – mindenkinek ajánlott odafigyelni.
    Az ásványvíz mellett szintén jó ötlet egy cukormentes rágógumival elnyomni a nassolás utáni vágyat.

Sokan szeretnek munka és pihenés közben, mintegy pótcselekvésként valamit rágcsálni. Erről valóban nehéz leszokni. És nem is igazán azzal van gond, ha szeretsz mondjuk filmezés közben valamit majszolgatni. Sokkal inkább az a kérdés, mi is az, amit eszegetsz. Egy másfél-kétórás film közben szinte észrevétlenül lecsúszik egy zacskó chips, egy tábla csoki és egy nagy pohár szénsavas üdítő. Ha az ember összeszámolná, hogy rövid idő alatt mennyi kalóriát, cukrot és egyéb adalékanyagot visz be a szervezetébe egy ilyen „falatozgatáskor”! Igencsak visszatartó erőt jelentene attól, hogy következő alkalommal is maga elé vegyen egy adag egészségtelen nasit. Amennyiben munka és pihenés közben mindenképpen szeretnénk valamit rágcsálni, akkor inkább friss zöldséget és gyümölcsöt eszegessük.

Elrettentésképpen. Azt már tisztáztuk, hogy lehetőség szerint csak egészséges élelmiszereket ajánlott beszerezni. Ha egyedül élünk, ez nem is jelenthet problémát. Ám a több fős háztartásokban eltérőek lehetnek az étkezési szokások, és nem biztos, hogy mindenki az egészséges életmód híve. Azért, hogy ne csábuljunk el, tegyünk elrettentő képeket például a hűtőszekrényre, a spájzba és minden olyan ajtóra, ami mögött sós vagy édes harapnivaló rejlik.

Vannak esetek, amikor az egyszerű, hétköznapi módszerek nem segítenek a folyamatos nassolási vágy leküzdésében. Ilyen lehet például, ha valami komolyabb lelki vagy testi probléma van a háttérben. Ez esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.