Fuss az egészségért

2021. máj. 01. Márton Eszter

Ha elég messzire futsz belső világodba, olyan csodákba futsz bele, amelyekről sosem hitted, hogy benned lakoznak.

Közeleg a jó idő és lassan kifogyunk a kifogásokból, hogy még mindig miért porosodik az a fránya futócipő a cipősszekrényben. Minden kezdet nehéz, de ne meneküljünk tovább. Nem az a lényeg, hogy milyen sebességgel kezdjük, nem kell maratonokat futni, a lényeg, hogy kitartással, bármilyen tempóban is, de fejlődj.

A kocogás vagy a futás amellett, hogy a legköltséghatékonyabb és legegyszerűbb mozgásforma, megszámlálhatatlan pozitív hatása van az emberre nem csak fizikailag, de mentálisan is kifejezetten megújító erőt rejt magában. A felszabaduló endorfin hormon boldogságérzetet vált ki. Egészségünk megóvása szempontjából kiváló tevékenységnek bizonyul, felveszi a harcot és hatékonyan megelőzi számos betegség kialakulásának esélyét, ilyenek például a szív és érrendszeri, illetve daganatos betegségek.

Sokan a futás gondolatától is rosszul vannak, de ha sikerül átlendülni azon a bizonyos holtponton és megtapasztalni a futás valódi örömét, garantált, hogy örökre rabul ejt. Kezdőként fokozatosan érdemes növelni a megterhelést, figyelembe véve az egyén erőnlétét és fizikai állapotát és ennek függvényében kitűzni a célokat. Ez az jelenti, hogy adott esetben a gyors tempójú sétától kezdve kell eljutni a kocogásig és végül, ha már készen állunk testben és lélekben jöhet a futás, ami legalább 8km/h vagy annál gyorsabb iramot jelent. A fokozatosság azért fontos, hogy elkerüljük a sérüléseket és kezdőként kiiktassuk az irreális elvárásokat önmagunkkal szemben, hiszen azok megnövelik az esélyét annak, hogy esetleg kudarcok érnek a próbálkozásaink elején, amik miatt könnyebben kedvünket veszíthetjük.

Ahány ember annyi ritmus. Ha eddig kora reggel iktattuk be az aznapi futásunkat és gyakorta levertnek és kimerültnek éreztük magunkat utána, variáljuk át rutinunkat, ha lehetőségünk van rá próbálkozzunk meg egy délutáni, esetleg kora esti futással. Kísérletezz és tapasztald ki, hogy mikor van leginkább felkészülve tested a mozgásra, ez lehet akár kora reggel éhgyomorra vagy az esti órákban is.

Célozzunk meg egy közeli erdőt, vagy egy természet közelibb helyszínt és tervezzük oda a futásunkat. Nincs annál felszabadítóbb érzés, mint amikor testünk és lelkünk kapcsolódni tud a természettel és megtapasztalja a benne rejlő szépséget. Ilyenkor befelé tudunk figyelni, fantáziánk élénkebb, korábbi élményeink emlékképei, amelyek esetleg már rég feledésbe merültek és tudatunk mélyén lapultak, újból előbukkanhatnak. Letisztulnak gondolataink, indulataink elszállnak és higgadtan, nyugalomban át tudjuk értékelni életünket és kiváló inspirációkat tudunk gyűjteni, amelyek gazdagítják és meghosszabbítják életünket.

Szóval ne habozzunk, fel a futócipővel és futás az egészségért, a szabad gondolatokért és a boldogságért.