Márciusi színkavalkád: az egyéniség öltöztet!

2023. márc. 13. Tollas Tímea

Elérkezett a március és vele együtt hivatalosan is beköszöntött a napfényes, üde tavasz. Meleg színekkel, megannyi reménnyel és vidám fordulatokkal csempész életet és pezsgést a mindennapjainkba. Lassan, türelmesen kúszik be a legridegebb ajtókon is, ahol már jó ideje nem talál utat magának a pozitivitás és a csodás színek.

Éppen ezért most arra kérnélek kedves Olvasó, hogy képzeld el, ahogyan meleg szellő cirógatja meg az arcodat. Éppen egy parkban üldögélsz a kedvenc könyved és némi ínycsiklandó krémes sütemény társaságában. Körülnézel és hirtelen ráébredsz, hogy körbevesz  a tavasz és a nyugalom. A kellemes időjárás beköszöntével ugyanis nem csak a nappalaink lesznek hosszabbak és napsütötték, de a hangulatunk is az egekbe szökkenhet könnyedén.

Egy romantikus, könnyed tavaszi kis flörtre vágysz? Netán egy új hobbin vagy éppen a sikeres vállalkozásodon ötletelsz? Úgy érzem, igazán jó hírrel szolgálhatok a számodra: az április nem csak a bolondok hónapja, sokkal inkább a vidámságé és a felszabadult önmegvalósításé! A természet kivirágzásával ugyanis mi is feléledünk a téli “álmunkból” és a fagyos, sokszor morgós reggeleinket leváltják az üdítő, narancsosan izzó , narancslében és juharszirupos epres palacsintában gazdag ,napfényes reggelek.

Március = a nevetés és a „semmi sem lehetetlen” filozófia hónapja

Valószínűleg most éppen azon morfondírozol a jéghideg narancs juice-oddal a kezedben, hogy vajon mit tartogathat számodra a tavasz kezdete? Nos, jós nem vagyok, de egy valamit előre látok, így le is merem írni: Élményekkel és lehetőségekkel lehetünk gazdagabbak! Áprilisban felkészülhetünk a nyárra és az újratervezésre, bármiről is legyen szó.

Ez a hónap ugyanis nem a súlyos, megmásíthatatlan döntések, a bosszantó teketóriázás vagy a rideg elzárkózás jegyében kell, hogy teljen. Most a vidám, önfeledt perceknek és az önmegvalósításnak van itt az ideje. Néha hibák elkövetéséről kell, hogy szóljon, amelyek által fejlődhetünk és tanulhatunk. Önmagunkról, a szakmánkról, világokról, különböző emberek élet útjairól és a jó szándékról. Napokról, amikor nem félünk beismerni, ha hibát követtünk el. Pillanatokról, amikor elhatározzuk, hogy erősebbek leszünk, és nem hagyjuk, hogy a körülmények befolyásolják a boldogulásunkat.

Márciusban ugyanis semmi sem lehet túl sok. Képzelj el egy olyan idő intervallumot, amikor nem léteznek azok a kifejezések, hogy “Ez túlzás lenne” vagy “Nem is tudom, hogyan tovább…”. Egy olyan hónapot idealizálok éppen, ahol még a legapróbb kedvességet is hálás mosoly és őszinte öröm fogadja.

Félreértés ne essék: Ahogyan az év többi szakában is, most sincs szükség a hamis „műmájerkedésre”, a színlelésekre vagy a pletykálkodásokra. Hiszen mindenkiben tudatosulhatna már, hogy nem a másik kertjét kell serényen nézegetni és ellenőrizni, hogy mivel bővült még, hanem a sajátunkat kordában tartani és ápolgatni. Sepregetni, gyomlálni az oda nem illő dolgokat és a legfontosabb: nem hagyni, hogy a mindennapi rosszindulat elburjánozzon a csodaszép tulipánok között.

Nélkülözhetetlen összetevő a vidámsághoz: a színek ereje

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy minden egyes szín hatással van ránk, a közérzetünkre, a hangulatunkra. Nem is kell túlságosan messzire mennünk ahhoz, hogy ezt megérthessük és bizonyíthassuk is. Pusztán egy egyszerű kérdést szeretnék feltenni neked: milyen színű a nappalid vagy a szobád, ahol az időd nagy részét töltöd?

Most biztosan záporoznak a különböző színek árnyalatainak nevei. Sokszor viccesnek tűnő fantázianevek, mint a „gyömbér cseppek”, „hajnali áhítat”, „tüzes curry”, „szikrázó naplemente” és még sorolhatnám. Az imént felsorolt pár szín név ismerős lehet azok számára, akik nemrég estek át egy friss lakásfelújításon vagy éppen költözködésen, amelynek szerves, szinte központi részét képezte a festés.

