
2021. márc. 01. Fodor Andrea
Pár éve hallhattunk először az úgynevezett superfood-okról, szuperételekről. Ezek olyan élelmiszerek, melyek ásványi anyagokból, vitaminokból kimagasló mennyiséget tartalmaznak és kimutathatóan jótékony hatással vannak egészségünkre. Több ilyen nagyon trendi superfood szerzett már magának hírnevet, de kevés szó esik a hazai szuperélelmiszerekről. Mostani összeállításunkban kifejezetten az itthon könnyen hozzáférhető superfood-okat gyűjtöttük csokorba.
Csipkebogyó
A-, B1-, B2-, és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. Rengeteg előnyös tulajdonsága mellett, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Még végigolvasni is sok, annyi előnye van ennek a méltánytalanul keveset használt termésnek. Úgy érdemes felhasználni, hogy minél kisebb hőhatás érje, ugyanis akkor jelentősen veszíthet vitamintartalmából.
Lenmag
A lenmagot már őseink felfedezték és elkezdték gyógyászati célokra használni. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat, fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A lenmag 72%-a olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, mely szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban. Serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Bélmegbetegedések, székrekedés esetén és az emésztés szabályozásának beállításában is hatékony. Még külsőleg, borogatásként is használható kelések esetén. Ízületi és egyéb gyulladásos megbetegedések kiegészítő kezeléseként is hatásosnak bizonyult. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően segíthet az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. Sokrétűen használható, porítva, egészben is fogyasztható.
Torma
A csípős ízesítő egyik legfőbb hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. Emellett C-vitamin és kálium tartalma is magas. Erőteljesen baktérium- és vírusölő hatású. Antibakteriális tulajdonságait a benne található glikozidoknak köszönheti. A mustárolaj tartalmának köszönhetően fokozza a nyálkahártyák vérellátását. A benne található kálium pedig serkenti a veseműködést, így vese- és húgyúti fertőzések esetén is ajánlott fogyasztani belőle. Antibakteriális tulajdonságát pedig megfázás esetén fordíthatjuk a javunkra. Légúttisztító hatása is van, így felsőlégúti panaszok esetén a mézzel vegyített frissen reszelt torma gyorsíthatja a gyógyulásunkat.
Tökmag
Rendkívül magas antioxidánst tartalmaz, fontos szerepet játszik a szív- és a prosztata betegségek megelőzésében. Gyulladáscsökkentő hatású. Jelentős a magnézium tartalma, hozzájárul az egészséges szívműködéshez. Jótékony hatással van a vérnyomásra és csökkenti a koleszterinszintet is. Segít a vércukorszint csökkentésében is. Rostban gazdag, így fogyasztása mindenképpen ajánlott. Könnyedén beilleszthető az étrendbe, így fogyasztása egyszerűen megoldható.