Kell-e félnünk az energiaitaloktól?

2021. okt. 26. Diós Anita

Manapság nagyon kedveltek és már-már divatosak az energiaitalok, de a rajongói tábor mellett akadnak olyanok is, akik kifejezetten veszélyesnek és károsnak tartják ezeket az italokat. Hogy vajon kinek van igaza, azt alább igyekszünk kideríteni.

Energiaitalokkal általában még a legkisebb üzletekben, benzinkutakon, trafikokban is kivétel nélkül találkozunk, és gyakran már nem is azok fogyasztják őket, akiknek eredetileg „ki lettek találva”.

Az első energiaitalt Lipovitan D néven hozták forgalomba Japánban az 1960-as évek elején, célközönségét pedig a hosszas utakon gyakran pihenő nélkül dolgozó kamionsofőrök, valamint a gyárak kíméletlenül hosszú műszakjaiban robotoló munkások jelentették. Ez az ital még elsősorban gyógynövény alapú volt, de jellegzetes szirup ízét és sűrűségét annak köszönhette, hogy a cukrot sem spórolták ki belőle, ami ugyancsak segített a kimerült embereknek abban, hogy visszanyerjék szellemi frissességük egy részét.

Az ital fő összetevője ekkor még nem a koffein volt, szemben sok „modern” energiaitallal, hanem a taurin nevű aminosav. Noha ebből óriási mennyiség is lehetett egy-egy palackban, arra azért felhívták a figyelmet, hogy 100 mg mennyiségnél naponta nem szabad többet fogyasztani.

Később a nyugati energiaital-gyártók egy része – köztük a Red Bull – ugyancsak előszeretettel használta a taurint termékeiben, azonban idővel ez az összetevő zömmel kiszorult az energiaitalokból vitatott hatásai miatt. Az első, Európában népszerűvé vált energiaital éppen a Red Bull volt, amely aztán az Egyesült Államokban is hatalmas karriert futott be. Az eredeti receptben a taurin mellett már koffein is volt, és a kellemes, szénsavas állagának is kevesen tudtak ellenállni.

Ahogyan azonban az energiaitalok egyre népszerűbbé váltak, egyre-másra jelentek meg az olyan feltételezések, majd tudományos munkák is, amelyek óva intették az embereket az energiaitalok túlzott fogyasztásától. Elsősorban a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatásokról olvashatunk, azonban egyebek mellett migrénrohamokat is kiválthatnak az arra hajlamosaknál ezek az italok.

Maga az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra hívta fel a figyelmet 2014-ben, hogy az egyre növekvő energiaital-fogyasztás közegészségügyi veszélyforrást jelent, hiszen a magas koffeintartalmú energiaitalokat ráadásul gyakran nagy mennyiségben és hirtelen isszák meg a fogyasztók, szemben az ugyancsak sok koffeint tartalmazó, de többnyire forrón és „szép lassan” elszürcsölt kávéval. Ilyen módon az energiaitalok átmeneti szívritmuszavarokhoz, heves szívdobogásérzethez, hányingerhez, de hosszú távon akár idegrendszeri panaszokhoz és magas vérnyomáshoz is vezethetnek. Több olyan esetet is regisztráltak az Egyesült Államokban, amikor energiaital-fogyasztást követően volt szükség sürgősségi egészségügyi beavatkozásra – igaz, azt nem részletezték, hogy milyen mennyiségben fogyasztottak az érintettek ilyen italt, vagy hogy előzőleg volt-e bármilyen egészségügyi problémájuk, amely esetleg közrejátszott a sajnálatos fejleményben.

Különösen aggasztó, hogy a fiatalok, sőt, már a gyerekek esetében is megfigyelhető a rendszeres energiaital-fogyasztás, és a bevitt koffein egyik legnagyobb része származik ezekben a korcsoportokban az ilyen italokból.

Egy nagyon veszélyes szokás is egyre általánosabbá kezd válni sajnos – ez pedig nem más, mint az alkoholos italok és az energiaitalok együttes fogyasztása, ami nemcsak azért kockázatos, mert mindkét ital eleve jelentős kockázatot rejthet magában, de ráadásul az alkohol és a koffein eltérő hatásai miatt növelheti a féktelen ivás kockázatát is.

A fentieket tetézi, hogy az energiaitalok többsége igen sok cukrot tartalmaz, ami ugyancsak olyan, lényegében „feleslegesen” a szervezetbe vitt kalória, amely amellett, hogy a szív- és érrendszert nem kissé terhelő elhízás kockázatát növeli, ráadásul hirtelen, de csak rövid időre emeli a vércukorszintet.

Sajnos azok számára sem szolgálhatunk megnyugtató hírekkel, akik szerint a hébe-hóba fogyasztott energiaitalnak abszolút semmilyen kockázata nincsen. Az amerikai Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ (NCCIH) egy 2018-ban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint már egyetlen pohár energiaital elfogyasztása is képes lehet negatívan befolyásolni a vérerek működését. Igaz, viszonylag kis mintán végezték a kutatást, és csak rövid távú hatásokat figyeltek.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes minél inkább mellőzni az energiaitalok fogyasztását, még ha egy egészséges személynek valószínűleg nem is lesz semmilyen baja egy-egy adagtól.