Így kondizz ingyen

2021. febr. 26. Fodor Andrea

Az elmúlt évben a világjárvány miatt jelentősen megnőtt az igény a kültéri mozgásformák iránt. Ennek részben az az oka, hogy bezártak az edzőtermek és sokan próbálták a kimaradt edzéseket futással, biciklizéssel és egyéb kültéri mozgásformákkal pótolni. Most már szinte minden településen elérhető távolságon belül vannak úgynevezett fitneszparkok, kondiparkok, melyek remek alternatívaként szolgálnak a bezárt konditermek helyett.

Azok, akik most esetleg kényszerűségből próbálják ki ezt a fajta mozgásformát, könnyen lehet, hogy később is ragaszkodni fognak majd hozzá. Ugyanis amellett, hogy ezek a parkok mindenki számára ingyen hozzáférhetőek az egészségünkre is jótékony hatással bírnak. A friss levegőn végzett mozgásnak ugyanis rengeteg előnye van a zárt, konditermi edzésekkel szemben. Energikusabbak leszünk tőle, idegrendszerünkre és mentális egészségünkre is jobb hatással van, ha szabad levegőn végezzük a testmozgást. Arról nem is beszélve, hogy nem bámuljuk magunkat kritikus szemekkel a konditerem tükreiben, így még az önbizalmunkra is jótékony hatással lehet.

Többféle ilyen parkkal találkozhatunk lakóhelyünktől függően. Vannak olyanok is, melyekhez futópálya is csatlakozik, így akár a futás előtti bemelegítésre, vagy a lenyújtáshoz is használhatjuk ezeket a sporteszközöket. Minden ilyen parknál van részletes leírás a gépek helyes használatához, hiszen itt nincs edző, magunknak kell megtanulni a gyakorlatokat. Ezek a parkok kivilágítottak, és rendszerint ivóvíz is található a közelben, így akár az esti órákban is használhatóak.

Szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek minden korosztály képviselői között. Láthatunk itt közös edzéseket végző tiniket, fiatalokat és idős embereket egyaránt. A mozgás öröme közös, hiszen a minden generáció megtalálhatja a számára legideálisabb gépet, amivel edzheti a testét. Idősebbeknek kifejezetten ajánlottak a sétáló, sígyalogló gépek, melyek segítségével különösebb megerőltetés nélkül megőrizhetik mobilitásukat.  

Ezen eszközök és parkok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy ingyenesen, bárki által hozzáférhetően segítsenek az egészségmegőrzésben. Egy remek kezdeményezés útján most már egy weboldal, vagy akár mobil applikáció segítségével is tájékozódhatunk, hogy hol található lakóhelyünkhöz legközelebb ilyen park. A Free Sport Parks weboldalon találhatunk hasznos cikkeket és akár térképes keresőt is, mellyel könnyedén megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső fitneszparkot. Az oldalon továbbá igen hasznos videós anyagokat is találunk, melyekkel könnyedén elsajátítható a gépek biztonságos használata. A térkép általunk is bővíthető új helyszínek beküldésével, így a közösségi sportoláshoz akár mi is hozzájárulhatunk.

Ha pedig esetleg a gyerekek felügyeletét nem tudnánk megoldani az edzés idejére, akkor sok ilyen parkhoz tartozik játszótér és/vagy kreszpark. Amíg a kicsik játszanak, mi nyugodtan edzhetünk és még szemmel is tudjuk tartani őket szükség esetén. Így akár az egész család együtt lehet egy egészségmegőrző, családi program keretében. Ezzel pedig a kicsiknek is követendő példát mutatva a mozgás iránti igényre és az egészséges életmódra.