Mikor mondhatjuk, hogy felkészült, vagyis tettre kész az immunrendszerünk a betegségekkel szemben?

2022. aug. 20. Bálint Ildikó

A betegségeket mindenki szeretné messziről elkerülni, amiért sokan tesznek is, méghozzá azzal, hogy folyamatosan tettre kész állapotban tartják az immunrendszerüket. De mit jelent az, hogy tettre kész állapot? És mit tehetünk azért, hogy elérjük az immunrendszernek ezt az egyensúlyi állapotát?

Az immunrendszer a testünknek egy titkos fejezete

Az immunrendszer egy nagyon komplex része az emberi szervezetnek. Nincs neki központi szerve, ugyanakkor a dinamizmusának köszönhetően az egész szervezetünkben jelen van, több ezer sejtet foglal magában. Immunrendszerünk állandó működésben van azért, hogy ellássa a feladatát, megvédje szervezetünket minden káros anyagtól, kórokozóktól, méreganyagoktól vagy akár a sejtjeink rendellenes működésétől.

Ebből az következik, hogy önmagában az immunrendszert nem lehet erősíteni. Amit lehet erősíteni az például az idegrendszer, a mentális állapot, az erőnlét, az élettani funkciók, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nőjön a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

3+1 módszer arra, hogy sikerrel felvegyük a harcot a betegségek ellen

Mit tehetünk azért, hogy azt mondhassuk, hogy egészséges életmódot folytatunk ezzel elősegítve az immunrendszer egyensúlyi állapotát?

1. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Olyan változatos táplálkozásra van szükség, amely fedezi a szervezetünk számára szükséges vitamin, ásványi anyag, fehérje, zsír és szénhidrát szükségletet. Kerüljük a mesterséges hozzáadott összetevőket tartalmazó élelmiszereket. Bízzunk a természetes hatóanyagok erejében, amelyek maguktól működve fejtik ki hatásukat szervezetünkre.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett fontos, hogy biztosítsuk a szervezet folyadékellátottságát is. Legalább napi 2 liter vizet fogyasszunk!

2. Rendszeres mozgás

Az immunrendszerünk támogatása mellett a fizikai és a szellemi teljesítőképességünkre is jó hatással van a testmozgás. A friss levegőn, sportolás közben nemcsak D-vitamint gyűjtünk, hanem zsírt is elégetünk. Heti három alkalommal legalább 30-60 percet szánjunk arra, hogy mozogjunk a friss levegőn! A közepes intenzitású és napi rendszerességű, legalább 30-40 perces testmozgás rengeteg betegségtől védi meg szervezetét.

3. Elegendő alvás

A minőségben és mennyiségben is megfelelő alvásnak szintén szerepe van az immunrendszer egyensúlyban tartásában. A szervezetünk regenerálódásában van jelentős szerepe, ezért ne vegyük félvállról, hanem lehetőség szerint próbáljunk meg felnőttként napi 7-8 óra pihentető alvást biztosítani magunknak.

4. A stressz mennyiségének csökkentése

A stresszt teljes mértékben senki sem tudja kizárni az életéből, ezért arra kell figyelmet fordítani, hogy igyekezzünk minél inkább kiszűrni a zavaró, mindennapi stressz tényezőket. Illetve nagyon fontos, hogy próbáljuk meg folyamatosan fejleszteni a stresszkezelő képességünket, hogy minél kevésbé legyenek ránk hatással a felesleges stresszfaktorok.

Az egészséges életmód mellett jó kiegészítés lehet az étrend-kiegészítők vagy vitaminok szedése. A szakértők egyetértenek abban, hogy a legfontosabb a C-vitamin pótlása, mert abból léphet fel leghamarabb hiány a szervezetünkben. Fontos megemlíteni, hogy nem érdemes átesni a ló túlsó oldalára, és nagy mennyiségben bombázni a testünket vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel.

Ebben az esetben könnyen a visszájára fordulhat a dolog és akár autoimmun folyamatok is beindulhatnak, a szervezetünket saját maga ellen fordítva, mely akár komolyabb betegségeket is előidézhet.

Legyünk tehát mértékletesek és figyeljünk az egészséges életmódra!