Immunerősítő fűszernövények

2021. febr. 18. Fodor Andrea

A téli hónapokban kiemelten fontos immunrendszerünk megfelelő működése, erősítése. Ha megfelelően működik, akkor ellenállóbbak lehetünk a szezonális betegségekkel, vírusokkal szemben. Nem feltétlenül kell azonban a patikába rohannunk, ha erősíteni szeretnénk immunrendszerünket. Több olyan, a konyhában fűszerként használt növény is van, melyek jótékony hatásokkal lehetnek egészségünkre. Segítenek a betegségek megelőzésében, kezelésében. Most összegyűjtöttük a legismertebb és leggyakoribb olyan fűszerféléket, melyek segíthetnek megerősíteni immunrendszerünket és rendszeres fogyasztásuk által egészségünk megőrzését is támogatják.

Gyömbér

Illatos, csípős fűszer, mely aromája mellett még nagyon sok hasznos tulajdonsággal bír. Csökkenti a hányingert, jótékony az emésztési panaszokra, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns tulajdonságokkal bír. A vércukorszintet stabilizáló és szíverősítő hatása is ismert és az inzulin felszívódását is segíti. Ugyanakkor túlérzékenység is felléphet a gyömbérrel szemben, ezért kisgyermekeknek és arra érzékenyeknek nem ajánlott.

Szurokfű/Oregano

Az olasz gasztronómia ismert fűszernövénye. Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Meggátolja a baktériumok szaporodását, teája nyugtató hatású, étvágygerjesztő.

Kakukkfű

Húsételek gyakori ízesítője. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító és szélhajtó hatású. Emellett nyákoldó és köptető hatása is ismert. Fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságokkal is bír.

Fahéj

Édességek, sütemények ismert fűszere. Étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő. Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre. Vérnyomáscsökkentő tulajdonsága is ismert. Óvatosan kell azonban adagolni, ugyanis nagy mennyiségben irritációt válthat ki arra érzékenyeknél.

Szegfűszeg

Hazánkban leginkább karácsony tájékán használják, pedig jótékony hatásai miatt rendszeresen előkerülhetne a konyhában is. Gyulladáscsökkentő, csökkenti a hányingert és fogfájásra is kiváló. Megfázásra, légúti fertőzésekre is használható. Vércukorcsökkentő tulajdonsága is ismert, ezért cukorbetegség esetén is eredményes kiegészítő terápia lehet.

Kurkuma

Főleg indiai ételekben találkozhatunk vele, a curry egyik alkotóeleme és színezőanyagként is ismert. Étvágygerjesztő, gyulladáscsökkentő, koleszterincsökkentő, rákmegelőző és még az Alzheimer-kór esetén is hatékonynak bizonyult.

Rozmaring

Vadhúsból készült ételek, szárnyasok ismert ízesítője. Jótékony hatással van a gyomor- és bélrendszerre, görcsoldó, izom- és ízületi fájdalmak esetén hasznos. Javítja a koncentrációt, stresszoldó és kiegyensúlyozó hatású. Stimulálja a vérkeringést, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású.