Naptej kisokos, azaz kinek és milyen naptej használata javasolt

2021. júl. 10. Fodor Andrea

Azt már talán senkinek sem kell bizonygatni, hogy bizony a fényvédelemre szükségünk van. Azonban kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb napvédelmet már nehezebb feladat. Olyan sokféle napvédő termék kapható már, hogy igazán nehéz eligazodni a kínálatban. Hoztunk néhány alap tudnivalót, melyek segítségével könnyebb lesz a választás.

Az első és legfontosabb tisztázni, hogy milyen a bőrtípusunk, melyik kategóriába tartozunk.

  1. csoport: nagyon világos bőr, vörös, szőke haj, világos szem, szeplők
  2. csoport: világos bőr, világos, középszőke haj, kék-zöld szem
  3. csoport: szőkésbarna, barna haj, barna szem, halványbarna bőrszín, csak intenzív napsütésnél ég le, könnyen barnul
  4. csoport: sötét haj, sötét szem, kreol bőr, könnyen barnul, általában nem ég le.

Akik az első két csoportba tartoznak, nekik mindenképpen ajánlott az 50 faktoros fényvédelemmel ellátott naptej. A harmadik csoportba tartozók a nyaralás első napjaiban használjanak magasabb faktorszámú napozót, majd elegendő a kisebb faktorszámú változat is. A negyedik csoportba tartozók számára nem szükséges extra magas faktorszámú napvédelem, de azért nekik is szükséges a napvédelem.

A bőrtípusnál emellett érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy érzékeny, zsírosodásra hajlamos vagy esetleg száraz a bőrünk. Ugyanis érdemes ennek megfelelő formátumú fényvédő választani. Aki zsírosabb bőrű, annak a napkrém helyett érdemesebb a permet, vagy habállagú, könnyen beszívódó változatokat választani.

Mi is az a faktorszám?

A dobozokon SPF rövidítéssel jelölt számok mutatják, hogy az adott termék használatával hányszor hosszabb időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. Tehát egy egész napos strandolás során nem elegendő csupán egyszer bekenni magunkat ezekkel a termékekkel, hanem fontos a rendszeres ismétlés is.

Miért lesz fehér réteg a bőrödön az egyik terméktől, és miért nem egy másiktól?

Kétféle fényvédő mechanizmust alkalmaznak a legtöbb napvédő termékben. Az egyik a fizikai, a másik a kémiai fényvédelem. A fizikai fényvédők a bőrre tapadva visszaverik a napsugarakat és nem szívódnak be. Ezektől marad egy fehér, ragacsos réteg a bőrön. Előnyük, hogy érzékeny bőrűek és kisgyermekek is használhatják, mert nem allergizálnak a bőrrel. A másik típus, a kémiai fényvédelemmel rendelkező napvédő. Ebben az esetben olyan kémiai anyagokat tartalmaz a termék, mely a bőrbe beszívódva nyelik a sugárzás káros részét. Előnyük, hogy gyorsan beszívódnak, nem hagynak a bőrök ragacsos érzést. Azonban sokan érzékenyek ezekre a termékekre, így nekik nem ajánlott ez a fajta fényvédelem.

Milyen összetevőket kerüljünk a termék kiválasztásakor?

A termékekbe kerülő kémiai anyagok mennyisége szigorú szabályokhoz kötött, mivel ártalmasak is lehetnek túlzott használat esetén. Az alábbi összetevőkre érdemes figyelni, ha új naptejet vásárolnánk:

  • Oxybenzone, benzalazin, benzofenon
  • Octocrylene
  • Octinoxate, Octyl-methoxycinnamate (OMC)
  • Para-amino-benzoesav (PABA)

Vízálló, vagy nem vízálló változatot válasszak?

Mivel a strandoláskor a vízben a nem vízálló változatok leáznak, így nem garantálható a biztonságos napvédelem csak abban az esetben, ha minden fürdés után újrakenjük magunkat a napvédővel. Ezt megelőzendő, már vannak nagyon hatékony vízálló változatok is. Kisgyermekeknek mindenképpen ezeket ajánljuk elsősorban.

Ha a fenti kisokost végigolvastuk, akkor már bizonyosabb könnyebb lesz kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb terméket a nyári strandolásokhoz és nyaraláshoz.