Hogyan építs ki mélyebb kapcsolatot a mai világban

2022. okt. 21. Tollas Tímea

Kapcsolatok. Barátságok. Szerelmi szálak. Bonyolult és sokszor szövevényesnek tűnő dolgok, amelyek gyógyításában legtöbbször még az idő vasfoga sem segít. Más emberekhez fűződő kapcsolataink és érzéseink meghatároznak minket. Arra sarkallnak, hogy életünk során igyekezzünk minél több számunkra szimpatikus személlyel valamiféle kapcsot létrehozni. Ismeretségeket kötünk, azonban a legnagyobb hibát éppen akkor követjük el, amikor nem ismerjük meg eléggé a másik felet.

Felszínes kapcsolatból temérdek van a mai világban, éppen ezért érdemes elgondolkozni rajta, hogy vajon mit csinálhatunk rosszul? Miért olyan egyoldalúak és gyorsan véget érőek a barátságaink, párkapcsolataink és az ismeretségeink? Milyen főbb hibákat vétünk?

Éppen ezért ebben az írásban a fenti kérdésekre keresek őszinte válaszokat mások elmondásai és a saját, személyes tapasztalataim által.

„Amikor találkozunk, majd közelebb hajolunk egymáshoz, hogy jobban lássuk egymást. Nem fog semmi sem számítani, mert akkor már mindent hátrahagyunk, mi ketten leszünk, és az érzés, amely ott lakik bennünk. Mert abban a pillanatban tudni fogjuk, hol ért véget a fantázia, és hol kezdődik a valóság.”

J. J. Stalter

Legyél nyitott a világra és a benne élő emberekre!

Manapság az egyik legnagyobb hiba, amelyet a személyes kapcsolataink ápolásakor elkövetünk: az empátia és az őszinte érdeklődés hiánya! Megkérdezzük a másiktól, hogy mi újság, hogyan telt a napod, hogy vagy, milyen a munkád?- azonban a válasznál már elfordítjuk a fejünket és titokban a mobil telefonunkat nyomkodjuk.

Természetesen mindig vannak kivételek, de saját tapasztalatból és mások véleményéből arra a következtetésre jutottam, hogy egyre érdektelenebbek vagyunk egymás iránt.

Miért lehet mindez? Most akkor ezek szerint rossz emberek vagyunk? Szó sincsen ilyesmiről, azonban az biztos, hogy a 21. században leginkább saját magunkra, a vágyainkra, céljainkra és a hatalmasnak tűnő, ám valójában igen kicsi egónkra koncentrálunk. Tápláljuk minden egyes nap valamivel, ha pedig egy barátunkról van szó, kétszer is meggondoljuk, hogy ő a fontosabb vagy mi magunk?

Mi a megoldás ebben az esetben? Hogyan tudnánk végre kilépni az önzés sötét árnyékából és tartós kapcsolatokat kialakítani? Akarattal és kellő elhatározással aziránt, hogy figyelmesebbek leszünk.

Extra tippek, amelyek által tartósabb kapcsolatokat építhetsz ki

  • Mindig legyél érdeklődő és nyitott a másik fél iránt, még akkor is, ha fáradt és nyűgös vagy. Gondolj arra, hogy ő is mindig ott volt számodra, amikor szükséged volt rá. Számíthattál rá, megbízhattál benne. Te is tanúsíts felé ugyanekkora figyelmet és tiszteletet.
  • Empátia mindenek előtt. Az egyik legfontosabb tényező a jobb kapcsolatok kiépítése terén az empátia gyakorlása. Mindig gondolj bele, hogy neked milyen jól esne, ha egy nehéz élethelyzetben valaki támogatóan fordulna feléd, átérezve a fájdalmaidat és a gondjaidat. Próbáld magadat mindig belehelyezni a másik helyzetébe és ennek tudatában viselkedj azzal, aki rászorul a figyelmedre.
  • Sose ítélj első látásra. Felejtsd el a sztereotípiákat és emelkedj felül az első véleményeden, bárkiről is legyen szó. Sokszor a látszat nagyon is csalóka, éppen ezért nem árt, ha másokat a viselkedésük és a tetteik alapján ítélsz meg, ahelyett, hogy a körítésre koncentrálnál.
  • Bizalom, bizalom, még több bizalom. Szükségtelen is magyarázni, hiszen minden kapcsolat alapja a bizalom és a másikba fektetett hit. A hit aziránt, hogy önmagunkért szeretnek és elfogadnak olyannak, amilyenek valójában vagyunk. Tele hibákkal, azonban szerethető módon.
  • Sose rázz le valakit csak azért, mert túl kevés az időd. Nem tudhatod, kiben találod meg az igazi lelki társadat, éppen ezért szánj időt másokra, ahelyett, hogy teljes magányba és antiszocialitásba burkolóznál.
  • Igyekezz megértő lenni. Az önzés és a saját problémáid hajszolása helyett fordíts több időt a számodra fontos emberekre. Beszélgess velük, segíts nekik, ahol csak tudsz és közben érezd, hogy te is energiával és szeretettel töltődsz fel.

Kedvesnek, bátornak, törődőnek és érzékenynek lenni hozzáállás kérdése, nem velünk született adottság. Nyiss a világ és mások felé és ne lepődj meg, ha egy nap arra ébredsz, hogy az értékes kapcsolataidnak köszönhetően értelmet nyert az életed.