Narancsbőr, azaz mindent a cellulitról

2021. máj. 16. Márton Eszter

A nők örökös és végeláthatatlan harca a narancsbőrrel a bikiniszezon közeledtével mindig kiéleződik.

Hogy mi is pontosan a cellulit vagy más néven narancsbőr? Tulajdonképpen a bőr alatti kötőszövetekben felhalmozott zsírlerakódás, ami leginkább a narancs héjához hasonló hepe-hupás felületre emlékeztet, egyenetlenné, kevésbé esztétikussá téve a test összképét. Túlnyomórészt a comb és a fenék tájékon jellemző, noha esetenként akár hason, karon vagy a melleken is megjelenhet.

Tévedés, hogy csak a teltebb hölgyek szenvednek tőle. A nők csaknem 90%-át érintő jelenség, gyakorisága következtében normális másodlagos női nemi jellegnek tekinthető, azonban látványával kevés hölgy van megbékélve.

A narancsbőr kialakulásához több tényező is hozzájárul. Megfigyelhető, hogy a kifejezetten nőket érintő a probléma, a férfiakat javarészt elkerüli, csak elenyésző százalékban található körükben példa rá. Ennek hátterében a női bőr férfiakétól eltérő szerkezete és a női szervezetben zajló hormonális folyamatok állnak, például a magasabb ösztrogén szint, ami az egyik legfontosabb női nemi hormon.

Súlyossági fokozat szempontjából 4 csoportot különböztethetünk meg, attól függően, hogy mennyire látványos szabad szemmel az adott bőrfelületen a probléma.

Stádiumai

0. fokozat – a bőr sima, lágy, nyomás hatására sem veszít egyenletességéből

1. fokozat – a cellulit szabad szemmel nem látható, ám a bőr összenyomása esetén láthatóak a cellulit jelei

2. fokozat – a cellulit már szabad szemmel is látható, főleg ülve

3. fokozat – a cellulit mindig látható, attól függetlenül, hogy ül a személy vagy áll. Ekkor a bőr érintésre, nyomásra fájhat és érezhetőek a bőr alatti türemkedések.

Hogy mik azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a cellulit kialakulásához?

  • Lehet okolni a genetikát, a veleszületett hajlamunkat. Ha a családban előfordul és gyakori, akkor sajnos nagyobb esély van rá, hogy nálunk is kialakul.
  • Jelentősen ronthatja a helyzetet a mozgásszegény, sok ülést igénylő életmód, illetve a rendszertelen, egészségtelen táplálkozás, mivel ezek a tényezők lassítják anyagcserénket és elősegítik, hogy szervezetünkben felhalmozódjanak a nem kívánt méreganyagok. Kerülendőek a cukros, zsíros, szénhidrátban gazdag ételek. Helyettük rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztása ajánlott és fontos, hogy beiktassuk életünkbe a mozgás valamely formáját. A folyadékbevitelünkre is figyeljünk oda és legalább 2 liter vizet igyunk meg naponta, kerüljük a cukros gyümölcsleveket és a szénsavas italokat.
  • A cigaretta is a tiltó listán van, ha szeretnénk megszabadulni a narancsbőrtől, mivel ez a káros szokás jelentősen csökkenti a vérkeringés és nyirokkeringés hatékonyságát, amellyel befolyásolja a vér és oxigén mennyiségét a bőr alatti sejtekben. A bőr így jelentősen veszít rugalmasságából.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a fokozott folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás beiktatása után igénybe vehetünk egyéb szolgáltatásokat és módszereket, amelyek segíthetnek a narancsbőr elleni harcban. Ilyenek a kifejezetten anti-cellulit masszázsok, amelyek a bőr erőteljes átgyúrásával képesek összeroppantani a kötőszövetben lévő zsírsejteket, amelyekben a salakanyagok lerakódnak. Kiváló kiegészítés lehet a szauna is, bőrfeszesítő hatásának köszönhetően. Mindezen praktikák együttes, rendszeres alkalmazása és betartása segíteni fog abban, hogy bőrünk állaga sima és feszes legyen.