Minden nap iszom egy pohár bort, akkor már alkoholista vagyok?

2021. szept. 27. Lebán Csenge

Megosztó téma, hogy mikortól számít valaki alkoholistának. Elég, hogy az illető rendszeresen fogyaszt alkoholt? Vagy a mennyiség is számít? Netán csak akkor beszélünk alkoholizmusról, ha valaki nem tud meglenni kedvenc italai nélkül?

Ha definiálni szeretnénk a jelenséget, akkor azt mondanánk, ez olyan szenvedélybetegség, amely az alkohol kitartó fogyasztásával jár, negatív következmények ellenére is. Legalábbis az orvosok ezt mondják. De a lényeg az, hogy ha az illető testileg és lelkileg is függeni kezd az alkoholtól, akkor már egészen biztosan alkoholizmusról beszélünk. Ezt jelezhetik a megvonási tünetek vagy depresszió.

Tehát azt mondhatjuk, hogy a régi öregek, aki egy stampedli pálinkával kezdte a reggelt, még nem számítanak alkoholistának. Így azok sem, akik esténként szívesen elkortyolgatnak egy pohár bort. Ezek csupán szokások. Ráadásul nem is olyan káros szokások! Főleg az utóbbi. Ma már bizonyított tény, hogy napi 1 pohár (kb. 1 deci) bor nemhogy nem káros, kifejezetten jótékony hatással van az emberre.

Gondoljunk csak arra, milyen jó érzés tölthet el, ha egy kis alkohol kerül a szervezetünkbe. Most nem a bulikról van szó, amikor hajlamosak vagyunk kicsit túlzásba vinni és becsiccsenteni. Csupán egy pohár borról. Fogyasztása után nyugodtabbak, vidámabbak leszünk. Fárasztó napunk gondjai és feszültségei eltűnnek, mi pedig békés éjszaka elé nézhetünk. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba az esti stresszűzést, hiszen a mértéktelen borivás depresszióhoz is vezethet.

A borról azt tartják, segíthet, hogy hosszabb életet éljünk. Készült egy kutatás a Harvardon, amiben kimutatták, hogy a mértékletes borfogyasztók korai halálozási aránya 34 százalékkal kisebb, mint azoknak, akik sört vagy más alkoholos italt fogyasztanak. Más kutatások magyarázatot adnak erre a százalékarányra. Többféle betegség megelőzésére is alkalmas. A bor segít megvédeni a szívünket. Antioxidánsai bizonyítottan növelik a HDL koleszterinszintjét. Ez a vérben megtalálható koleszterin, ami a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti. A kettes típusú cukorbetegség kialakulását is megelőzheti, viszont ha túllépjük a napi egy pohár adagot, ez az ellenkezőjére is fordulhat. Ugyanígy a vérrögök esetében. Napi egy pohár bor csökkenti a stroke esélyét, viszont súlyos ivók esetében ez az esély inkább megnövekszik. A vörösbor az emlőrák kockázatát is csökkenti, a vörös szőlő héjában található anyagoknak köszönhetően. Spanyolországban egy olyan tanulmány is készült, amiben azt bizonyítják, hogy a bor antioxidánsai megvédik a bőrünket a naptól. Az UV sugárzás hatására kémiai reakció kezdődik a testben, ami segít a leégéssel szemben.

Láthatjuk, hogy a rendszeres, de mérsékelt borfogyasztás rengeteg előnnyel jár. De sose vigyük túlzásba! Gondoljunk a borra gyógyszerként. Javasolt adag segít, nagy mennyiség viszont nagyon veszélyes lehet!