Kakukkfű, a nők növénye

2022. febr. 28. Lebán Csenge

Már az antik világban is nagy becsben tartották: ha valaki kakukkfű mezőre talált, levette cipőjét, akárcsak Mózes a saruját az égő csipkebokrot látván, hiszen szent az a hely, amelyen áll. A virágmező azt jelzi, hogy a földet nem szántották már évszázadok óta. A neve görög eredetű: thymus vulgaris, melyben a thymus bátorságot jelent.

„A kakukfüvet ismered?
Oly csepp, szelíd, gyengelila,
hogy észre sem veszi a réten
szinte senki emberfia.

De amikor leszáll az est,
mikor a mező szendereg,
s arra járnak az esti lepkék,
a fémes-szürke szenderek,
nagy potrohukat, fejüket
befonja akkor, mint a fátyol
a kakukfű mézes szaga
s lebukfenceznek illatától.”

Így hangzik Nemes Nagy Ágnes Kakukkfű című verse.

Ha nem is láttunk még kakukkfüvet, az illatát biztosan éreztük már egy-egy séta alkalmával a nyári mezőkön. Lila virágáról ismerszik meg, de többféle faja is megtalálható Magyarországon. Mint sok más mezei növénytársa, ez is rendkívül jó hatást tud gyakorolni a szervezetre. A benne lévő timol és karvakrol nevű anyagoknak köszönhetően fertőtlenítő hatású, így remek sebfertőtlenítő. Gyógytea is készíthető belőle. A tea megvéd a betegségtől, megerősíti az immunrendszert.

A kakukkfű a nátha vagy megfázás több tünetét is kiválóan kezeli. A belőle főzött tea ugyan a fájó torkot nyugtatja és fertőtleníti, más felhasználása is ismert. Inhaláláskor a légutakat is fertőtleníti, megszünteti az orrdugulást, enyhíti a köhögést és a hörgőgyulladást. Vérbőséget fokozó hatása is ismert, így javítja a vérkeringést, és vérszegényeknek is jó természetes gyógymódként szolgál.

Vérzés terén más gyógyhatása is van, a nők menstruációs vérzési rendellenességeit is képes helyreállítani. Fürdővízbe is önthető, ilyenkor enyhíti a hasi görcsöket. Az utóbbi két hatása miatt a nők növényének is nevezik. Angliában a bátorság jelképének tartották a kakukkfüvet, régen a hölgyek bátorításként kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek lovagjaiknak. Úgy hitték, meghosszabbítja az életet. Nem is álltak messze az igazságtól. A kakukkfű meghosszabbítja a sejtek életét a testben, ezáltal lassítja az öregedési folyamatot. Ezt már kutatásokkal is bizonyították.

Illóolaja erősítő és nyugtató hatású, de magát a növényt is felhasználhatjuk erre a célra úgy, hogy az alvópárnánk huzatjába tesszük. Betegszobába is hasznos, hiszen fertőtlenítő hatása miatt a levegőt is képes fertőtleníteni. Azonban a kamillához hasonlóan nem ajánlják terhes vagy szoptatós nőknek, illetve pajzsmirigy betegségben szenvedőknek, legalábbis nem gyógyszermennyiségben.

A konyhában is helytáll fűszernövényként. Leginkább zsírosabb ételek mellé használják, mint például húsok (leginkább bárányhús), de gombás és paradicsomos ételeket is jól feldob. A serpenyőbe vagy tepsibe dobjunk egy két szálat, és hagyjuk együtt sülni az étellel. Akár saláták ízét is megfűszerezhetjük egy kis kakukkfűvel, remekül passzol például a cukkinihez, krumplihoz, de miután a paradicsomos ételekhez is, így a nyers paradicsommal is biztosan finom.

Kertünkbe is hamar beszoktathatjuk. Szaporítható magról vagy hajtásról, de tőosztással is. A csírázáshoz viszonylag meleg hőmérsékletet, körülbelül 20-21 fokot és nedvességet igényel, de cserébe egész nyáron illatozik. Fontos, hogy ne ültessük évelő gyomok közé, hanem inkább hüvelyes zöldségek mellé. A telepítés évében csak egyszer, de a többi évben már kétszer-háromszor betakarítható, és a levágott növény azonnal szárítható.

Nemhogy csak barátságos kinézetű, rendkívül jótékony hatású. Sok gondozást sem igényel, hiszen a mezőn is önállóan megél. Így mindenképpen érdemes kipróbálni annak, akinek van rá lehetősége.