Fogorvos, amit nem érdemes halogatni

2021. nov. 27. Szűrös Ivett

Az életben az egyik, hanem a legnagyobb kincs az egészség. Ez egy olyan megfoghatatlan dolog, aminek az értékére az ember gyakran csak akkor jön rá, amikor már késő, mert például egy baleset vagy valamilyen betegség miatt fizikai állapota meggyengül.

Épp ezért fontos, hogy lehetőségeihez mérten mindenki próbáljon meg egészségtudatosan élni. Ehhez pedig három dolog szükséges: megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás és betegségmegelőzés. Tehát egészségünk megőrzése érdekében a személyre szabott és minőségi ételek, italok fogyasztása, illetve a napi mozgás mellett az is fontos, hogy az ember eljárjon a szűrővizsgálatokra, valamint panasz esetén a lehető leghamarabb orvoshoz forduljon. Sajnos azonban, ami az orvoslátogatást illeti, sokan hajlamosak a halogatás csapdájába esni. Különösen igaz ez azokra, akiknek valamilyen fogászati problémájuk van. Sokakból már maga a fogorvos szó is gyomorgörcsöt vált ki. Jellemzően még azok is ódzkodva ülnek be a fogorvosi székbe, akiknek a fogászati ellátással kapcsolatban nincsenek korábbi rossz tapasztalataik. Talán egy kissé túlzó összehasonlítás, de az ember legalább úgy tart a fogorvostól, mint a kutyák az állatorvostól. 🙂 Ez a félelem persze sokszor alaptalan, de az kétségkívül némi könnyebbséget jelent, ha ismerünk egy olyan megbízható és ügyes fogászt, akinek a székébe bármikor és bárminemű szorongás nélkül képesek vagyunk beülni.

Félelem ide, félelem oda, de érdemes rendszeresen, vagyis legalább évente kétszer felkeresni a fogorvost. Gyakori probléma ugyanis, hogy sokan már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor tényleg elviselhetetlen fogfájással küszködnek. Pedig mennyivel könnyebb betömetni egy apró lyukat, mint később gyökérkezeltetni, vagy ha a fog végképp menthetetlen, azt kihúzatni, majd pótoltatni. Ráadásul egy rossz és fájó fog igencsak meg tudja nehezíteni a mindennapokat: az embernek már enni és inni sincs kedve; a fájdalom miatt rossz a közérzete, emiatt ingerült lehet a környezetében lévőkkel; és nem győzi szedni a fájdalomcsillapítókat.

Az ezzel kapcsolatos életérzést a következő idézet igen találóan megfogalmazza:

„A fogfájós ember mindenkit boldognak képzel, akinek jók a fogai.”

Arthur Bloch, fordította: Hernádi Miklós. Forrás: citatum.hu

Az az idő pedig, amikor már nem lehet tovább halasztani a fogorvos felkeresését, egyszer úgyis eljön, akkor mégis mi értelme van a halogatás okozta indokolatlan szenvedésnek? Arról nem is beszélve, hogy egy rossz fog egyéb egészségügyi problémákat is okozhat. Ha pedig valaki nem csak a fogorvos látogatását, de a rendszeres fogápolást is elhanyagolja, az előbb-utóbb akár fogsorának erős károsodásával számolhat. Ez nem csak esztétikai szempontból zavaró, de a helyreállítás, vagyis egy újbóli szép mosoly „varázslása” adott esetben már csak súlyos százezrek kifizetésével megvalósítható. Természetesen előfordulhat olyan eset is, hogy valakinek egy komoly betegség vagy baleset miatt károsodik a fogsora. Azonban vannak emberek, akik egyáltalán nem törődnek a helyes és rendszeres fogápolással. A legrosszabb pedig, hogy az ilyen példát gyakran az utódok is követik. Épp ezért fontos lenne, hogy minél több helyen felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Az évi kétszeri fogászati szűrés még akkor is javasolt, ha a fogaink erősek és egészségesek, rendszeresen és alaposan gondoskodunk tisztításukról, illetve semmilyen panaszunk sincs.

Ha pedig valamilyen tünetet vagy fájdalmat észlelünk, tanácsos mielőbb szakorvoshoz fordulni.