Kerülj közelebb a természethez az erdei málnalevél által

2023. jan. 09. Farkas-Csamangó Tekla

A málnát mindenki ismeri, sokan rajongnak is érte, mint igazi csemegéért, amivel szinte mindent meg lehet bolondítani, és bármikor a nyár ízeit idézi. De azt vajon tudtad-e, hogy a málna levele is hasznos? Hiszen gyógyhatású, és számos betegségre használható. Ebből a cikkből jó néhány érdekességet megtudhatsz róla.

Ám mielőtt tavasszal elkezdenéd leszedni a szebbnél szebb málnaleveleket kedvenc bokrodról a kertedben, állj meg egy percre. Ugyanis rögtön meg kell említünk, hogy csak a vadon termő málna (Rubus idaeus) számít gyógynövénynek, az pedig májustól –szeptemberig gyűjthető. Amennyiben mégis másra bíznád a szedést, és csak a békés időtöltés kedvéért járnád olykor-olykor az erdőt, szerencsére ma már könnyedén beszerezheted a szárított levelét vagy belőle készült teakeveréket a boltokban. De a hatásokról mindenképp érdemes tájékozódnod.

Érdekességek az erdei málnáról

A növény nevének kifejezetten különleges történeti háttere van, a latin szót, ideaus ugyanis a krétai Ida hegyhez kötik, ahol a legenda szerint Zeusz (és még néhány istenség) a gyerekkorát töltötte. Nem csoda hát, hogy sokszor szerepelt a korai időszakokban rítusok alatt. Viszont, ahogy az lenni szokott, több volt ezeknek a megfigyelésen alapuló oka, mint a puszta hiedelmek. A betegségben szenvedő csordát úgy mentesítették terhei alól, hogy málnabokrokon át hajtották őket. A germán területeken pedig jellemző volt, hogy a halottasházakban és a temetések alkalmával azok környékén málnaágakat szórtak a földre, hogy ne háborgassák rossz szellemek az elhunytat, és minél hamarabb nyugalomra térhessen a lelke.

Az erdei málnalevél felhasználása

Az erdei málna nagy területeken honos, de sem a túl meleget, sem a túl hideget nem szereti. Mediterrán éghajlat sem kedvez neki. A sziklás, erdős tájakon van otthon. Nem hiába hívják tehát erdei málnának. Fehér virága, akárcsak maga a termés, kecses, kislányok egyik kedvence. Májustól júliusig virágozhat, aztán átadja a helyét finom bogyóinak. A levelét még ősz elején is lehet szedni. Viszonylag sok kell belőle az értékes szárított anyaghoz.

Mivel C- Vitamin tartalma igen magas, sokszor ajánlják egyszerű megfázásra is a málnalevél teát. Ezenkívül flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-, B-, D- és E-vitaminokat, vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz. Látható tehát, hogy nagy kincs.

Gyulladásokra, lázra, intim fertőzésekre, hányingerre, érelmeszesedésre is javasolják. A menstruációs panaszok, a fogínyvérzés és a gyomorfájás is enyhülnek tőle. De külsőleg is alkalmazható például pattanásos bőrre. A teával le kell mosni a bőrt. Minden alkalommal érdemes újat főznöd, és megvárni, amíg langyos lesz.

Gyerekeknek is adható hasfájásra, hányingerre, fogfájásra, valamint náthára. Ők 6 éves kor felett kaphatnak 1-2 csészével naponta, de az adagjukat hígítani kell.

Érdemes tudni a málnalevél teáról azt is, hogy izomlazító hatását is ismerik. Emellett úgy tartják, hogy a méh falát is erősít, valamint könnyítheti a szülést. Ugyanakkor babavárás esetén, illetve a terhesség késői szakaszához érve, nem ajánlják a fogyasztását. Ezért erről mindenképp beszélj egy orvossal, mielőtt inni kezdenéd.

Mivel minden ember más és más, egyesek kevésbé eredményesen reagálnak a málnalevél teakúrákra. Ennélfogva vesebetegek és asztmások számára kerülendő gyógynövényként tartják számon.

Az erdei málnalevél tea elkészítése

Az erdei málnalevél teát úgy kell elkészíteni, mint nagyon sok másik gyógynövényes italt. Forrázz le 2 teáskanálnyi szárított málnalevelet kb. 2 – 2,5 dl vízzel, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Gyerekek számára inkább 1 teáskanállal készíts és azt is jobban hígítsd fel.

Az íze egyébként kellemes, enyhe. A legjobb, ha ízesítés nélkül iszod. Ám, ha mindenképpen feldobnád valamivel, válaszd a mézet. Langyos teához add hozzá.

A legszükségesebb információkat máris megosztottuk Veled, de ha hosszabb távon alkalmaznád, megéri még utána olvasnod gyógynövényes könyvekben vagy szakportálokon. Fogyaszd egészséggel.