Gyógytea készlet otthonra

2022. ápr. 08. Lebán Csenge

Manapság annyi rémtörténetet hallani a mesterséges gyógyszer anyagokról, hogy el sem hiszi az ember. Elrettentően hathat mindez sokunkra. Magamon is azt veszem észre, hogy már kevésbé szívesen veszem be a gyógyszert a fejfájásra és egyéb másra is. Arra gondoltam, miért ne készíthetnék magamnak egy kis otthoni gyógyszertárt, ami természetesen mentes mindenféle mesterséges hatóanyagtól.

Szinte nincs olyan hétköznapi betegség vagy bántalom, amelyre nem ajánlhatnánk valamiféle gyógyteát. A növények sokszínűsége, akár az emberi betegségek sokfélesége. Mindenre megtalálhatjuk a megfelelő orvosságot, és a legjobb, ha otthon is tartunk belőle.

Szakkönyvekben, ezzel foglalkozó weboldalakon, vagy gyógyfüves üzletben utánajárhatunk, melyik növény milyen problémára jó, és hogyan készíthetünk belőle teát vagy forrázatot. Tapasztalataink szerint összeállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb készletet.

A leggyakoribb betegségek és azokra hatásos gyógyteák

  • Gyomorfájás: borsmenta
  • Vesebántalmak, szemfájdalom, menstruációs görcsök: cickafark
  • Vértisztításra: csalán
  • Ideg- és szívnyugtatás, fejfájás: citromfű
  • Influenza, megfázás: csipkebogyó
  • Köhögés, hörgőhurut: hársfavirág
  • Gyulladások: kamillavirág

Fontos az elkészítési mód is.

Ha a tea virágból vagy levélből készül, forrázást kell alkalmaznunk: nagyjából egy teáskanálnyi gyógynövényt leforrázunk egy bögrényi forrásban lévő vízzel, majd nagyjából húsz percig letakarva hagyjuk állni. Fontos, hogy ez az idő semmiképp ne haladja meg az egy óra hosszát!

A gyökerek és termések esetében főzésre van szükség, nagyjából tíz percre.

Fontos, hogy te használjunk fém eszközöket, mert azok semlegesíthetik a növények gyógyító hatását. Jobb, ha fából készült eszközöket veszünk igénybe. A gyógyteát, ha lehet, ne ízesítsük semmivel, maximum egy kevéske mézzel, ha a tea már eléggé kihűlt.

Figyeljünk a mennyiségekre is! Nem mindegy, hogy miből mennyit fogyasztunk. Mindig pontosan tartsuk be a szakértők által javasolt adagokat. Várandósság esetén pedig jobb, ha külön kikérjük orvosunk véleményét, mert több gyógyfűről is köztudott, hogy nagyobb mennyiségben veszélyes lehet a kismamákra.

Miben tároljuk?

A legjobb, ha üvegbe tesszük őket. Ezzel megelőzhetjük a molyosodást, és még át is látunk az átlátszó falakon. Fel is címkézhetjük őket a növények nevével. Ha a címke nagyobb, a betegségeket is aláírhatjuk, amikre hatásosak. Így, amikor használatba vennénk őket, nem kell gondolkodnunk, vagy gyorsan utánajárnunk, hogy melyik növény is az, amire most éppen szükségünk lenne.

A gyógyteákat nem csak akkor alkalmazhatjuk, ha betegek vagyunk. Megelőzésre is ugyanúgy hatásos lehet heti 2-3 csésze tea. Néhány hét alatt érezhetjük a pozitív változásokat, amiket a gyógyfüvek idéznek elő szervezetünkben. Sokakban felmerül, vajon gyógyszer mellett szabad-e gyógyteákat inni. A válasz a legtöbb esetben igen, a lényeg csak annyi, hogy a különböző hatóanyagok bevitele közt mindig teljes el legalább két óra. AZ állandó gyógyszerek esetében azonban legbiztonságosabb, ha kikérjük kezelőorvosunk véleményét a dologról. Szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy kávé után lehet-e gyógyteát inni. Erre is igen a válasz, de a biztonság kedvéért fél óra szünetet azért tartsunk a kettő közt. Gyermekeknek ugyanolyan óvatossággal adjunk gyógyteát, mint kismamáknak, hiszen egyes gyógyfüvek tizenkét éves kor alatt egyáltalán nem ajánlottak.

Való igaz, van néhány dolog, amire szigorúan oda kell figyelni a gyógyteákkal kapcsolatban. De hit nincs ez így a gyógyszerekkel is? Lényegében ugyanazokra a dolgokra kell ügyelni, mint a gyógyszerszedésnél, csak itt nem viszel be káros, a szervezetednek ártó molekulákat. A gyógynövények nem csak a testet, hanem a lelket is gyógyítják. Ezért is érdemes igénybe venni őket.

„A gyógynövények valódi természetével való kapcsolatfelvétel a leginkább megtérülő kaland, melyben valaha részünk lehet.”

Marlene Adelmann