Melyik a jobb: elektromos, vagy hagyományos fogkefe?

2021. szept. 15. Bálint Ildikó

Nincs annál kiábrándítóbb látvány, mint egy hiányos vagy rossz állapotban lévő fogsor vagy a lyukas fogak látványa. Épp ezért a legtöbben próbálnak mindent megtenni azért, hogy minél jobban vigyázzanak a fogaik egészségére.

Felmerülhet a kérdés, hogy mivel teszünk jobbat a fogainknak az elektromos fogkefével vagy a hagyományossal?

Milyen előnyei vannak az elektromos fogkefének?

Mivel az egyéni igények minden esetben nagyban különböznek, így nehéz általános igazságot megállapítani, de segíthet meghozni a döntést, ha mérlegeljük a különböző szempontokat.

Ha adott idő alatt nézzük a hatékonyságot, akkor az elektromos fogkefével nagyobb teljesítményre vagyunk képesek. A legújabb elektromos fogkefék már időmérővel is fel vannak szerelve, így pontosan tudjuk, hogy mennyi ideig szükséges mosni a fogunkat.

Persze, ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, fontos a megfelelő használat. Mert, ha nem jól használjuk, lehet, hogy a hagyományos fogkefe sokkal jobban ellátja a feladatát. Az elektromos fogkefék forgófeje képes olyan helyekre is behatolni, ahova a hagyományos fogkefével nem tudnánk, így az alaposságban verhetetlen. A sörték forgási sebessége lehetővé teszi, hogy minden váladékot és baktériumot eltávolítsunk a fogainkról, amelyek táptalajt jelenthetnének a fogszuvasodásnak.

Tudtad?!

Egy fogmosásnak minimum 2 percig kell tartania. Az emberi kézzel ez idő alatt maximum 600 mozdulatra vagyunk képesek. Egy elektromos fogkefe ez idő alatt 3000-8000 mozdulatra képes, attól függően, hogy milyen fajta. Így a teljesítmény magáért beszél. A ráfordított izommunkát pedig nem mi végezzük, nekünk csak tartani szükséges.

Milyen előnyei vannak a hagyományos fogkefének?

Kétségkívül az egyik legnagyobb előnye, hogy maga a fogkefe beszerzési költsége is sokkal alacsonyabb, mint elektromos társaié, amelyekért sokszor igencsak borsos árakat kérnek el.

Néhány havonta ráadásul a fejeket cserélni szükséges, így a pótfejek beszerzése újból költséget jelent.

A fenntartás is jár némi költséggel, akár elemes akár hálózati töltővel bíró kivitelt választunk.

Ha valakit zavar a hang vagy rezgés a szájában, akkor az egy plusz pont a hagyomány fogkefének, mert az megkíméli ettől a használóját.

Hagyományos fogkefe már a legkisebb gyerekeknek is a kezébe adható, míg az elektromos fogkefével érdemes várni legalább 3-4 éves korig.

Használj elektromos vagy hagyományos fogkefét, de mindig törekedj arra, hogy alapos munkát végezz, mert különben nagyon könnyen fogszuvasodással találod magad szembe.

Tuti tipp

Ha elektromos fogkefe mellett döntesz, akkor is szerezz be egy hagyományos fogkefét is. Mert előfordulhat, hogy elfelejted feltölteni, vagy épp olyan helyen használnád, ahol nincs áram, így sosem árt, ha van tartalék.