Hogyan készülj fel az életmódváltásra mentálisan is?

2022. ápr. 26. Farkas-Csamangó Tekla

Végre elhatároztad, hogy változtatsz a rendszertelen szokásaidon az életminőséged érdekében? Ha így van, találtál magadnak egy nagyszerű célt! Ám, mielőtt fejvesztve rohannál, hogy sportolni kezdj vagy beszerezz minden egészséges ételt, vértezd fel magad pszichésen, és készülj fel mentálisan az előtted álló időszakra.

Ugyanis a pszichés életmódváltásnak rendkívüli jelentősége van. Legalább akkora, mint annak, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, illetve heti rendszerességgel mozogsz. Mégis hajlamos lehetsz te is arra, hogy az agyadban zajló folyamatokkal kevésbé foglalkozz. Márpedig az újdonságokhoz hozzá kell szoktatnod a gondolataidat is.

Az életmódváltás nem fogadalom, hanem cél

Fontos látni, hogy az életmódváltás és az életminőség javítása nem egyszerű fogadalom, hanem határozott cél. Bár egy korábbi cikkünkben olvashattál róla, hogyan valósítsd meg az újévi fogadalmaidat, lényeges, hogy az életmódváltást hosszú időre tervezd. Tehát ne néhány hetes fogyókúraként tekints rá, amit abbahagyhatsz, ha megszabadultál pár kilótól. Hanem alakíts ki szokásokat, amiket fokozatosan bevezetsz a mindennapjaidba. Kutatások szerint ehhez legalább két hónap szükséges. Így gondolkozz akár kilencven vagy száz napos időszakokban, mint állomásokban. Mert addigra érezni fogod az eredményt, ám ehhez az odavezető utat is akarnod kell. Sétálj, kerékpározz vagy lépcsőzz először alkalmanként, aztán egyre többször. Emellett pedig színesítsd az étrendedet. Jöhetnek a zöldségek, gyümölcsök és új receptek, hogy ráébredj a szivárványszínű ételek nemcsak egészségesek, hanem finomak is.

Törd át a mentális gátjaidat

A múltbeli fogyókúrás kudarcaid és izzasztó, viszont haszontalan sporttörekvéseid, rányomhatják a bélyeget a motivációdra mindenféle változással kapcsolatban. Mert mostanra valószínűleg aggályaid vannak, és több kifogást ismersz, mint okot, ami lendületet adna. Ezért építsd be a reggelekbe és az estékbe a következő megerősítések legalább egyikét, hogy könnyebben áttörhesd a mentális gátjaidat.

  • Van honnan elindulnom. Bármiből lehet pozitív végkifejlet, amiért dolgozom.
  • Úgy tekintek a mai napra, mint lehetőségre, hogy újat tanuljak és tegyek az egészségemért.
  • Önmagam miatt fejlődöm és magam miatt változtatok, mert ez jót tesz nekem.
  • Ma is teszek azért, hogy levetkőzzem a megfelelési kényszerem.
  • A kudarcok is építenek, mert tapasztalhatok általuk és legközelebb elkerülhetem, áthidalhatom őket.
  • Meg tudom csinálni, hiszen eddig is kitartottam.

Teszteld le, mire vagy képes

Ha megtaláltad a célod, konkretizáld a hozzá vezető lépéseket. Például egészségesebben szeretnél élni, ezért kezdetben napi negyedórát mozogsz és a reggelid részévé teszed a gyümölcsfogyasztást, valamint odafigyelsz a folyadékbevitelre. Ha ez megvan, teszteld a gyakorlatban. Figyeld meg, hogyan reagál rá a szervezeted. Haladj nyugodtan, lépésről lépésre. Kis változtatásokkal is nagyszerű eredmények születhetnek.

Emlékeztesd magad a sikereidre

Ha elsőre nem is megy könnyen, a tapasztalatok azt mutatják, hogy bárki többre képes, mint amit elképzel. Éppen ezért állítsd magad kihívások elé. Minél több szituációban érsz el sikereket, annál magabiztosabb leszel. Nem számít, hogy néhány plusz kilótól vagy a dohányzástól akarsz-e megszabadulni. A lényeg, hogy legyenek az életedhez kapcsolható élményeid, amik megerősítenek abban, hogy el tudod érni a céljaidat. Mindegy, hogy azok múltbeliek –e, a munkádban vagy a magánéletedben történtek, csak emlékeztesd magad rájuk. Akármennyire is kicsik voltak, akármikor is zajlottak, az elmédben mintaként vannak jelen. Amiket az agyad utánzás után képes megismételni, mert ismeri a mechanizmust. Ezért érdemes minden napodban keresni valamit, amit sikerként, haladásként könyvelhetsz el.

Maradj pozitív

Igyekezz olyan szemlélettel tekinteni az életedre, hogy igaz legyen Rád is a következő:

Ha süt a nap, mosolyogj. Ha esik az eső, alkoss szivárványt!”

Ismeretlen szerző

Biztosan sokszor hallottál hasonlókat, és elképzelhető, hogy túlzásnak véled ezt a fajta hozzáállást. Ám, ez a mondás remekül tükrözi azt, hogy a legtöbb esetben a negatívnak tűnő helyzetek is szolgálhatnak eredményes, építő jellegűvé formálható tudással. Vagyis szinte mindenben meg lehet látni a jót. Ami elengedhetetlen ahhoz, hogy mentálisan is életmódot válts.

Ünnepelj, mert megérdemled!

Ha mérföldkőhöz érkeztél, ha elértél valamit, amiről nem is gondoltad volna, hogy sikerülhet, tűnjön az más számára bármennyire is jelentéktelennek, jutalmazd meg magad! Élvezd egy kicsit az életet és szoktasd hozzá önmagad az újdonsült énedhez. Ahhoz, aki túl van az első, második, harmadik vagy negyvenkettedik kilométerén. Akit előléptettek. Aki kiteljesedhet egy partner mellett, vagy éppen ahhoz, aki elérte a célsúlyát.