Mi fán terem a cseresznye?

2021. máj. 28. Fodor Andrea

A nyár elejét megbízhatóan jelzi, mikor megjelennek az első érett gyümölcsök a cseresznyefán. Ez a kedvelt gyümölcsféle nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Szívesen fogyasztják nyersen, süteménybe – vagy akár pálinkának is!

Édes, ropogós, ki tudna ellenállni neki? Rendkívül magas a víztartalma (80% körüli), ezért frissességét még néhány napig megőrzi leszedés után. Javasolt szárral együtt szüretelni a fákról, így tovább eltartható.

Már az ókorban is ismert volt, termesztették, az istenek eledelének tartották. Akkoriban az utazók, katonák kedvenc csemegéje volt, hiszen magas víztartalma miatt remekül oltotta a szomjúságot. Japánban a cseresznyevirágzásnak külön ünnepe van, kultúrájukban a cseresznye a fiatalság és a megújulás jelképe.

A cseresznye érettségtől függően tartalmaz gyümölcscukrot. Ennek köszönhetően gyorsan megemeli testünk energiaszintjét fogyasztás után. A-, B-, és C-vitamin tartalma magas, folsavat és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz. Kedvezően hat a fejlődő gyermekek szervezetére, segíti a csontok egészséges növekedését.  

Érdemes elraktározni belőle az év többi időszakára is, hiszen maga a cseresznye szezon nem túl hosszú. Jól bírja a mélyhűtést, értékes vitaminjait is megőrzi ezzel a tartósítási módszerrel eltéve. Fagyasztás előtt célszerű kimagozni, így kevesebb helyet igényel majd a mélyhűtőben. Kedvelt tartósítási mód még a befőzés is, azonban így sajnos értékes vitaminjainak a nagy része elveszik. Ha főként süteményekbe, müzlibe szeretnénk felhasználni, akkor szóba jöhet még az aszalásos tartósítási technika is. Ebben az esetben is számolni kell a vitaminvesztéssel, azonban az íz és a gyümölcs édessége fokozattan tud érvényesülni aszalás után.

Gyógyhatása is van ennek a finom gyümölcsnek a gasztronómiai értékek mellett. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása ugyanis már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, ezáltal hatásos segítség lehet az ízületi betegségek megelőzésében. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan, a cseresznyében is sok a kedvező élettani hatású antioxidáns és a flavonoid. A sötétebb cseresznyének magasabb az antioxidáns-tartalma.

Kevesen tudják, de a cseresznye szára is gyógynövényként van számon tartva. A cseresznyeszárakat gyűjtsük össze, ne mossuk meg, sötét helyes szárítsuk meg, majd kissé törjük össze. Szellős helyen papír vagy vászontasakokban tároljuk. Természetesen gyógynövény szaküzletekben már csomagolva is kapható, ha nem szeretnénk bajlódni vele.

Tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek belőle. Pattanásos arcbőrre is hatékony lehet. A cseresznyeszár tea enyhíti a reumás tüneteket, a hólyaghurutot, de megfázás, makacs köhögés ellen is kiváló. Az orvosok is kifejezetten ajánlják a cseresznyeszárából készült tea fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, de akiknek az emésztésükkel van gond, azok is alkalmazhatják. Székrekedés ellen is bevethető, hiszen csak egy kicsit erősebb főzetet kell készíteni, és éhgyomorra elkortyolni. Fogyókúra kiegészítéseként naponta 3 csésze elfogyasztása ajánlott.

Akár édes íze, akár gyógyhatásai miatt fogyasztjuk, a cseresznye igazán értékes és finom gyümölcsünk. Szezonjában lakmározzunk belőle bátran, lehetőség szerint pedig raktározzunk be belőle valamelyik tartósítási eljárással minél többet az év többi napjára is.