Jóga, a testi-lelki önismeret kulcsa

2021. júl. 30. Farkas-Csamangó Tekla

A jóga titokzatossága, kissé homályos és vonzó rejtélyeinek lélekre való hatása és eredete sokakat lenyűgöz, megnyugtat és kikapcsol. Most arra keressük a választ, hogyan segíthet ez a módszer harmonikus mindennapokat teremteni.

Ma már milliók jógáznak Európában, világszerte pedig még többen. Van, aki spirituális utazásként, van, aki testedzésként éli meg. De akad olyan is, aki számára a jóga igazi életforma. Ám konkrétan nagyon nehéz meghatározni ezt a fogalmat. Még ősi hazájában, Indiában, a bölcsek között sem alkotott egységes rendszert. Vallásgyakorlás, spiritualitás, filozófia, számtalan út, számtalan iskola és rengeteg ászana, azaz meghatározott testtartás fonódik össze vele. Ezeket egyesíti, és válik tág összefüggéssé, mely képes egyensúlyt teremteni.

Érdekes, hogy már maga a „jóga”, szanszkrit eredetű szó is egyesítést, összekapcsolást jelent. Eredetileg pedig az újjászületés körforgásából való megszabadulást és az örök boldogság elérését szolgálta. Így szinte természetes, hogy a különböző gyakorlatok összekötik az egyént az egyetemessel. A maguk ősi gyökereivel a modern világban is megállják a helyüket.

A jóga és a mindennapok harmóniája

Épp a mindent felölelő összefüggései miatt képes arra a jóga, hogy harmóniát teremtsen a mindennapokban. Hiszen a jógaórák alatt a résztvevők megtanulják kontrollálni, áramoltatni, felfedezni és felhasználni energiáikat. Sokféle iskola létezik, de mindegyik alkalmazza a testtel, a meditációval, a légzéssel, az összpontosítással, a lazítással, a tudattal és a tudat alattival kapcsolatos útmutatásokat. A mérték természetesen változhat, de az érték megmarad.

A rendszeres otthoni gyakorlás, pedig elősegíti a stresszlevezetést, a relaxációt és az önmagunkhoz való kapcsolódást.

Belső énünk ismerete adja meg a harmóniát, hiszen általa kontrollálhatjuk a külvilágból érkező ingerek hatásait is. Ráadásul, ha igazán mélyen tanulmányozzuk, megéljük a jógát és annak spirituális hátterét is, rálelhetünk az élet fényére és a tiszta tudatra.

Jógagyakorlatok, mint az egészségmegőrzés elemei

A jógaoktatók a lelki megtisztulás mellett általában gyakorlataik egészség megteremtő és megőrző hatását emelik ki. Az ászanák helyes elsajátítása karbantartja a testet. Gerincre, hátra, végtagokra, hasra, hasi szervekre, keringésre és idegrendszerre különösen aktív, átmozgató és megnyugvást hozó feladatokat találni. De a legjobb ebben mégis az, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki meglelheti a számára megfelelő szintet, utat, amit majd később bejárhat. Eleinte biztonsággal, a jógatanár segítségével, később pedig akár egyedül is.

Bár a jógához felkészültség, tanulás, tudás, testi és lelki irányítás kell, mégis bárki bekapcsolódhat, részese lehet a jógának, mint közösséget létrehozó erőnek. Ugyanis fizikai állapottól függetlenül, akár egyszerű gyakorlatok segítségével is életre hívható az egészséges harmónia.

Sőt, ha ez mind még nem volna elég meggyőző, ma már speciális jógaiskolák és oktatók is léteznek, akik kifejezetten egy-egy problémakörre, betegségcsoportra, netán különleges igényű emberekre fókuszálnak. Lehetőséget adnak nekik egy teljesebb élet kialakítására és a fejlődésre.

Ha jógázni szeretnél, ezt tartsd szem előtt

A jóga valóban tested és lelked önismereti kulcsává válhat, valamint ténylegesen harmóniát hozhat az életedbe. De ehhez tudatosság kell. Éppen ezért, ha szívesen jógáznál csoportban vagy mennél el egyéni órára, bátran próbálj ki több helyszínt, egyesületet is. Hiszen mi emberek sokban különbözünk egymástól. Ám a változás és az együtt lépés kifejezetten jól hathat ránk. Ezt is megteremtheti a jóga, ha Neked való közösséget találsz.

Abban az esetben, ha otthon néznél meg néhány gyakorlatot, elsőként leginkább a környezetedre figyelj. Teremts magad körül rendet, csendet és nyugodt perceket. Ha most fogsz hozzá először, kezdő gyakorlatokat keress. Erre kifejezetten jók a jógával foglalkozó weboldalak vagy közösségi csatornák.

Jó feltöltődést kívánunk!