Kelkáposzta – az egyik legmegosztóbb szuperételünk

2021. márc. 25. Fodor Andrea

Ha a kelkáposzta szóba kerül, általában két reakcióra számíthatunk: imádják, vagy gyűlölik. Ez az igencsak megosztó zöldség azonban igazán értékes és szinte bárhol beszerezhető alapanyag, amivel megéri kísérletezni azoknak is, akik utoljára az iskolai menzán ettek belőle.

Könnyen hozzáférhető, elérhető áru, hazánkban is termesztett zöldségféle. A hideget jobban tűri és a savanyítást leszámítva nagyon hasonlóan felhasználható, mint a hagyományos fejeskáposzta. A legtöbb embernek az utálatos, menzás kelkáposzta főzelék ugrik be, pedig igazán sokoldalú elkészítési módjai vannak ezen kívül is. Szintén nagy előnye a fejeskáposztával szemben, hogy kevésbé puffasztó hatású, így érzékenyebb gyomrúak is bátrabban fogyaszthatják.

Szezonja elsősorban ősszel és télen van, ilyenkor érdemes vásárolni. Olyat válasszunk, melynek közepes méretű és élénkzöld levelei vannak. Ha már sárgás-barnás színű a levele, akkor nem friss. A hűtőben zacskóban érdemes tárolni, annak hidegebb részén – így akár 5-6 napig is eláll. Nagyszüleink úgy tartották, hogy akkor a legfinomabb, ha megcsípi az első dér, vagyis akkor érdemes fogyasztani.

Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Rostban gazdag, a csontoknak nélkülözhetetlen kalciumot és szívünknek fontos omega-3 zsírsavakat egyaránt tartalmaz. Méregtelenítés, diéta kapcsán nagyon hasznos alapanyag lehet. Tartalmaz még káliumot, magnéziumot és vasat is. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma is. Immunerősítő, gyulladásgátló hatású élelmiszer, aminek ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma. Ez utóbbi miatt ideális diétás alapanyag lehet belőle. Vitamintartalma hozzájárul az egészséges bőr és haj helyreállításához, fontos szerepet játszik a bőr alatti szövetek helyreállításában.

Fogyasztása nyersen nem javasolt, leginkább párolva, főzve készítsük el. A titok, hogy nem szabad túlfőzni, csak annyira, hogy roppanós maradjon. Fokhagymával, olívaolajjal párolva igazán ízletes és egészséges köret lehet húsételek mellé is. Levesekbe is használhatjuk a leveleket, itt is ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára, inkább a főzés vége felé adjuk a levesekhez. Ha leforrázzuk, vagy picit megpároljuk, akkor akár salátát is készíthetünk belőle, melyet hidegen-melegen egyaránt fogyaszthatunk. Aki különlegességre vágyik, akár chipsként is elkészítheti. Az apróbbra tépett leveleket olívaolajjal megspriccelve, tepsin szétterítve süssük, ha kipróbálnánk a kelkáposzta chipset. Fűszerezéséhez ajánlott a fokhagyma, babérlevél, köménymag, majoránna, bors, borsikafű, pirospaprika.

Érdekessége még, hogy a népi gyógyászatban dunsztkötésnek, és borogatásnak is használják a leveleit különböző betegségek esetén. Így belsőleg való fogyasztása mellett külsőleg is gyógyírként szolgálhat egészségünk megőrzésében.