Mire használjuk a zsályát?

2021. aug. 20. Lebán Csenge

A népi költészetben a zsálya valóban a szerelem, és az erény jelképe. De nem csak ezzel a jelentéssel bír. Latinul a neve Salvia, ami gyógyítást jelent. Ez arra utal, hogy egyike a legősibb gyógynövényeknek.

„Az én kertem teli zsályával
Szerelemnek lobogó lángjával”

énekli Péter Szabó Szilvia

Hogy miféle betegségek gyógyítására használták, arról csak a ma ismert jótékony hatásai alapján találgathatunk. Az viszont biztos, hogy az ókori görögök és rómaiak a hús tartósítására is hasznosították. Az arabok úgy hitték, halhatatlanná tesz, a bölcsek fűszerének tartották. Amerikában az indiánok fogaik ápolására használták, de a sámánok köreiben is népszerű volt a „látnokzsálya”, hallucinogén hatása miatt. Az olaszok egészségük megőrzése érdekében fogyasztották, de a nők menopauza ellen is igénybe vették. Franciaországban kedélyjavítóként használták, ahogy a nevéből is látszik: toute bonne, annyit tesz, minden rendben. A Kínaiak is minden követ megmozgattak érte, állítólag négy adag teát adtak a franciáknak egy adag zsályáért. Ezt meghallva, a hollandok is buzgón kezdték importálni nekik az illatos növényt.

Hatása a leveleiben található anyagoknak köszönhető, ezeket használják fel gyógyászati célokra. Tartalmaz illóolajokat és cserzőanyagokat.

Ma az alábbi jótékony hatásai ismertek

Izzadásgátlás: Vizsgálatok szerint a zsálya fogyasztása után 2 órával fejti ki a leginkább hatását, ekkor felére mérsékeli az izzadást. Érdekesség, hogy amíg az erősen izzadó embereknél csökkentő, addig ellenkező esetben izzasztó hatású.

Torok- és ínybetegségekre: A zsálya illóolajai révén fejti ki gyulladás gátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását. Cseranyagtartalma miatt összehúzó hatású, ezért kiválóan kezelhetőek vele a szájban kialakult sebek, illetve a fogínyvérzés és gyulladás is. Akár napi többszöri öblögetéssel kezeljük a betegséget, és ezzel még a kellemetlen szájszagot is elűzhetjük. Ínysorvadásnál érdemes a zsályalevélből készült port vizes fogkefére tenni, és az ínyt ezzel átmasszírozni.

Puffadás ellen: A zsálya nyugtató és görcsoldó hatással van a gyomor izmaira. Keserű íze miatt kitűnő emésztésjavító. Segíti a zsíros ételek emésztését, ezért étkezések előtt fél órával ajánlott egy csésze zsályatea elfogyasztása, de mindenképp csak szükség esetén.

Nyugtatás: Remek hatással van az idegrendszerre. Megnyugtatja a szívet, a bélrendszert, és az idegrendszert. A memóriára pedig serkentően hat, segíti a tisztánlátást.

A konyhában is bátran használhatjuk. Az antioxidáns anyagok miatt segít a hús tartósításában, gyakran hatásosabban, mint a mesterséges tartósítószerek. Keverjük hát bele nyugodtan a pácba, szószba, tésztába, salátába. Hűtőben pár napig eláll a friss zsályalevél. Ha több ideig akarjuk tartósítani, olívaolajban tároljuk, ráadásul ez még hasznunkra lehet salátaöntetként vagy valamilyen más étel elkészítéséhez.

Végül egy finom recept: zsályás karamellás tej

5 evőkanál cukrot lábasban felolvasztunk, kicsit megbarnítjuk (karamellizáljuk), majd amikor teljesen felolvadt, beledobunk néhány zsályalevelet. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg a megkeményedett karamell fel nem oldódik benne. Ezek után leszűrjük, és már fogyasztható is. Kiváló édesség hideg időkben kakaó helyett, ráadásul a köhögést is enyhíti.

Terhes és szoptató nőknek egyáltalán nem ajánlott, kevés mennyiségben és semmilyen formában sem. Viszont mindenki másnak is ajánlott figyelni a mértékre, hiszen jóból is megárt a sok. Fogyasszuk felelősséggel!