Mire jó a kávézacc?

2021. aug. 17. Fodor Andrea

A kávéért sokan rajonganak és napi rendszerességgel fogyasztják. A kávéfőzéskor visszamaradó kávézacc viszont a legtöbbször a szemetesben landol. Azonban több olyan felhasználási módja is van, melyeket, ha megismerünk, nagy eséllyel nem fogjuk többet gondolkodás nélkül kidobni a zaccot.

Talajjavító, komposzt alapanyag, kártevő űző hatás

Azt már talán többen hallották, hogy növényeink kedvelik a kávézaccos törődést. A zacc növeli a talaj pH értékét, főleg a savanyú földet kedvelő növények lesznek érte igazán hálásak. Egyszerűen csak forgassuk a növény talajába, így azonnal érvényesül pozitív hatása. Ha komposztálunk, akkor zaccot bátran tegyük a komposztba, ezzel is gazdagítva azt. Amennyiben gyakran vannak hívatlan látogatói veteményeskertünknek csigák vagy rovarok formájában, akkor javasolt egy védősáv készítése kávézaccból a kiskert köré. Ezen a védvonalon biztosan nem mennek át a kéretlen terménypusztítók sem. Manapság már sok kávézó is lehetőséget biztosít a házi kertészeknek, hogy a kávézóban felhalmozódó zaccot hazavigyék. Így azok is élhetnek a zacc hasznosításával kiskertükben, akik nem fogyasztanak kávét.

Természetes súrolószer

Az odaégett, erősen szennyezett edényeket kávézaccal átdörzsölve hasonló eredményt kapunk, mintha dörzsi szivacsot használnánk a mosogatáskor. Lerakódott szennyeződések átdörzsölésére is használhatjuk a fafelületek kivételével szinte bárhol.

Szépségápolás

A kávézacc a fürdőszobában is jó szolgálatot tehet! Arcunkra használhatjuk bátran bőrradírként kókuszolajjal elkeverve. Élénkítő, frissítő és bőrradírozó hatása van. Segít eltüntetni a sötét karikákat a szemek alól! Hajmosás előtt a nedves hajtövekbe masszírozva serkenti a hajnövekedést, segít csökkenteni a hajhullást. A kritikus részeken a narancsbőr ellen is kiválóan alkalmazható egy kevés kókuszolajjal elkeverve, combunkba, hasunkba masszírozva. Feszesíti a bőrt, segít visszanyerni rugalmasságát. Kézműves szappanokhoz is használják a kávézaccot, kávéőrleményt élénkítő, bőrmegújító hatásáért.

Kreatív alkotásokhoz alapanyag

Aki szeret barkácsolni, alkotni, kézműveskedni, az egészen biztosan tudja hasznosítani a reggeli feketék után megmaradt kávézaccot! Akár gyertyaöntéshez, akár festéshez is felhasználható ez a sokoldalú háztartási maradék. Illatosítóként is használhatjuk, de ecettel elkeverve még bútorok antik hatású festéséhez is felhasználható. Engedjük bátran szabadjára fantáziánkat, a kávézacc remek alapanyag lesz leendő alkotásainkhoz is.

Bármelyik felhasználást is választjuk a fenti listából, egészen biztosan jobb helyre kerül a kávézacc, mintha a kukában landolna. Az újrahasznosítás korát éljük és fontos, hogy amit lehet, mentsünk meg a kidobástól. Így kicsit a saját jövőnkért is tehetünk és földünket is kevésbé terheljük szeméttel.