Visszatérve a kérdésre, a szobád vagy éppen a környezeted színe meghatároz téged. Meghatározza azt, aki vagy. Hatással van a személyiségedre és pozitívan vagy akár negatívan is befolyásolhatja a viselkedésedet. Elárulok egy kulisszatitkot: habár a szobám fala fehér, a bútoraimat, dekorációs tárgyaimat, ágyamat és az íróasztalomat bizony halvány rózsaszínbe öltöztettem pár évvel ezelőtt.

Ne kérdezzétek, a késztetés csak úgy jött, utat talált magának az én érzékeny kis lelkemhez és azt súgta halkan, ám annál kedvesebben a fülembe, hogy alakítsak ki magamnak egy olyan teret, ahol örömmel létezem. A régi gyermekkori bútoraim, zöldes árnyalatú szőnyegem és a szobám semmilyen berendezése bizonytalanná tett akkoriban. Amikor egy-egy iskolai nap után fáradtan lehuppantam a kanapémra, percekig csak meredtem magam elé. Nem éreztem motivációt, sem alkotási vágyat. Nem éreztem tulajdonképpen semmit. Üres volt minden, mert nem tudtam igazán átadni magamat a környezetemnek és a környezetem sem tudta átadni magát nekem. Első olvasásra talán furcsának tűnhet, de így volt.

Tudtam, hogy változtatni szeretnék. Nem csak a viselkedésemen vagy az élethez való hozzáállásomon, hanem a körülöttem lévő dolgokon is. A családomból sokan kicsit bolondnak néztek, hogy 19 évesen ugyan miért kell átmennem barbie pink stílusba és virág falakkal meg neon rózsaszínen világító flamingókkal díszítenem a szobámat.

A válasz igazán egyszerű: változásra volt szükségem és úgy éreztem, hogy ehhez a legmegfelelőbb szín, amellyel azonosulni tudnék, a rózsaszín. Nem érdekelt, hogy sokan megszólnak érte vagy furcsállóan pislognak rám. Nem foglalkoztam azzal sem, amikor az öltözködésemet kezdték el górcső alá venni az ismerőseim vagy éppen a legközelebbi barátaim. Úgy döntöttem, hogy nem fog érdekelni. Boldog és egyedi szerettem volna lenni.

Amikor néha nem mertem valamit kimondani vagy éppen nehezen tudtam azonosulni valaki nézőpontjával, akkor nem hallgatásba és önostorozásba kezdtem, hanem elkezdtem használni a színek gyógyító erejét. Igyekeztem a kedvenc színeimet magamon hordani minden egyes nap. Bátran párosítottam a komplementer színpárokat, húztam extra bakancsokat és közben akkora magabiztossággal mentem végig az utcán, mint még soha. Tudod miért? Azért, mert elfogadtam magamat és végre mertem színeket hordani! Neked is ugyanezt tudom tanácsolni, holnap öltözz a kedvenc színedbe és fütyülj a nagyvilág szürke, tömegmasszájára. Te ennél sokkal különlegesebb vagy!

Az alábbiakban pedig pár ismerkedjünk meg közelebbről pár szín jelentésével:

Narancssárga: élénkíti a kreativitást és a képzelőerőt, ötletgazdagságra ösztökél.

Sárga: az életerő és a tudás, értelem színe. Főként a pozitív, életvidám emberek kedvelik ezt a színt, hiszen nagy hatással van rájuk és bárkire, aki kicsit is fogékony a vidámságra.

Zöld: a gyógyítás és az életerő, egyben pedig a természet szimbolikus színe is. Segíti a döntések meghozatalát. Azok az emberek, akik ezt a színt igen közel érzik magukhoz, nyílt, őszinte és önzetlen személyiséggel rendelkeznek.

Kék: a csend, nyugalom és a kifogyhatatlan béke színe. A kék színt szeretők baráti kapcsolatai megingathatatlanok, mivel őszinte emberek, komolyak és igen jó ítélőképességgel rendelkeznek.

Rózsaszín: együttérzést sugall, női szeretetet és feltétel nélküli odaadást. A túl sok rózsaszín érzékennyé és kiszolgáltatottá teheti viselőjét, így nem árt kombinálni más színekkel. A rózsaszín kedvelői nyugodt, tiszta lelkű, művészi vénával megáldott emberek.

Lila: a tudatalatti színeként ismert szerte a világon, kedvelői nyitottak a spirituális világ felé.

Legyetek nyitottak a körülöttetek lévő világra és a sok rejtett szépségre is. Éljétek meg a tavasz és a március hónap minden báját és kacagjatok sokat!

Sikeres hónapot és nyugodt napokat kívánok Mindenkinek!