Miért egészséges a fokhagyma?

2021. ápr. 12. Fodor Andrea

A fokhagyma erőteljes aromájú gyógy- és fűszernövényünk. Már az ókori emberek is varázsnövényként tekintettek rá. Ezenkívül népszerű alapanyaga a gasztronómiának is. Vegyük sorra, mire is jó a fokhagyma!

Antibakteriális és gombaellenes hatású

Erős antibakteriális és gombaellenes hatására a gyógyszeripar is felfigyelt, a Sandoz gyógyszergyár izolálta először a fokhagyma antibakteriális vegyületeit. Vírusölő képessége miatt a bélbetegségek, májgyulladás vagy akár herpesz esetén is használható. Bőrgombát is eredményesen kezelnek különböző fokhagyma oldatokkal.

Immunerősítő

A fokhagyma erősíti a szervezet mikroorganizmusokkal szembeni ellenálló-képességét. Előnyösen befolyásolja a vér triglicerid és koleszterinszintjét. Hozzájárulhat a légúti rendszer és a bélcsatorna mikrobiológiai egyensúlyának fenntartásához.

Vérnyomáscsökkentő

A vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító hatása is ismert. A véralvadásban is szerepet játszik, a vérlemezkék összecsapódását gátolja.

Szív- és érrendszer

A fokhagyma gazdag szerves kénvegyületekben, ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma egészségre gyakorolt előnyös hatásait is. A májsejtekben csökkentik a koleszterinszintézist. Gátolják a vérlemezkék összetapadását, mely nagy jelentőséggel bír a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Daganatos megbetegedések

A kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkentheti a gyomorrák, illetve a vastagbél- és végbélrák kockázatát.

A sok gyógyhatás mellett térjünk ki egy kicsit a gasztronómiára is. Igazi különlegesség a Távol-Keleten oly népszerű fekete fokhagyma, mely friss fokhagymából készül fermentálással.  Az eljárás során a fokhagymát több hétig 60–90°C-os hőmérsékleten, kontrollált 80–90%-os páratartalom alatt tartják. A gerezdek a folyamat során feketévé válnak, állaguk zselésedik, ízük megváltozik. Ezáltal a fokhagyma kedvező tulajdonságai megmaradnak, de a kellemetlen szag nélkül fogyaszthatjuk a növényt. A fekete fokhagyma gyakran használt alapanyag a távol-keleti konyhában.

A főzés során jellemzően csökkenhet a fokhagyma hatásossága, de a zúzott fokhagymát főzés előtt 10 percet pihentetve ellensúlyozni tudjuk ezt a problémát. Érzékeny gyomrúak, emésztőrendszeri panaszokban szenvedők nagy körültekintéssel fogyasszák. Emellett kellemetlen „mellékhatása” a fokhagymának a rossz lehelet és a testszag megváltozása. A fokhagyma arra hajlamos személyeknél allergiás választ, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat. Megváltoztathatja az anyatej ízét, így ezt szoptatós anyák vegyék figyelembe. Egyes véralvadás-gátlók hatását fokozhatja.

Aki élvezni szeretné a fokhagyma áldásos egészségügyi hatásait, de nem kedveli az intenzív illatát, azoknak számos fokhagymás gyógynövény-készítmény áll már rendelkezésére, melyekkel pótolhatják a friss fokhagyma gyógyhatásait.