Medvehagyma, a tavaszi kincs

2021. febr. 28. Fodor Andrea

Tavasszal feléled a természet és mi is ki vagyunk éhezve a hosszú téli hónapok után a friss, zöld növényekre. A medvehagyma nyugodtan nevezhető a tavasz egyik csodájának, hiszen levelei kincset érnek a virága pedig a lelkünknek nyújt felüdülést.

Az utóbbi években szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a jelentéktelennek tűnő, zöld levelű növény. Tavaszi kirándulásaink alkalmával már márciustól találkozhatunk vele. Főleg az árnyas erdőket kedveli. Erősen fokhagyma illatú levelei március elejétől gyűjthetőek. Érdemes azonban nagyon körültekintőnek lenni, ugyanis levelei viszonylag könnyen összetéveszthetőek akár a mérgező gyöngyvirág leveleivel is. Csak akkor gyűjtsük, ha teljes bizonyossággal meg tudunk győződni arról, hogy valóban medvehagymával van dolgunk. A másik fontos tudnivaló, hogy ugyan még nincs tiltva a gyűjtése, de a növények érdekében egy tőről csak a levelek felét szabad leszedni. Virágzás után már nem gyűjthetőek a levelei. A jelenleg hatályos törvény szerint, magánszemély, saját használatra naponta maximum 2 kg termést gyűjthet.

Igen jó hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, segíti az egészséges emésztést. Fejfájásra, szédülésre és a magas vérnyomás csökkentésére is hatékonynak bizonyult. A vesére is a húgyutakra is jótékony hatású. Vértisztító és antibiotikus tulajdonságokkal is bír.  Azonban aki véralvadásgátló szereket szed, annak azonban nem ajánlott.

Fogyasztani elég változatos formákban lehet. Frissen salátákba, ízesítéshez használhatjuk a fokhagymával, hagymával megegyező módon. Emellett akár pogácsába sütve is finom, de szinte bármilyen hagymás ételben kiváltható vele a fokhagyma, vagy a vöröshagyma. Fasírtba sütve, szószokhoz is kiváló alapanyag. Aki igazán ínyenc, annak a medvehagymás pesztót mindenképpen ajánljuk kipróbálásra. A titok az, hogy a lehető legfrissebben használjuk fel, mert ha áll, veszít illóolaj tartalmából és csökken az íze, intenzitása. Amennyiben túl soknak bizonyulna, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen fagyasztással tökéletesen tartósítható. Így megőrzi ízét, illatát és vitamintartalmát egyaránt.

Népi megfigyelések alapján borogatásként és lemosásként is jótékony hatású lehet egyes gombás fertőzések kezelésében. Azonban akinek érzékeny a bőre, legyen óvatos az ilyen fajta használattal, mert akár bőrpírt, vagy kiütést is okozhat. Érdemes kisebb bőrfelületen tesztelni, és csak akkor használni így, ha nem tapasztalunk érzékenységet.