Környezetbarát tippek a kiegyensúlyozottabb életért

2022. nov. 10. Farkas-Csamangó Tekla

Elgondolkodtál már azon, hogyan tehetnéd Földóvóbbá otthonod, sőt az egész életed? Nem kell bonyolult cselekedeteken törnöd a fejed, mert sokk kicsi, sokra megy! Most ehhez adunk néhány apró, ám jól kivitelezhető környezetbarát tippet. Hiszen azon túl, hogy igyekszel kevesebb vizet pazarolni és energiatakarékos izzókat használni, valamint szelektíven gyűjtöd a szemetet, még számos dolgot kivitelezhetsz lakásodban és saját életmódodban is.

A környezetvédelem és az energiatakarékosság egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapok során, mert sokan szeretnénk óvni a Földet, hiszen nem mindegy, mit hagyunk gyerekeinkre és unokáinkra. Bár leginkább globálisan kell gondolkodnunk, valójában mindenki tehet valamit, még ha apránként, kis lépésekkel halad, akkor is.

Autó helyett

Amennyiben megteheted akár alkalmanként, akár rendszeresen, autó helyett válaszd a tömegközlekedést. Sőt még jobb megoldás lenne, ha biciklire pattannál vagy gyalog mennél. Ugyanis ezzel nemcsak a károsanyag-kibocsájtást mérsékled, hanem testednek-lelkednek is jót teszel, mert mozogsz. Egy-egy nagyobb közlekedési dugó esetén, hamarabb beérhetsz a munkába, mint gondolnád.

Növények a lakásba

Virágokkal, szobanövényekkel nem pusztán feldobhatod az otthonod, hanem egészségesebbé is teheted. Zöldíted, szépíted lakásod és tisztábbá varázsolod. Hiszen a növények tisztítják a levegőt, ráadásul gondozásuk még a hangulatodat is javítja, a stresszt is oldja.

Termoszok, kulacsok

Te is szívesen viszed magaddal a kávédat, teádat vagy csak sima csapvizet munkába, netán hosszabb útra? Mondj le az üdítős vagy ásványvizes palackokról! Használj inkább helyettük kulacsot vagy termoszt. A termosz előnye ráadásul nemcsak annyi, hogy többször megtölthető, hanem sokáig melegen vagy hidegen tartja a beletöltött folyadékot.

Vászontáskák, ökozsákok, szendvicskendők, újrahasznosítható csomagolóanyagok

A nylonzacskók ideje lejárt. Sokkal népszerűbbek és esztétikusabbak a vászonszatyrok – és táskák, valamint a gyümölcsöknek és zöldségeknek való ökozsákok. Ezek jóval strapabíróbbak is, mint a nylon társaik. Így egy-egy vásárláskor nem kell félned, hogy elszakadnak. Szendvicscsomagoláskor pedig dönts inkább az újraszalvéták vagy más néven szendvicskendők mellett. Ezek a kendők textilből készülnek, PUL anyagú béléssel, moshatók és tényleg könnyedén tisztíthatók, sokszor használhatók.

Ám ez még nem minden! Mind a vászontáska, ökozsák és szendvicskendő egy kis kreativitással és varrótudással saját kezűleg is elkészíthető, ami remek hobbivá válhat az idők során. Ha van szemed és kezed a dologhoz, még a barátaidat is meglepheted vele.

Amennyiben pedig ajándékkal lepnéd meg szeretteidet, a szokványos műanyag bevonatú csomagolópapír és ajándéktasak helyett próbáld ki a kartondobozt, a textilt, a vásznat vagy az egyszerű papírtasakot.

Komposztálás

Tévhit, hogy a komposztálás csak a vidéki élethez és a tanyákhoz kötődik. Lakásban is kivitelezhető, hogy a konyhai hulladékot nem kidobod, hanem saját komposztáló ládát készítesz, vagy adott esetben beszerzel egyet a boltból. A végeredményt pedig elajándékozhatod egy közösségi kertnek vagy táplálhatod vele növényeidet, erkélypalántáidat is. Bár a komposztálás és a komposztáló láda kivitelezése nem bonyolult folyamat, itt, mindent egyben leírni hosszú lélegzetű lenne. Viszont szuper videókat is találhatsz hozzá a neten. Azt azonban jó, ha tudod, hogy a komposztálás sem a „Bele vele mindennel” elvről szól. Komposztálni való például a zöldség, gyümölcs, gomba és hulladékai, tojás, sajt, nyers vagy elkészített hús, csontok, kávézacc. De a törött tányér, zsírpapír, rossz süti kiszúró, fakanál stb. már nem oda való.

Ételmentés

A környezetbarát tippek sorát zárjuk most az ételmentéssel. Mert ezzel nem csak a természetet mentesíted rengeteg felesleges hulladéktól, hanem embertársaidra is odafigyelsz.

Az ételmentés azt jelenti, hogy a még elfogyasztható étel semmiképpen se kössön ki a szemétben. Ha finomat főztél, de túl sok maradt belőle, szólj a barátoknak vagy a közeledben lakó ismerősöknek, családtagoknak, hogy morzsapartira várod őket. Esetleg vidd el egy rászorulónak, ha ismersz valakit, akinek jól jönne. Vagy keress fel egy szeretetládát. Az ilyen ládákba élelmiszereket – általában inkább tartósabb, kevésbé gyorsan romló dolgokat – lehet elhelyezni és a rászorulók innen elvihetik. De némely nélkülözőket segítő szervezet tudomásom szerint akkor is hívható, ha meleg ételed maradt felesleges.

Ugye milyen egyszerű? Elsőre nem kell egy egész hegyet elmozdítanod, elég lesz néhány kő is, de az hosszútávon nagy eredményt és kiegyensúlyozottabb létet hozhat.