Haszontalan luxus, vagy igenis egészségtámogató a szaunázás?!

2023. febr. 22. Diós Anita

A szaunázás nem valamiféle haszontalan luxus, hiszen amellett, hogy kellemes élménnyel gazdagít és ellazít, számos pozitív hatása is ismert, amelyek révén az egészségünket támogatja.

Mindenek előtt relaxációt segítő, stressz oldó hatását tapasztalhatja meg saját bőrén is az, aki legalább egyszer kipróbálja a szaunázást. Ennek egyik oka, hogy a testhőmérséklet fenntartása érdekében a szimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást, s ezzel együtt az endokrin mirigyek is részt vesznek a szervezet válaszreakciójában. Mindennek hatására éberebbnek, de nyugodtabbnak érezhetjük magunkat, továbbá a fájdalmat is kevésbé érzékeljük. Amennyiben a szaunázást összekötjük például meditációval, úgy még erőteljesebb hatás érhető el, és végső soron mind mentális, mind pedig testi egészségünk meghálálja majd, hogy időt szántunk erre a tevékenységre.

A fájdalomcsillapító hatásról ugyan már szó esett, mégsem érdemes csupán ennyivel tovább is siklani efölött. Jó, ha az ízületi fájdalmakkal vagy más krónikus fájdalmakkal küszködő betegek tudják, hogy a szauna jótékony hatásai számukra is megkönnyebbülést, a fájdalmuk ideiglenes enyhülését vagy akár megszűnését hozhatja el.

Bár szívbetegek esetében nem feltétlenül ajánlott, alapvetően az egészséges személyek szív- és érrendszerének egészségét támogatja a szauna használat, méghozzá a pulzusszám emelkedésén, majd csökkenésén keresztül.

A sportolók is hasznát veszik, hiszen az izmaikat és ízületeiket segíti az ellazulásban a magasabb hőmérséklet. Az izomláz ellen is beválhat a szaunázás, és mivel a kitágult erekben ideálisan áramolhat a vér, így a kisebb gyulladások, sérülések is enyhülhetnek az izmokban.

Talán meglepő lehet, de a fentieken túl nagyon jó immunerősítő is lehet, méghozzá azért, mert használata során jobban termelődnek a fehérvérsejtek, melyek felvehetik a harcot a szervezetünket támadó kórokozókkal. Egy német kutatás során is azt figyelték meg, hogy a rendszeresen szaunázók kisebb eséllyel kapták el az influenzát, illetve voltak náthásak, mint a kontrollcsoport tagjai.

Sokan esküsznek arra is, hogy a szauna jótékony hatásai a bőrt sem kerülik el, hiszen az izzadás, a magas páratartalom és a hő hatására testünk legnagyobb szerve megtisztulhat, és az elhalt hámsejtek könnyebben eltávolíthatóak lesznek. Az eredmény pedig puha, egészséges, és szép bőr lesz.

A jótékony hatásai mellett esetleges kockázatairól sem feledkezhetünk meg! Vannak olyan helyzetek, amikor jobb kerülni a szaunázást, mivel az egészségügyi kockázatot rejthet magában. Fertőző betegen természetesen jó, ha nem választjuk a kikapcsolódás ezen formáját, mert megfertőzhetünk másokat – ez még alighanem nyilvánvaló is a többség számára.

Ennél viszont talán kevesebben gondolnak bele abba, hogy milyen kockázatot rejt, ha a hideg vizű medencéből a forróságba, vagy éppen a szaunából a hűvös úszómedencébe térnek át. Ilyenkor a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a hirtelen hőmérséklet-változásra a keringés kritikusan reagálhat, ami súlyos következményekkel is járhat.

Amint arról már szó esett, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők jó, ha körültekintőek a szauna használatot illetően, és nem árt, ha orvosi véleményt kérnek. A hat évesnél fiatalabb gyermekek számára is némileg kockázatosabb lehet a szaunázás, így lehetőleg őket is kíméljük, és inkább valamilyen más elfoglaltsággal kárpótoljuk őket.

Ezen túl a szaunázás mellett a szokásosnál több folyadék bevitele javasolt, hiszen a hő hatására egy idő után jelentkezhetnek a kiszáradás tünetei.