Közeleg a parlagfű szezon

2022. aug. 03. Márton Eszter

A parlagfű Magyarország szántóföldjein évről évre óriási számban jelenik meg, ami a növénytermesztésben és az emberek élet minőségében is rengeteg problémát okoz. Egyik legismertebb és legrettegettebb gyomnövényünk, melynek nem véletlenül jogszabály szerint kötelező az irtása, azonban a nagy küzdelem ellenére is akadálytanul terjed. Ennek fő oka, hogy a talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Így lényegében ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét előbukkan.

Az arra érzékenyeket erőteljes allergiás tünetekkel sújtja, mely tünetek kb. július végétől egészen augusztus végéig fokozottan megnehezítik a mindennapokat. A parlagfű allergia tünetei lényegében kortól függetlenül bárkinél, bármikor megjelenhetnek. Az allergia tünetei nagyon jellegzetesek és könnyen felismerhetőek, diagnosztizálására tesztek végezhetőek. Ha a parlagfűszezon idején orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- vagy bőrviszketés jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy parlagfű allergia áll a háttérben.

Az allergia a szervezet túlzott reakciója egyébként normál esetben veszélytelen anyaggal szemben, mely az egészséges szervezetben semmilyen reakciót nem indít el. A tüneteken és azok erősségein házi gyógymódokkal is jelentősen lehet javítani, ezeket tea, illetve kivonat formájában találhatjuk meg. Tudvalevő, hogy a legyengült immunrendszer nagyban közrejátszik az allergia kialakulásában, így fontos, hogy fokozottan ügyeljünk egészségünkre az év minden szakaszában és vitaminokkal, gyógynövényekkel erősítsük védekező képességünket.

Fontos, hogy már a szezon előtt is folyamatosan fogyasszuk az alábbi készítményeket:

  • Csalán: ezt tea, illetve kivonat formájában is fogyaszthatjuk, kiváló immunerősítő hatása révén jelentősen csökkentheti a tüneteinket.
  • Gyömbér: ezt frissen vagy tea formájában is fogyaszthatjuk, már az ókorban is használták, hiszen számtalan jótékony hatása van a szervezetre.
  • Lándzsás útifű: légzőszervi betegségekre, asztmás tünetekre is alkalmazzák, így kiváló az allergiás tünetek enyhítésére is, leginkább tea formájában ajánlott fogyasztani.
  • Vitaminok: az A-,E-, és C vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenthetik az orrdugulást, mivel hatékonyak gátolják a hisztamin felszabadulását a szervezetben és jelentősen hozzájárulnak a tünetek enyhítésében.

A vitaminok és gyógynövények mellett, a környezetünk és szokásaink is képesek befolyásolni a tünetek erősségét. Fontos, hogy ilyenkor fokozottan ügyeljünk a környezetünk tisztaságára, hiszen az ágyneműnkön, ruhánkon és a hajunkon is megtapadnak azok a fránya pollenek, ezért rendszeresen, akár naponta mossunk hajat és az ágyneműnket is gyakrabban cseréljük, ha nyugodtabb éjszakára vágyunk. Bár ilyenkor az utolsó, amire vágyunk az az edzés, valamilyen formában fontos megmozgatnunk a testünket, mivel akár egy 30 perces lazább testmozgás is nagymértékben javíthatja közérzetünket és felszabadíthatja légzőszerveinket.

Hogy miért válhatott a parlagfű allergia korunk népbetegségévé, ahhoz több tényező is hozzájárult, ilyen például a légszennyezettség. Egyes kutatások igazolják, hogy légszennyezettség mértéke is nagyban hozzájárul az allergiások számának növekedéséhez és a tünetek erősségéhez, hiszen az allergiát okozó, a szervezet számára testidegen fehérjék sokkal gyorsabban és nagyobb számban jelen vannak a levegőben, mint korábban.