Fenyőolajjal az egészségért

2021. márc. 20. Diós Anita

Ha az erdőt palackba zárnánk, éppen olyan illata lehetne, mint a fenyő illóolajának. A csodálatos illat mellett azonban másféle haszna is van a fenyőolajnak, legyen szó akár bőrápolásról, a higiénikus, tiszta lakókörnyezet fenntartásáról, vagy éppenséggel a stressz csökkentéséről.

A leggyakoribb fenyő illóolaj az erdei fenyő olaja, amelynek több áldásos hatása is ismert, de ezen kívül viszonylag gyakran találkozni a szibériai luc és az ezüstfenyő illóolajával is, amelyek ugyancsak sokat tehetnek az egészségünkért és jobb közérzetünkért.

Mindenek előtt, antibakteriális és gombaölő hatása miatt pár csepp fenyőolaj úgy egészítheti ki a takarítószereket, vagy a felmosáshoz használt vizet, hogy otthonunk tisztább, illatosabb és kórokozóktól mentesebb legyen. Ahol kis kedvencek is vannak, ott akár a bolhákat is távol tarthatjuk a bútoroktól, kisállat-fekhelyektől ezzel az illóolajjal, persze kiegészítve ezt a bolhás állat számára szükséges kezeléssel. Igaz, a fenyőolaj használatakor mindig óvatosnak kell lenni, mert a kutyák számára mérgező is lehet.

A fenyőolaj egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy egészségesebbé, szebbé teheti a bőrt, s előfordul, hogy kifejezetten bőrgyógyászok ajánlásával kötnek ki a patikákban az illóolajat kereső páciensek. Egyebek mellett az ekcéma, a túl sok mitesszer, a bőrviszketés, bőrszárazság, a pikkelysömör és a rühesség kezelésében is segítséget nyújthat ez a nagyszerű növényi készítmény, de a benne található antioxidánsok miatt a bőr öregedését és ráncosodását is lassíthatja a fenyőolaj.

Természetesen a fentiek esetében külsőleges alkalmazás elképzelhető, vagyis úgy használható a fenyőolaj, ha a bőrre kenjük, nem pedig belsőleg fogyasztva. Azt is meg kell itt említenünk, hogy az illóolajokat nem magukban, hanem valamilyen más zsiradékkal, olajjal keverve szabad csak a bőrre vinni. Ugyancsak külsőleg alkalmazva a fájdalmat és gyulladást is mérsékli a fenyőolaj, így akár masszázs során is kiváló szolgálatot tehet számunkra.

A fenyőolaj egyes megfigyelések szerint csökkenti a stresszt, illetve az azzal összefüggő fejfájást is. Egy 2010-ben a Journal of Life Science nevű lapban publikált tanulmányban leírtak szerint kutatók ezüstfenyő, levendula és grapefruit illóolajat párologtattak egerek ketreceinél, s megfigyelték, hogy az állatok kortizoltermelése mérséklődött ezek hatására – ami azért fontos, mert ezt a hormont a szervezet a stressz hatására termeli.

Újabb érdekesség, hogy egyes megfigyelések szerint a párologtatott fenyőolaj a téli időszakban a megfázásos tünetek egy részét is enyhítheti azáltal, hogy segít a légutak felszabadításában.

Tippek a fenyőolaj használatához

  • Tegyél pár csepp fenyőolajat a párologtatáshoz használt vízbe, s már ez is kellemesebbé teszi az otthon levegőjét. Ráadásul a fent leírtaknak megfelelően segíthet a stressz oldásában, netán a nátha tüneteinek enyhítésében is.
  • Ha masszázshoz, esetleg a bőrre kenve szeretnéd használni, sosem magában tanácsos ezt megtenned. Egy evőkanálnyi mandulaolajhoz, vagy kókuszzsírhoz elegendő néhány csepp fenyőolaj az áldásos hatások eléréséhez.
  • Mielőtt nagyobb mennyiségben a bőrödre vinnéd, mindig teszteld egy kisebb bőrfelületen, hogy a rá következő 24 órában kivált-e valamilyen nem kívánt reakciót. Általában nem szokott nagy bajt okozni, de az óvatosság ez esetben is meglehet, hogy megóv valamilyen kellemetlenségtől.
  • Pici gyermekek esetében és állatokon ne használd, kivéve, ha előtte kikérted szakember véleményét és ő biztonságosnak látta az illóolaj használatát.

Ahogyan az látható, a természetes praktikák kedvelőinek a fenyőolaj hasznos segítség lehet a háztartásban és a kis „házi gyógynövénypatikákban” is méltó helyet foglalhat el. Aki pedig még csak most barátkozna az illóolajokkal, valószínűleg hamar a szívébe lopja magát a párologtatójából áradó mesés fenyves illat.