Hogyan egészséges: pizsamában, vagy meztelenül aludjunk?

2022. jún. 30. Bálint Ildikó

Te is tanakodtál magadban, hogy hogyan hajtsd álomra a fejedet? Ahány ember, annyiféle alvási szokással bír. Sokan esküsznek arra, hogy csak pizsamában hajlandók, míg mások szerint a legjobbat meztelenül lehet aludni, amikor nem zavar semmi.

Nézzük milyen érvek és ellenérvek szólnak egyik és másik mellett.

A pizsama előnyei

Pizsamák és hálóingek olyan széles tárháza áll előttünk, amelyben mindenki megtalálhatja a kedvére valót, legyen az a szexi vagy épp a cuki kivitel.

A pihentető alvás egyik legfontosabb feltétele, hogy a szoba és a testhőmérséklet megfelelő legyen. Annak, aki ezt csak pizsama felvételével tudja elérni, az bátran merje használni.

Az orvostudomány egyébként úgy tartja, hogy nem szabad a hálószobában 20-22 foknál melegebbnek lenni, mert akkor nem tudunk jól aludni. Ha belegondolunk, hogy kánikulai időszakban, amikor nagyon felmelegedik a szobánk, milyen sokat forgolódunk a meleg miatt, akkor ez be is bizonyosodik.

Kutatások ráadásul bebizonyították, hogy minél alacsonyabb hőmérséklet van a hálószobánkban, annál gyorsabb lesz az anyagcserénk, ami jótékony hatással van az egész szervezetünkre.

Ha pizsama, akkor ragaszkodjunk hozzá, hogy 100% pamutból készült legyen, messziről kerüljük el a műszálas anyagokat és mindenképp legyen jól szellőző, méretben is inkább laza, semmint testre simuló.

A meztelen alvás előnyei

Éjszaka nagyon sokaknál jellemző az izzadás. Ha ezeket az izzadságcseppeket bezárjuk a ruházatunkba, akkor sokkal hamarabb jelentkezhet bőrirritáció, akár gombás fertőzés, különösen igaz az intim területekre. Ellenben viszont, hogy ha legalább éjszaka hagyjuk szellőzni a bőrünket, az garantáltan meghálálja.

Egy idő után előfordul, hogy testünkön kivetnivalókat találunk, amelyeket nehezen fogadunk el. Ha felmerjük vállalni, hogy meztelenül alszunk és így párunk előtt meztelenül mutatkozunk, az egy jó adag önbizalmat is ad és segít elfogadni testünket olyannak, amilyen.

Nem titok, hogy a testi-lelki egészségünk egyik sarkalatos pontja a kiegyensúlyozott szexuális élet. És mi teremthetne intimebb helyzetet, mint a párunk meztelen látványa? Hagyd felébreszteni a szunnyadó lángot és hódítsd meg párod a meztelen testeddel. A meztelen testek egymáshoz való érintése oxitocint termel, ami fokozza a nemi vágy kialakulását.

Reméljük megtaláltad a számodra tökéletes alvóalkalmatosságot vagy épp meggyőztünk, hogy a meztelenséget válaszd. A legfontosabb, hogy neked legyen jó és érezd magad maximálisan kényelmesen magad!

Mert, ha hosszú távon nem tudjuk kipihenni magunkat, akkor a jövőben számos veszélyforrásnak van kitéve a szervezetünk. Hamarabb megtalál bennünket a depresszió, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stressz.

Ezért fontos, hogy mindenki olyan környezetet teremtsen magának, amiben képes lesz kipihenni magát.