Hizlaló ételek – Örök dilemma egy fogyókúrázó életében, hogy mit ehet, és mi van számára tiltólistán

2022. okt. 31. Bálint Ildikó

Vannak különböző diéták, amelyek egyes típusú ételek fogyasztását teljességgel tiltják. Ilyen például a keto diéta esetében a szénhidrát félék. De legyen szó bármely fogyókúráról, vannak örök ételek, amelyek a hizlaló kategóriába esnek és fogyasztásuk nem ajánlott, vagy csak nagyon minimális mértékben.

Mit érdemes tudni a hizlaló ételekről, mire figyelj fogyókúra esetén?

Azt szokták mondani, hogy minden hizlal, amit megeszünk. Igyunk sok csapvizet, az nem hizlal. Persze ezt a legkönnyebb mondani, és a legnehezebb betartani. De nézzük meg, hogy melyek azok az ételeket, amelyeket jobb messzire elkerülni ahhoz, hogy sikeresen szaladjanak le rólunk a pluszkilók. És persze a későbbiek folyamán ne szedjük vissza őket, vagyis ne szembesüljünk a jojó effektussal.

Amit figyelembe kell vennünk, hogy a szervezetünknek tápanyagokra és energiára van szüksége és ahhoz, hogy ezt megkapja, változatosan kell étkeznünk. A baj akkor kezdődik, ha az ennivaló, amit megeszünk, meghaladja a szervezetünk igényeit, mert akkor a testünk elkezdi raktározni, és hát mi másban raktározná, mint a zsírpárnákban, amiktől annyira ódzkodunk.

Nem mindegy azonban, hogy a szükséges kalóriát egy tábla csokival vagy egy főétkezéssel visszük be a szervezetünkbe.

Igyekezzünk kerülni a szénhidrátokat

Minél inkább sikerül a szénhidrátokat (pl. pékáruk) kiiktatni az életünkből, annál sikeresebbek lehetünk a fogyókúrában, mivel azok erőteljesen lassítják a súlyvesztést.

A cukor a fogyókúrázók ellensége

A cukor nagyon gyorsan képes felszívódni a testünkben, nagy mennyiségben képes túlstimulálni a hasnyálmirigy működését, ami az inzulin termelés rohamszerű megnövekedéséhez vezet, innentől kezdve pedig garantált a hízás.

Van-e olyan, hogy egészséges nassolni való?

Talán az egyik legnehezebb a fogyókúra során, hogy megálljuk a főétkezések közötti időben a nassolást. Nehéz lenne olyan ennivalót mondani, ami ajánlott nassolásra egy fogyókúra során, vagy akár az azt követő időszakban is.

De jó tanácsként azt lehet mondani, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vásároljunk, helyette részesítsük előnyben az alapanyagokat és készítsünk a magunk számára egészséges ételeket.

Gyümölcsökből és zöldségekből számos desszertet készítünk, amihez, ha nem adunk hozzá cukrot, lisztet, illetve olyat, ami tiltólistán van, akkor néha nyugodtan bűnözhetünk vele.

Mik a legjobban hizlaló ételek, amelyeket jobb, ha messziről elkerülünk?

Sült krumpli

Habár maga a krumpli önmagában véve egy fontos tápanyagforrásunk, és tele van a szervezetünk számára szükséges vitaminokkal, de ha ezt bő olajban kisütjük, akkor ezt az értékét elveszíti, és ráadásul kalóriában is igencsak bővelkedik.

Helyette fogyasszuk főtt formájában, mely például zöldfűszerekkel elkészítve igazán finom falattá válik.

Aszalt gyümölcsök

Sajnos tudvalévő, hogy számos kedvenc gyümölcsünk önmagában is nagyon sok természetesen előforduló cukrot tartalmaz, ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy az aszalás során további cukrot adnak hozzá, akkor sejthető, hogy mennyire hízlaló tud lenni.

Alkohol

Bizony könnyű elcsábulni a melegben egy jó hideg sörnek, vagy egy kellemes estén egy pohár bornak, ugye nem kell bemutatni…

De tudni kell, hogy a cukortartalmuk igen magas, erőteljesen étvágynövelő hatásuk van, gondoljunk csak a sör, – és borkorcsolyákra, nem véletlen alakult ki ez a kísérő szokás.

Nem könnyű betartani, hogy elkerüljük a hizlaló ételeket az életünkből, de ha sikeres fogyókúrát szeretnénk, ráadásul hosszú távban gondolkodunk, akkor muszáj változtatni az életmódunkon, étrendünkön.