Fedezd fel a világot és önmagadat – Személyiség fejlődés utazásaink által

2021. okt. 19. Tollas Tímea

Messzi tájak, izgalmas kultúrák, rejtélyes szokások, azúrkék tengerek, gyűrűsfarkú kis majmok és megannyi látnivaló. Az előbbi felsorolás olvasása során mindenkit bizsergetően kellemes érzés fog el, szinte érezzük a sós levegő üdítő aromáját. Vizualizáljuk az összes eddigi utazással kapcsolatos pozitív élményünket. Kalandozásaink és világjárásaink ugyanis egyfajta tükröt is tartanak elénk: megláthatjuk bennük a valódi önmagunkat, felfedezhetjük az igazi személyiségünket.

Olyanok vagyunk, akár egy puzzle

Bizonyára ismerősen cseng az önbizalom hiány és a “Keresem önmagam” krízis kifejezés. Mindkettő probléma az elbizonytalanodásból és abból fakad, hogy nem ismerjük magunkat eléggé. Nem csak magunkat, de a másik, általunk szeretett embereket sem ismerjük igazán. A barátainkat, szerelmünket, családunkat sokszor csak felületesen hallgatjuk végig egy-egy beszélgetés során, nem hagyunk elég minőségi időt arra, hogy igazán együtt lehessünk és feltérképezhessük a másik ember érzéseit. Hiszen csak így kerülhetünk közel a másikhoz, adhatjuk át magunkat teljesen neki, akár barátról vagy családtagról legyen szó.

Nagyon fontos szempont, hogy törődjünk magunkkal, ne csak mindig a másik féllel, hiszen egy idő után minden kapcsolatunk megsínyli majd az „énidő” teljes hiányát. Fejlesszük magunkat, töltődjünk fel annak érdekében, hogy a szeretteink ne egy „gépiesített” robotot kapjanak a hétvégékre, aki csak letudja a kötelező, szokásos köröket. Amikor velük vagyunk, éreztessük, hogy megértjük őket és 110%-osan oda figyelünk rájuk.

Vajon miért? A válasz igazán egyszerű: nem hagyunk időt arra, hogy kikapcsolódva, pozitív környezetben kutassuk fel igazi énünk kis darabkáit. Egyfajta játék ez az egész, ha úgy tetszik. Akárcsak egy kirakós. Több száz kis puzzle darabka szükséges ahhoz, hogy a teljes, színes kép összeálljon. Türelemjáték, amely belefektetett időt és koncentrációt igényel. Az, hogy pontosan hány napba, hétbe vagy netán évbe fog telni mindez, nem tudjuk előre megjósolni. Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám most, hogy nem is szükséges ezen merengened? Hogyha a problémáid megoldásához és a személyiséged kivirágoztatásához csupán egy utazásra, vagy pihenésre lenne szükséged? Belevágnál?

Utazni annyi, mint szerelembe esni a valódi énünkkel

Teljesen mindegy, hogy merre visz a lábunk. Nem számít az sem, hogy tél van-e, vagy kora tavasz, az egyetlen fontos momentum mi magunk és a vágyaink vagyunk. Az utazásaink során bennünket ért örömteli pillanatok, különleges élmények, egzotikus látnivalók mind befolyásolják a jövőbeli személyiségünket.

Meglepődnénk, hogy mennyit számít egy pár napos gyógyfürdőben töltött relaxálás, vagy egy vízparti üdülés. Nem a bőrünk megváltozott, csábítóan arany barnára sült színéről, vagy a szemünk alatti táskák kisimulásáról áradozok éppen, hanem a változás erejéről. Egyéniségünk és minden egyes kis megnyilvánulásunk képet formál rólunk mások szemében. A természeted és a jellemed adott, de sosem késő átformálni, alakítgatni, ha úgy érzed, rossz úton jársz.

Ha már változás, akkor mindenképpen meg kell említeni azt a szomorú, de általános tényt, hogy sokszor azért nem merünk változtatni, mert mások véleményétől tartunk közben. Vajon mit szólnak majd hozzá, mi lesz a reakciójuk? Folyamatosan más emberek megerősítésére és pozitív véleményére ácsingózunk, legtöbbször még magunk elől is titkoljuk és félünk beismerni. Rettegünk, hogy nehogy kilógjunk a sorból, hiszen nem szeretnénk kiközösítés áldozataivá válni. Ugye ismerősek a leírtak? Amennyiben Te is szenvedsz ezektől a problémáktól, úgy arra bíztatnálak, hogy ne csak halogasd a változást, hanem valóban tegyél is érte! Mégpedig ma, ne várj vele egy pillanatot se tovább! Az egyéniségünket és a személyiségünket ugyanis csakis mi tudjuk formálni és kialakítani, olyanná, amilyenek valójában vagyunk, vagy éppen lenni szeretnénk. Merjünk megújulni és egy újabb oldalunkat megmutatni, ha úgy érezzük, eljött a mi nagy pillanatunk.

Amennyiben most már tényleg változtatnál pár kellemetlen tulajdonságodon, vedd a bátorságot, hunyd le a szemedet és bökj rá a földgömbödre egészen random módon. Bármelyik ország névre is essen a sors keze, Te bátran fogadd a kihívást! Hidd el, igazán felszabadultnak és szabadnak fogod érezni magadat az egész utad alatt éppen a különleges választás miatt.

Top tippek a spontán utazáshoz

1. Ne keress kifogásokat, hogy miért nem tudsz elutazni éppen oda, amit a földgömb választott ki számodra. Egyszerűen csak hagyd megtörténni az eseményeket.

2. Az utazásod során összpontosíts saját magadra. Ha nem egyedül utazol, akkor is mindig hagyj magadnak pár óra pihenőidőt. Nem magányra készülsz, hanem relaxáló feltöltődésre, méghozzá saját magaddal.

3. Azt csináld, amire vágysz. Kanyon túra vagy vadvízi evezés? Netán a homokos tengerpart romantikus varázsa vonz? Fel a papucsot vagy a kiránduló bakancsot és vágj bele életed legnagyobb kalandjába.

A nagy utazásból visszatérve újjászületve és új emberként fogtok hazatérni, ezt garantálhatom. Hiszen minél több helyen vetjük meg a lábunkat, minél több emberrel ismerkedünk meg és alakítunk ki újabbnál újabb kapcsolatokat, annál nagyobb személyiség fejlődésen megyünk át mi magunk is.

Igaz, sokszor észre sem vesszük, hogy már nem vagyunk a régiek, úgy nyitják fel a szemünket a közeli ismerősök és a rokonaink. „Nagyon más lettél, mintha teljesen kicseréltek volna! Minek köszönhető ez a változás?” – merülhet fel száz hasonló kérdés a másik félben egy utazás vagy bármilyen nagyobb fordulópont után az életedben.

Ilyenkor bátran megveregetheted a válladat és egy büszke mosoly kíséretében konstatálhatod magadban, hogy a pozitív változás megkezdődött. Pontosabban: végre elkezdted azt az utat járni, amelyet már régóta megírtak neked!

Remélem mindannyian újjászületve tértek haza a nagy utazásból, bárhová is irányítson a csukott szemetek és a Földgömb!