Gondolj a jövőre is!

2022. júl. 09. Szűrös Ivett

Minden embernek megvan a saját élete, a maga kisebb-nagyobb problémái, azonban van egy „dolog”, amiért mindenki felelősséggel tartozik, ez pedig a Föld, ahol élünk. A ma emberének feladata, hogy a jövő nemzedékeire egy élhető bolygót hagyjon örökül. Ehhez pedig szükség van arra, hogy lehetőségeinkhez mérten minél környezettudatosabban éljünk.

És hogy mit is tehet az egyes ember ennek érdekében? A következőkben adunk néhány tippet, és legalább egyik-másikat megfogadva te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a Föld még sokáig élhető legyen.

Amikor csak lehet:

  • Válaszd a tömegközlekedést, kerékpározz vagy sétálj. A-ból a B pontba eljutni mindennapos dolog. Az viszont választás kérdése, hogy ehhez milyen eszközt veszünk igénybe. Nyilvánvalóan könnyebb otthon beszállni a kényelmes autóba, ami elvisz minket egészen az úticélunk bejáratáig, mint elsétálni az állomásra, majd buszra, vonatra vagy épp villamosra szállni, arról pedig le, aztán újabb séta. Bár a tömegközlekedés nem versenyezhet a kényelmi szempontokkal, ám az kétségtelen, hogy környezetbarát utazást tesz lehetővé. Aki az elmúlt időszakban váltott vonatjegyet, az tudja, hogy már az azonos távú autós utazáshoz viszonyított átlagos CO2 megtakarítás is szerepel rajta. Ezzel az adattal is próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy amikor csak lehet, válasszák a tömegközlekedést. De ha nem kell sietni és az úti cél sincs túl messze, akkor a séta és a kerékpár is jó alternatíva lehet még. Sőt vannak, akik „kombinálják” is a közlekedéshez használt eszközöket, vagyis például kerékpárt visznek magukkal a vonaton, hogy az otthon-állomás-munkahely/iskola-állomás-otthon táv gyorsabban megtehető legyen.
  • Takarékoskodj a villannyal és a vízzel. Természetesen, aki szűkös anyagi keretek között él, illetve az, aki spórolós fajta, az egyébként is ott takarékoskodik, ahol csak tud. Ám a környezettudatosság miatt pénzügyi helyzettől függetlenül is mindenkinek ajánlott átállni az energiatakarékosabb életmódra. És hogy mire is gondoltunk pontosan? Ne égesd feleslegesen a villanyt! Ha odakinn világos van, különösen akkor, ha a nap is süt, inkább húzd el a függönyöket és/vagy húzd fel a redőnyöket, hogy a természetes fény világíthassa be az otthonodat. + Mielőtt elhagysz egy helyiséget, kapcsold le a világítást. A használaton kívüli elektronikai cikkeket mindig áramtalanítsd. Ha épp nincs rájuk szükség, nem elég kikapcsolni azokat, de stand-by üzemmódban se maradjanak, ugyanis a készülékek készenléti állapotban is áramot fogyasztanak.
  • gyűjtsd szelektíven a hulladékot.
  • legyen nálad vászonszatyor: ha ezt betartod, akkor nem csak a környezetért teszel, hanem a – tervezett és a spontán – vásárlások alkalmával is mindig lesz majd mibe pakolni azt, amit veszel.
  • használj inkább kulacsot, termoszt vagy bögrét.

A fenti tippek előtt azért szerepel az „amikor csak lehet” szöveg, mert természetesen előfordulhat, hogy nem tudsz mindig környezettudatosan cselekedni. Így lehet, hogy például egyszer-egyszer egy papírcetli a sima szemetesben landol a szelektív helyett, vagy az, hogy olykor kénytelen vagy műanyag zacskót használni.

Alkalmanként, amikor szükséged van egy-egy ruhadarabra, nézz szét a second hand üzletekben is. A másodkézből való ruhák ugyanis nem feltétlenül elavultak, kopottak vagy foltosak. Aki szemfüles, az akár igazán szép állapotú és trendi darabokat is beszerezhet, méghozzá az eredeti ár töredékéért. Ezzel pedig az ember nemcsak pénzt spórolhat, de a környezetvédelemért is tehet valamit.

Soha ne szemetelj!

A gyermekeidet is próbáld meg a környezettudatosság szellemében nevelni.

Ha minden egyes ember legalább csak néhány dolgot megfogad a fentiek közül, hozzájárulhat ahhoz, hogy egy élhető bolygót hagyjon örökül a jövő nemzedékeire.