Mert kerékpározni jó

2021. aug. 01. Szűrös Ivett

Íme néhány ok, amiért érdemes nyeregbe pattanni

Úszni nem tudsz, sétálni nem szeretsz, a konditerem nem a te világod, a futás szó pedig még a szótáradban sem szerepel? És mi a helyzet a kerékpározással? Mielőtt még erre is nemet mondanál, nézzük meg, milyen előnyökkel járhat, ha akár rendszeresen, akár csak időnként, de nyeregbe pattansz.

Jót tesz a testnek és a léleknek

„Nincs elég időm. Munka után már túl fáradt vagyok. Nincs kivel sportolni, egyedül pedig nem szeretek.” – Kifogást persze mindig lehet találni arra, miért nem mozog az ember eleget, ám különösen hosszú távon a mozgásszegény életmód rossz hatással lehet nem csak a testre, de a lélekre is. Épp ezért fontos, hogy lehetőségeihez mérten, illetve a gyenge kifogásokat mellőzve mindenki iktasson be a mindennapjaiba némi testmozgást. Ehhez pedig az egyik legkézenfekvőbb eszköz lehet egy kerékpár. Hogy miért?

A biciklizésnek köszönhetően kalóriákat égethetsz és közben formálhatod az alakod, mindezt úgy, hogy közben nem terheled túl az ízületeidet. Épp emiatt a kerékpározás a túlsúllyal küzdők számára is ajánlott mozgásforma. De a biciklizés segít levezetni a stresszt is, ráadásul közben akár kreatív gondolatok is születhetnek, amelyeket felhasználhatsz mondjuk a munkád vagy a hobbid során. Emellett pedig egy kis friss levegőn való kerékpározás után biztosan sokkal jobbat is alszol majd.

Pénzt spórolhatsz vele

Vannak emberek, akik még a közeli boltba is autóval mennek. Ezt személy szerint sohasem értettem. Ha ugyanis nem nagybevásárlásról van szó, csupán pár dologra van szükség, akkor nem csak egyszerűbb gyalog vagy kerékpárral megtenni ugyanazt az utat, de az üzemanyagköltséget és az esetleges parkolási díjat is megspórolhatod, és nem utolsósorban az autód is pihenhet. 😊

De ha a távolság és az útviszonyok lehetővé teszik, a lakóhely és a munkahely/iskola közötti oda-vissza út rendszeres megtételére is érdemes a biciklit választani. Így pedig a bérlet vagy az üzemanyag ára a zsebedben maradhat. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, ha a munkahely egyáltalán nem, vagy csak részben járul hozzá a munkába járás költségeihez.

Fontos! A kerékpárt sehol nem szabad lezáratlanul hagyni – még néhány percre sem.

Környezetbarát

A kerékpár környezetbarát sportolási és közlekedési eszköz. Biciklizés közben ugyanis nem szennyezed a levegőt, hiszen a tekeréshez kizárólag az erődre, nem pedig üzemanyagra van szükség. Épp ezért nem csak a mozgás és a spórolás, de a környezettudatosság miatt is ajánlott a kerékpár – szabadidő eltöltésére, illetve közlekedéshez való – használata.

Családi programokhoz is alkalmas

Nem feltétlenül kell több tízezer forintot elkölteni ahhoz, hogy egy család jól érezze magát a szabadidejében. Olykor-olykor elég egy esőmentes, napsütéses nap, amikor a família apraja-nagyja magához veszi a kerékpárját, majd elteker a kedvenc helyére (pl. fagyizóba, játszótérre), vagy épp felfedezi a környék természeti szépségeit. A lényeg, hogy minden résztvevő élvezze a közösen, szabadban eltöltött időt.

A kerékpározásnak tehát számos előnye van. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy vidéken, különösen falun azért jóval egyszerűbb biciklire pattanni, és mondjuk eltekerni a közeli boltba vagy épp ki a határba, mint ugyanezt megtenni egy nagyvárosi forgatagban. Ugyanis gyakori, hogy a kerékpárosok és az autósok nem figyelnek eléggé a másikra, ezért a városi biciklizést sokan inkább az „extrém sportok” kategóriájába sorolják. Ám ha nem is rendszeresen, de időnként, például egy vidéki rokonnál való nyaraláskor vagy épp egy szervezett biciklitúra alkalmával a városban lakóknak is lehetősége lehet élvezni a kerékpározás nyújtotta előnyöket. Addig is, amíg az embernek módja nyílik a szabadban bringázni, érdemes beszerezni egy szobakerékpárt. 😊