Három nagyszerű lehetőség, hogy összekösd a mozgást a jótékonysággal

2021. dec. 09. Farkas-Csamangó Tekla

Te is azok közé tartozol, akik szeretnek mozogni? Szívesen sportolsz, ám a saját egészséged mellett másokért is tennél? Vagy épp ellenkezőleg, még csak most vágnál bele a sportolásba? Mutatunk néhány módot, hogy összekapcsolhasd az örökmozgó életet a jótékonysággal.

Nem kell mást tenned ehhez, mint felhúzni egy edzőcipőt, kényelmes szerelésbe bújni és keresni egy Neked tetsző jó ügyet vagy programot, amit támogathatsz. Szerencsére ma már sokfélét találni. Ráadásul semmi okod az aggodalomra, hiszen nem feltétlenül szükséges, hogy élsportoló legyél. Bőven elég, ha egyszerűen csak hobbi szinten futsz, sétálsz, úszol vagy kerékpározol. Mert ezekkel máris könnyíthetsz valaki hétköznapjain.

Valószínű, hogy a környékeden, saját településeden is adódnak alkalmanként versenyek, amiken részt vehetsz. Karácsony közeledtével pedig egyre gyakoribbak a Mikulás – illetve Angyalfutások. Ahol általában kórházaknak, rászoruló gyerekeknek vagy családoknak szerezhetsz örömet, ha benevezel pár kilométerre. De, ha figyelemmel követed néhány szervezet munkáját, könnyűszerrel meglelheted a hozzád passzoló megmozdulást egész évben.

Íme, a mi listánk:

Rotary Klubok által szervezett rendezvények

Hazánkban már számos Rotary klub alakult, melynek egyértelmű célja, hogy elősegítse a társadalmi felzárkóztatást és elfogadást. E szervezet vezetői nem csak mozgásos jótékonyságra adnak esélyt, hanem másként is önkéntességre buzdítanak. Ám vannak futásaik, bicikli túráik, amelyekkel jó dolgokat hivatottak szolgálni. Érdemes ellátogatni programjaikra, mert a közösség ereje sok mindenre képes. Ezért a támogatandók mellett az összefogásban résztvevők is örök érvényű pillanatokkal gazdagodhatnak.

Élménykülönítmény: ahol a bátraké a főszerep

Ha hallottál már a Bátor Táborról, biztosan tudod, hogy mit is jelent szuperhősnek lenni. Hiszen a Bátor Tábor Alapítvány munkatársai és önkéntesei súlyosan beteg vagy krónikus beteg gyerekek és hozzátartozóik hétköznapjaiba visznek színt azáltal, hogy különleges, reményt és boldogságot hozó élményeket nyújtanak nekik a táborban.  Az ő Élménykülönítményük egy igazi sportközösség. Tagjaik vállalják, hogy a Bátrakért sportolnak. Elindulnak különböző versenyeken, vagy saját kihívás elé állítják magukat, és közben adományokat gyűjtenek. Örökbe adják kilométereiket, izzasztó perceiket, sikerélményeiket másoknak, akár egy-egy kávé vagy sütemény áráért.

A csapat szerencsére folyamatosan bővül, és bárki közéjük állhat, aki elszánt. Mindemellett pedig vállalja az adománygyűjtéssel járó feladatokat. Tehát kitűz maga elé egy célt, valamint egy összeget, és azt összegyűjti, teljesíti meghatározott időn belül.

Elsőre talán bonyolultnak tűnik a folyamat, viszont inkább izgalmas és felemelő. Hiszen, ha csatlakozol, sosem leszel egyedül. Egy fantasztikus közösség mindenben segít Neked, hogy Te is segíthess.

RunFree: ha szabadságra és függetlenségre vágysz

Amennyiben szívesen engednéd, hogy a lábaid a jótékonyság felé és egy önzetlen ügy felé vigyenek, de nem szeretnél helyhez és időponthoz kötve mozogni, mert szoros a munkabeosztásod vagy, mert a csendes aktivitásra esküszöl, Neked találták ki a RunFree virtuális eseményeit. Hiszen ezeket ott teljesíted, ahol kedved tartja és akkor, amikor akarod.

A számtalan érvből, ami amellett szól, hogy runfree-s szabadfutóvá válj, kettőt mindenképpen fontos kiemelni: Az egyik az, hogy nem muszáj futnod. Választhatsz más módot is a mozgásra. A másik pedig, hogy mindig megnyitnak olyan jótékony futamokat is, amiért letölthető oklevél jár. Így az általad meghatározott összeg száz százaléka a kiválasztott jó ügy forintjait gyarapítja.

Miért éppen Te?

Nem vagy benne biztos, hogy bele mersz vágni? Legyél bátor és kitartó! Hiszen már apró lépésekkel is segíthetsz, mert ilyen megmérettetéseken mindenki jól jár. A nevezési díj vagy támogatási összeg az aktuális rászorulóké. De mindeközben magadra is figyelsz. Mozgáskor a tested és a lelked is feltöltődik. Egészségesebb és erősebb leszel, amíg szeretet és esélyt adsz embertársaidnak.

De, ha továbbra is kételkednél, van még egy dolog, amiért megéri – főleg Karácsony közeledtével – benevezni egy versenyre. Ugyanis ki ne szeretne élményt kapni ajándékba? Ha ismersz valakit, akinek mindene a mozgás, lepd meg egy nevezéssel, és fogjatok össze együtt másokért egy jótékonysági futam erejéig!

Ugye, hogy nem is rossz ötlet?