Mit jelent a lúdtalp és honnan tudhatom, hogy abban szenvedek?

2022. máj. 23. Bálint Ildikó

Esztétikai probléma, amit kénytelenek vagyunk elviselni vagy egy mozgásszervi betegség, ami ellen jó, ha időben fellépünk? A lúdtalp ma már népbetegségként számon tartott, egyre több felnőttet és gyermeket is érint egyaránt.

A lábfejünkön két boltozat lelhető fel, az egyik hosszanti, a másik pedig harántirányban. Ezeknek a funkciója, hogy a lábfejünk terhelését csökkentsék.

Ha magunk elé képzelünk egy olyan boltíves épületet, akkor el tudjuk képzelni, hogy miként a boltív statikai szerepet tölt be az épületben, úgy a lábfejünk boltozata is segít a testsúlyunkat elosztani.

A lábfejünk boltozatát a talpban lévő szalagok és a lábszár izomzata segíti, hogy íves legyen. Ezek a szalagok és izmok gyengülnek el lúdtalp, vagy más néven harántsüllyedés esetén, amikor már nem lesznek képesek megtartania a boltozatot.

Ez a lelapulás szabad szemmel is látható, így ez lehet az első árulkodó jel. Szerencsés esetben a kezdetekkor még fájdalommal nem jár. Ez az oka, hogy már gyermekkorban figyelni kell erre és ha problémát észlelünk, akkor az ortopéd szakemberrel együtt orvosolni kell.

Az időben észlelt lúdtalp állapota még visszafordítható, viszont ellehet jutni olyan stádiumba is, amikor már csak műtéttel lehet kezelni.

Nem lehet elmenni a kérdés mellett, hogy a túlsúly növeli a lúdtalp kialakulásának kockázatát, így aki nagyobb túlsúllyal bír, az különösen legyen elővigyázatos és figyeljen a talpára.

Milyen praktikák vannak a lúdtalp kezelésére?

Ha észleltük a problémát, akkor többfajta lehetőségünk is van arra, hogy javítsunk az állapotunkon.

A régi korokban az emberek sokkal többet voltak mezítláb, a gyerekek jó időben egész nap úgy voltak kint az udvaron, hogy nem viseltek lábbelit. Mára ez már kevésbé divat, ez az egyik vezető ok a lúdtalpasok számának növekedésében. Nap, mint nap, hosszú órákra „börtönbe” zárjuk a lábunkat, megfosztva a szabad mozgástól. Sokszor ráadásul maguk a cipők is deformálják a lábunkat. Gondoljunk bele mennyi olyan lábbelink van, amely egyenes talpú és nem tart semmit a lábunkon…

Legyünk minél többet mezítláb és igyekezzünk olyan lábbelit választani, ami valóban segít tartani a lábunkat.! A lúdtalpbetét is kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy tehermentesítsük a lábfejünk boltozatát. A betét kiválasztásában azonban érdemes szakértő segítségét kérnünk, hogy minél inkább testre szabott legyen.

Házilag is van lehetőségünk arra, hogy minél többet tornáztassuk a lábunkat, erre ma már az interneten könnyen elérhető videók is jó szolgálatot tehetnek. De akár gyógytornásztól is kérhetünk segítséget.

Egy biztos, nem szabad félvállról venni a lúdtalp problémát, mert hosszú távon súlyos betegségek előidézője is lehet. Elég, ha csak a fájdalomra gondolunk, ami végigkísérheti az életünket, de emellett akár bokasüllyedést, tartási rendellenességeket, bütyköt, ízületi kopást is okozhat.