Így legyél pacsirta és lelj aranyat reggelente

2021. dec. 22. Farkas-Csamangó Tekla

Régebben a hétalvók táborát erősítettem, emiatt rendszerint káoszként teltek a napjaim. Megcsúsztam a határidőkkel, kapkodtam a tanulással, esténként pedig stresszes voltam, mert sok mindent nem csináltam meg, amit terveztem. Ma már jóval kiegyensúlyozottabb vagyok.

Még mindig előfordul, hogy szívesen aludnék tovább, amikor meghallom az ébresztőt, de ellenállok a kísértésnek, és kiugrom az ágyból. Nem megy mindig könnyen, viszont megéri. Ha követed néhány tippemet, Te is pacsirtává válhatsz, és aranyat lelhetsz reggelente.

Mondj nemet a lustálkodásra

Mert, ha elcsábít a szundi funkció a telefonodon, ördögi körbe kerülsz. Ugyanis a „csak még öt perc” -ből gyorsan tíz-tizenöt perc lesz, azután pedig félóra, és máris késésben vagy. Ez kapkodáshoz vezet, és ahelyett, hogy fokozatosan indulna el a napod, eleve feszített tempóval kezded. Viszont, ha hagysz magadnak időt az ébredésre, akkor könnyebben tér észhez a tested és az agyad a reggeli álmosságból, és jóval aktívabb lehetsz napközben.

Ütemezd a lefekvést és a felkelést is

Az ütemezés azt jelenti, hogy nagyjából azonos időpontokban bújj ágyba esténként és kelj fel reggelente. Ennek segítségével kialakíthatsz egy rutint, amihez előbb-utóbb hozzászoksz, és akár ébresztőóra nélkül is kipattannak a szemeid. Persze mindig vannak kivételek, hétvégék, bulik, de ha megleled a saját ritmusod, akkor garantáltan sikerrel jársz, mert mi, emberek folyton keressük az ismétlődő mintákat az életünkben.

Igyál folyadékot, lehetőleg cukor nélkül

Fontos a reggeli étkezés, erre számos alkalommal felhívják a figyelmünket. Bár sokszor nehezemre esik kiadósan reggelizni, a folyadékbevitelt sosem hagyom ki. Tudatosan megiszok legalább egy pohárral, mert így serkenthető az agyműködés. Esetemben ez sima ivóvíz, ásványvíz, néha egy kis citrom levével, esetleg egy adag gyógynövényes tea.

Kávé vagy nem kávé?

Általában a kávét sem felejtem, hisz a nélkül kába lennék. De kutatások kimutatták, hogy a koffein ugyanúgy függőséget okoz, mint a nikotin vagy az alkohol. Ráadásul legalább hat – hét óra alatt ürül ki a szervezetből. Ezért újabb előnyre tesz szert az, aki korán kel. Mert még délelőtt elfogyaszthat egy-két csésze feketét, vagy annak ízlés szerinti variációját. Így délután már nem szükséges koffeinbombával terhelnie a szervezetét, és jobbat alszik majd éjszaka.

Kösd össze az ébredést valamivel, amit szeretsz

Könnyebb úgy felkelni, ha tudatában vagy annak, hogy valami jó vár Rád. Ez alatt egészen egyszerű dolgokat értek. Például adj ölelést a párodnak vagy nyomj puszit a gyermeked arcára és mondd el neki, mennyire fantasztikus, hogy látod. Ez a kapcsolatotokat is erősíti, és mindannyitoknak jót tesz. 

Ha egyedülálló vagy, akkor is találhatsz olyasmit, ami lendületet ad a napodnak. Vidd el egy rövid sétára a kutyádat, tarts egy ébresztő edzést, vedd szemügyre a kedvenc fotóidat, locsold meg a virágaidat, vagy csak hallgass zenét.  Mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy csempéssz élvezetet a reggeledbe.

Már ma tehetsz azért, hogy jól induljon a holnap

Elalvás előtt hanyagold a tévénézést és az internetezést. Így csökkented azoknak az ingereknek a számát, amiket nehezen dolgoz fel a szemed és az agyad. Ennek hála kipihentebb leszel másnap. Ha pedig nem sötétíted el teljesen a szobádat, akkor a napsugarakat is észreveheted. Ezáltal még könnyebben ébredhetsz.

Számomra ezek a technikák mind beváltak, de hogy kedved is legyen kipróbálni, összegyűjtöttem néhány érvet a korán kelés mellett.

Íme, az arany, amit meglelhetsz

  • Nem kell elhalasztanod a dolgaidat másnapra, jobban teljesítesz majd napközben
  • Aktív lehetsz, marad energiád a barátaidra vagy magadra
  • Nem lesz olyan érzésed, hogy el vagy késve a teendőiddel, kevésbé leszel stresszes. Helyette inkább kiegyensúlyozott és optimista.
  • Regenerálódsz. Könnyebben válthatsz akár egészséges életmódra is.

Végezetül pedig egy utolsó jó tanács, ha most változnál át bagolyból pacsirtává

Légy magaddal türelmes. Eleinte csak kb. negyedórával korábbra állítsd az ébresztőd és tartsd magad ehhez legalább egy hétig.