Jaj, már megint herpeszem van

2021. aug. 29. Lebán Csenge

Valószínűleg mindenki tapasztalta már élete során legalább egyszer a herpesz kellemetlen tüneteit. Sokaknak ez visszatérő, rendszeres probléma és ez nagyban megkeseríti mindennapjaikat.

A többség nem tudja, de a herpeszt egy vírus okozza, és szinte elkerülhetetlen, hogy az ember szervezetébe kerüljön. Már kisgyermekként, három-négy éves korig biztos, hogy átesünk rajta, de ez legtöbbször tünetmentes. Az oka, hogy néha-néha magyarázat nélkül előjön, kortól függetlenül, az annak köszönhető, hogy a herpeszvírus egész életünkön át elkísér minket, a szervezetünkben lappangva.

A herpesz általában olyankor jön ki, amikor az immunrendszerünk nincs a helyzet magaslatán: betegeskedünk, fáradtak vagyunk, vagy egyszerűen csak vitaminhiány miatt gyengébbek vagyunk. Persze, van, aki az átlagosnál hajlamosabb a herpeszre, de a felsorolt esetekben nagyobb eséllyel tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket.

Mivel a herpesz egy vírus, megkaphatjuk másoktól, de mi is ugyanúgy átadhatjuk. Előfordulhat a test bármelyik pontján, de leggyakrabban a szájon jelenik meg. Többféleképp terjedhet. Elég, ha iszunk valaki más poharából, elkaphatjuk tőle akkor is, ha neki épp nem is volt seb a száján. Testnedvek is hordozói a herpeszvírusnak, tehát intim együttlétek során is nagy eséllyel elkapható. De elég egy sérült bőrfelület is, például ha véletlen elharapjuk vagy akár idegességünkben rágicsáljuk ajkainkat.

Miről ismerjük fel, hogy herpeszünk van? Először csak viszket, később pedig már ég és fáj. Amikor pedig belenézünk a tükörbe, már láthatjuk is a duzzadt, piros hólyagokat, amik hamarosan váladékosak lesznek. Ezek a hólyagok előbb-utóbb kifakadnak, de a helyükön keletkező seb gyógyulása hetekig is eltarthat.

A herpeszt lehet kezelni. Igaz, csak tünetileg, ugyanis magát a vírust nem tudjuk kiölni a szervezetből. A szakemberek szerint már akkor el kell kezdeni a kezelést, amikor még csak a viszketést érezzük, mert akkor még visszafordítható a folyamat. Az alapelv ugyanaz, mint a pattanások esetében: ne piszkáljuk, ne vakarjuk! A benne lévő folyadék fertőző, és a kezünkről odakerülő baktériumok miatt a seb is elfertőződhet. Várjuk meg türelmesen amíg a seb leszárad és begyógyul. Maximum fertőtlenítsük és hámosító kenőccsel kenjük. Az otthoni praktikákat jobb, ha kerüljük. Még ha pattanásra be is vált a fogkrém, herpeszre jobb, ha nem tesszük.

Megelőzni nem nagyon lehet. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy erősítjük az immunrendszerünket C-vitaminnal, illetve nem iszunk senki után, és mi sem adjuk kölcsön a poharunkat, kulacsunkat senkinek. Vannak úgynevezett herpesztapaszok, amik segítenek elrejteni a sebet, ha emberek közé kell mennünk, és nem akarjuk, hogy mások is lássák. Azonban otthon nem ajánlott ilyet használni, ha csak magunknak akarunk jól kinézni, mert mint minden sebnek, a herpesznek is jót tesz, ha tud szellőzni.

Gondoskodjunk szervezetünk vitamin utánpótlásáról, étkezzünk egészségesen, igyunk sok folyadékot és mozogjunk rendszeresen, mert az egészséges test és az erős immunrendszer nagyobb eséllyel küzdi le a kellemetlen herpeszt.