Melyik masszázsfajta a legjobb nekem

2021. júl. 24. Fodor Andrea

Mindenki más célból keresi fel a masszőrt. Lehet, hogy csak felfrissülésre vágyunk, lehet izomlazítás a cél, vagy akár gyógyítás és az is lehet stresszoldásra van szükségünk. Fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb masszázsfajtát válasszuk az igényeink szerint. Utánajártunk, hogy milyen típusú masszázsfajták a leggyakoribbak és kinek ajánljuk azokat.

Svéd masszázs

A legelterjedtebb európai masszázsfajta, mely alapjául szolgál a gyógymasszázsnak és a sportmasszázsnak is. Az egész testet kezeli az izmok erőteljes átmasszírozásával, melyet kézzel végeznek. Fiziológiai hatásra épít, frissít, kondicionál. Legtöbbször valamilyen masszázsolajat vagy krémet használnak a masszírozáshoz. Ilyenkor a krém a masszőrnek segíti a munkáját, külön funkciója nincsen. Csökkenti a fájdalmakat, segít a sérülések utáni rehabilitációban. Segítségével ellazulhatnak a görcsös izmok.

Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázs története több ezer éves múltra nyúlik vissza. A felmelegített kövek segítségével erősítik az energiaáramlást a testben, ezáltal stresszoldó hatású is. Fokozza a vérkeringést és méregtelenítő hatása is van. Azért használják hozzá a lávaköveket, mert azok jobban tartják a hőt, tovább melegen tarthatóak. Stimulálja a keringési rendszert, nyugtatja az idegeket. Stresszoldó, harmonizáló hatású. Úgy tartják a lávaköves masszázs nem csupán a testünkre hat, a lelkünket is segít egyensúlyba billenteni.

Thai masszázs

A thai masszázs több, mint egy masszázs, Ázsiában alternatív gyógyító eljárásként tekintenek rá. A többi masszázsfajtától eltérően a thai változat úgynevezett száraz masszázstechnológiát alkalmaz. Nem az izmokat, hanem az akupresszúrás pontokat ingerlik nyomásos technikával. A masszőrök nemcsak tenyérrel és ujjhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroznak. Kitűnő hatással van a keringésre, a mozgatórendszerre. Emellett segít a relaxációban, így alkalmas feszültség és fájdalomcsillapításra is. Mozgásszervi, vagy pszichoszomatikus panaszok esetén jótékony hatású.

Shiatsu masszázs

Keleti tradicionális alapokra épülő modern egészségmegőrző és gyógyító módszer. Az akupunktúrához hasonlít. Masszázsnak is tekinthető, de mégis más, sokkal több annál. A shiatsu kezelés ruhában történik, és alaptechnikája nem a simítás vagy gyúrás, hanem a nyomás. A shiatsu terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A gyógyulást elősegítő változásokat érintéssel, nyomással viszi véghez. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni. Leginkább mozgásszervi problémák, emésztési problémák és stresszoldásban hatékony kiegészítő terápia.

Ayurvedikus masszázs

Alapvető különbség a svédmasszázshoz képest, hogy itt a használt olajoknak, krémeknek gyógyhatása van, melyet az alanyhoz választanak egyénileg. Alapvetően az Ayurvedia szemléletben minden ember más, más igényekkel rendelkezik. Az embereket tulajdonságaik alapján 5 alapelem szerinti kategóriákba sorolják, így választják ki a számukra legmegfelelőbb gyógynövényeket. A masszázs hőterápia is egyben (testmeleg olajjal történik a kezelés). A terápia végén egy puhító, melegítő gyógynövényes gőzölés van. Izomgörcsök esetén lazító hatású. Testnek és léleknek egyaránt gyógyító masszázsfajta.

Reméljük, hogy összefoglalónkban sikerült egy kicsit minden irányzatot megmutatni és rávilágítani, hogy vajon melyiket érdemes választanunk. Mindig a célhoz megfelelő masszázsfajtát válasszunk a legeredményesebb hatás elérése érdekében.