Napszemüveg télen-nyáron? – Igen

2022. aug. 18. Farkas-Csamangó Tekla

Ha Te is szívesen viselsz napszemüveget, egészen biztosan odafigyelsz arra, hogy stílusos legyen, passzoljon öltözékedhez és védje a szemed a tavaszi, nyári napsütéstől. De mi a helyzet az őszi és téli időjárással? Vajon többet is adhat egy napszemüveg, mint az erős napsütéstől való védelem?

Ebben a cikkben összeszedtem neked pár gondolatot arról, miért érdemes akár télen is napszemüveget hordanod, és miért fontos, hogy kedvenc darabod ne csak stílusos, hanem minőségi is legyen.

A napszemüveg viselés több mint trendi

Habár manapság a napszemüveg viselés egyfajta divathullámmá vált, valójában egy márkás és minőségi modell sokkal többet adhat Neked, mint puszta divatot. Igaz, hogy ha megtalálod a hozzád illő darabot, kiegészítőddel megkoronázhatod az öltözékedet és kifejezheted önmagad. De ennél sokkal fontosabb, hogy a szemüveg megfelelő UV-védelemmel rendelkezzen, és lehetőség szerint polarizált legyen. Mert a polarizált lencse megszűri a vízszintes sugarakat, és sokkal tisztább látási viszonyokat biztosít.

Éppen ezért érdemes télen is gondolnod a napszemüveg viselésre. Ennek köszönhetően biztonságosabb lehet a közlekedés autóvezetéskor, mert a polarizált lencsék – ahogy már említettem – szakemberek szerint is sokat javítanak a látási viszonyokon. Télen ez hatványozottan igaz, hiszen a fehér havon még inkább zavaróan törik meg a fény. Ezt is segít elkerülni egy polarizált lencsés szemüveg.

Télen is van UV-sugárzás

Sokszor szóba kerül, de talán máig nem annyira köztudott, hogy attól, mert télen kevesebbet látjuk a napot, még hat ránk az UV-sugárzás és eljut hozzánk. Ezért érdemes még a hideg, téli időkben is napszemüveget hordani. Elképzelhető, hogy a környezeted is példát vesz, és beszerez magának néhány minőségi darabot, hogy végre kímélhesse a szemét.

A napszemüveg viselés segít a szembetegségek kialakulásának megelőzésében

A szem betegségeit, úgy, mint különböző degenerációk, hályogok létrejötte és pigment-vesztés sokszor az okozza, hogy túl sokat van kitéve szemed a napfénynek, UV-sugárzásnak. Ezért hangsúlyozzák egyre többet az orvosok, szemészek, optikusok, hogy viselj napszemüveget mind a négy évszakban. De nem mindegy milyet vásárolsz. Ha napszemüveg választásra adnád a fejed, sose feledd, hogy ne mondj le a minőségről. Keresd az eredeti szemüvegeket, melyek UV-védelemmel és lehetőség szerint polarizált lencsékkel is el vannak látva.

Csökkenti a fényérzékenységet és védi a szemkörnyéki bőrt

Egy jó napszemüveg segíthet akkor is, ha fényérzékeny vagy és sokat küzdesz szemfáradtsággal vagy könnyen kiszárad a szemed. Emellett pedig azt is fontos megemlíteni, hogy a por és pollen ellen is felveheted vele a harcot. Persze az allergiádat sajnos nem fogja meggyógyítani, viszont a szemkipirosodást mérsékelheti, ami autóvezetéskor, munkában és az egyszerű hétköznapokban is előnyös lehet.

Milyet válassz?

Ha eldöntötted, hogy napszemüveget vásárolsz, megfordulhat a fejedben, hogy milyet válassz. Hiszen a minőség mellett, biztosan érdekel az is, hogyan áll majd. Akár női vagy férfi napszemüveget keresel, megéri figyelembe venned választáskor azt, milyen alkalomkor szeretnéd viselni, illetve azt is, milyen az arcformád. De, ha átmenetet akarsz a hétköznapi és az elegáns között, nagyszerű megoldás lehet, beszerezned egy fekete modellt. Mert a fekete szín tényleg mindenhez passzol.

Emellett azt is érdemes végiggondolnod, hol vásárolsz. Ha eredeti márkához szeretnél hozzájutni, bátran ajánlom figyelmedbe a nagyobb optikai üzleteket, mint például Ofotért vagy Vision Express, mert ott hozzáértő szakemberektől kérhetsz tanácsot és akár dioptriás napszemüveget is csináltathatsz. Ha pedig inkább rendelnél, akkor klikkelj rá néhány weboldalra, és hasonlítsd össze a kínálatot. Vess egy pillantást példának okáért a webszemuveg.hu-ra vagy a szemuveg4you-ra. Tapasztalataim szerint itt jó minőségű és kiváló ár/érték arányú márkás modelleket találsz. Ám mivel embere válogatja, hogy kinek, mi tetszik, természetesen más oldalakat is megéri megnézned.

A lényeg pedig az, hogy érezd jól magad a napszemüvegedben, legyen a Te stílusod, és ne feledd, hogy bármelyik évszakban, télen-nyáron hordhatod.