Felfázásos tünetek – kezelés és megelőzés

2021. nov. 04. Márton Eszter

A hölgyek körében fordul elő és igen gyakori megbetegedés a felfázás vagy hólyaghurut. Nem csak a hidegebb évszakokban, akár nyáron is előfordulhat. Elég, ha mezítláb mászkálunk a hideg kövön vagy nem cseréljük le időben nedves fürdőruhánkat. Ezek mellett az aktív szexuális élet is okozhat hasonló jellegű panaszokat.

Az, hogy ezek az igen kellemetlen panaszok leginkább a hölgyeket, fiatal lányokat érintik, főleg a női anatómiának tudható be: a női húgycső rövid, így a fertőzést okozó baktériumok könnyen feljuthatnak a hólyagba. A panaszok között a pisilés nehézsége, a fájdalmas, gyakori, sürgető, kevés vizelet ürítése, az alhasi fájdalom, súlyosabb esetekben a véres és kellemetlen szagú vizelet szerepel.

Ezeket a szabályokat tartsuk be, hogy minél hatékonyabban elkerüljük, illetve adott esetben leküzdjük a felfázást:

  • Igyunk sok folyadékot, cickafarkfűből, mezei zsurlóból és csalánból készült teát, mert ezek vizelethajtó hatásúak, átmossák a hólyagot, és megnehezítik a baktériumok megtelepedését! Ezeket a gyógynövényes készítményeket megelőzés szempontjából is fogyaszthatjuk, hiszen immunrendszerünkre is jó hatással vannak.
  • Fogyasszunk sok áfonyát és mindenképp szerezzünk be tőzegáfonya teát, ez kifejezetten hatásos fegyvernek bizonyul a megbetegedés ellen, illetve segít elmulasztani a panaszokat. Ennek kapszula formája is kiváló.
  • Igyekezzünk elkerülni a nedves fehérnemű vagy fürdőruha viselését. A műszálas darabokat is kerüljük, mivel ezek nem szellőznek megfelelően, így könnyebben kialakulhat fertőzés.
  • Ne tartogassuk sokáig bent,ha pisilni kell menjünk el minél hamarabb!
  • Kamilla vagy cickafark, mely a nők egyik legfontosabb gyógynövénye kiváló ülőfürdő alapanyagoknak bizonyulnak, gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően Körülbelül 10-20 percet kell az ülőfürdőben tölteni.

Az enyhébb típusú felfázásokat okozó fertőzést az egészséges szervezet természetes védekezőrendszere is képes legyőzni, különösen, ha figyelünk a bőséges folyadékbevitelre, a rendszeres vizeletürítésre és a higiéniára. Az akut hólyaghurut van lehetőség antibiotikumos kúrával kezelni, azonban ennek megítélése, természetesen orvosi feladat. Az antibiotikumok a kórokozók mellett a szervezet bél- és hüvelyflórájának hasznos baktériumait is pusztítják, ami viszont a betegség kiújulását segítheti, ezért minden antibiotikum-kúrát követően szükség van az egészséges baktériumflóra helyreállítására. Nem ajánlott minden egyes felfázásos tünetnél antibiotikumos-terápiát alkalmazni, mert hosszú távon nem tesz jót immunrendszerünknek.

Tartózkodjunk az indokolatlan antibiotikum-használattól.