Galagonya, a tisztások vöröslő gyógynövénye

2022. márc. 02. Diós Anita

Nehéz elsétálni ősszel és télen egy-egy galagonyabokor mellett az erdőszéleken és tisztásokon anélkül, hogy megállnánk egy pillanatra megcsodálni a formás, élénk színekben izzó terméseit, vagy éppen vegetációs időszakban a különleges formájú leveleket. De nem ezek az egyedüli tulajdonságok, melyek miatt csodálatra méltó ez a hazánkban is őshonos cserje!

Az egybibés galagonyát a szív gyógynövényeként ismerik sokan, s nem is véletlenül, hiszen pozitívan hathat a szívizom működésére, csökkentheti a vérnyomást, segíthet szívelégtelenség esetén, illetve még a koleszterinszintet is mérsékelheti a vérben.

A galagonyát nemcsak az európai népi gyógyászat, de a hagyományos kínai orvoslás is jól ismeri már évszázadok óta, s ki vérnyomáscsökkentésre, ki emésztési problémák orvoslására használta. Mint kiderült, a vélt pozitív hatások egy részével valóban bír a rózsafélék közé tartozó növény.

A növénynek mind a termései, mind pedig a levelei felhasználhatóak. Nemcsak tea készülhet ebből a sokoldalú növényből, de levelével akár a salátákat is gazdagíthatjuk, míg a terméséből lekvár készülhet. A teának gyűjtendő leveles hajtásvégeket a virágzás ideje környékén érdemes gyűjteni, míg a bogyókat értelemszerűen akkor, amikor már megértek – ez utóbbi általában szeptember és október között következik be.

A galagonya igen magas antioxidánstartalmának – elsősorban polifenolok lelhetőek fel benne –  köszönhetően védelmet nyújthat az úgynevezett szabadgyökökkel szemben, amelyek, ha nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akár komoly betegségekhez is vezethetnek, ide értve bizonyos daganatos megbetegedéseket, a 2-es típusú cukorbetegséget, az asztmát, a bőr korai öregedését, illetve akár egyes szív- és érrendszeri betegségeket is. Természetesen a legtöbbet akkor tehetjük, ha megfelelő táplálkozással és a dohányzás kerülésével a szabadgyökök megjelenését eleve limitáljuk, de akadnak olyan források, amelyeket manapság lényegében lehetetlen elkerülni – ilyen a légszennyezettségből és akár a passzív dohányzás révén minket érő káros hatás.

Egyes kutatások szerint a galagonya gyulladáscsökkentő hatása révén is javíthatja, őrizheti az egészséget, és egereken végzett kísérletek alapján például úgy figyelték meg, hogy az állatok májműködése is jelentősen javult a galagonya fogyasztásának hatására a sérülést és gyulladást követően. Egy másik kísérlet során a galagonya levelében található vitexint adtak légzőszervi problémáktól szenvedő egereknek, mire azoknál csökkent a gyulladás mértéke.

A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára is hasznos gyógynövény lehet a galagonya, hiszen nemcsak a szívizomra hat jótékonyan, de megfigyelések szerint a magas vérnyomás ellen is védhet, valamint csökkentheti a vér koleszterinszintjét, ezáltal segít megelőzni a koleszterin lerakódását az érfalakra. A szorongás, idegesség ellen is kiváló hatása lehet a galagonyának, s így végső soron például az ezzel összefüggő kellemetlen szívdobogásérzetet is megelőzheti, mérsékelheti.

Napjainkban, amikor a fiatalos megjelenés és a szép bőr már-már elvárásként jelenik meg, a galagonya „öregedésellenes” hatásai mellett sem haladhatunk el szó nélkül. A növény levelének és termésének összetevői elsősorban a káros UV-sugarak hatására idő előtt öregedő bőr esetében nyújthatnak látványos pozitív hatást, bár elsősorban a még be nem következett károsodás megelőzésében, s nem pedig a már jelentkezett ráncok és más „problémák” eltüntetésében számíthatunk rájuk.   

Igaz, hogy a galagonya igen jó hatással lehet az egészségünkre, de kúraszerű alkalmazása esetén azért mindenképpen ajánlott kikérni a háziorvos véleményét is.