Ha a lelked fáj… – így találd meg a számodra tökéletes pszichológust

2022. okt. 01. Tollas Tímea

Pszichológus. Egy olyan szó, amelyet ha a legtöbben meghallunk, sajnos rögtön negatív dolgokra asszociálunk. Mentális problémákat sejtünk mögötte, vagy depressziót, pedig az esetek túlnyomó részében nem erről van szó.

„A betegség gyakran kifejez valami fontosat, megvéd valamitől, segíti valaminek a feldolgozását, egyensúlyt teremt, figyelmeztet, kiutat mutat egy nehezen megoldható konfliktus helyzetből. Bizonyos helyzetekben egyszerűen szükségünk van rá, ami persze nem azt jelenti, hogy igényünk is lenne rá. Mindenesetre úgy tűnik, ilyen esetekben az elménk lehetővé teszi, hogy a természetes öngyógyító rendszerünk részlegesen és átmenetileg kikapcsoljon.”

Buda László

Mindannyian kerülhetünk nehéz élethelyzetekbe, amelyekből úgy érezzük, nincsen kiút. Mivel emberi lények vagyunk, ezért a törékenység és a bizonytalanság egy olyan társunk, amely örökké végig kísér majd az utunkon.

Segítséget kérni nem szégyen, hanem nagyon is emberi dolog! Ha bármikor érezted már úgy, hogy nem vagy ura egy helyzetnek vagy pusztán szívesen beszélgetnél el a mindennapi problémáidról egy szakemberrel, aki külső szemlélőként talán jobban átlátja a helyzetet, bátran keress fel egy pszichológust.

Ezen a ponton ne érdekeljen mások rólad alkotott véleménye, hiszen sosem az számít, hogy ők mit gondolnak rólad, hanem csakis az, hogy Te hogyan vélekedsz saját magadról és az életedről!

Így találd meg a számodra szimpatikus pszichológust

Saját magad vedd a kezedbe az irányítást és a pszichológus keresőt böngészve addig keress, amíg meg nem találod azt a szakembert, akiben meg tudnál bízni. Mások véleményére most ne hallgass, hiszen neked kell egy komoly, bizalmi viszonyt kiépítened vele, nem a családodnak vagy a barátaidnak.

Hogyha az első terápia alkalmával még nagyon bizonytalannak és idegesnek érzed magadat, ne aggódj, hiszen ez teljesen természetes reakció.

Ne add fel, bármennyire is nehéznek vagy kellemetlennek tűnnek elsőre a felvetett témák, amelyekről beszélgettek.

Hallgasd meg a pszichológusod véleményét, ne ítéld el már elsőre a véleményét és az esetlegesen felmerülő kezelési javaslatokat.

Mindig tudatosítsd magadban, hogy csakis saját magad miatt vagy most itt és önszántadból veszel részt a terápián, mert erre van most lelkileg szükséged.

Sose legyen szégyenérzeted amiatt, mert segítséget kértél egy pszichológustól és problémáid vannak. Nem te tehetsz róla.

Biztos vagyok benne, hogy kellő akaraterővel és elhatározással Te is a kezedbe tudod venni a jövőd fő fonalát és a változtatás képességével egy vidámabb holnapot élhetsz majd át.

Hiszen ne feledd: Mindig látjuk, melyik lenne a legjobb út, de mindig azon az úton járunk, amelyikhez hozzá szoktunk.