Ezért éri meg rendszeresen borsmentát fogyasztani

2021. aug. 05. Lebán Csenge

A borsmentáról sokaknak először a rágógumi, a fogkrém, szájvíz jut eszébe. Nem csoda, hiszen a borsmenta egyik legismertebb alkalmazása a szájban történik, ezért tartalmazzák ezek a készítmények a növényt. De ennél több panasz enyhítésére is beválhat.

Hűsítő és nyugtató hatása van, így test és lélek kezelésére is kiváló. A növény levele és szára egyaránt tartalmaz vitaminokat, különösen C-vitamint, illetve antioxidáns, antibakteriális anyagokat is. Nagyon hatékony az irritábilis bél szindróma tüneteinek csökkentésére: javítja az emésztést, enyhíti a puffadást és a hasi görcsöket. Ehhez napi két-három csésze borsmenta teára vagy két kapszulára van szükség, és már négy hét alatt enyhülnek a tünetek. Ráadásul az ételintolerancia miatt kialakuló bélrendszeri tüneteket is enyhíti.

A fejfájásra is kiválóan alkalmazható. Legyen szó migrénről, tenziós- vagy stressz okozta fejfájásról, fájdalomcsillapító, izomlazító és vérkeringést serkentő tulajdonságai segítenek. Ezen a téren illóolajként érdemes alkalmazni. Szintén émelygés és hányinger esetében, ugyanis olyan enzimeket aktivál, amelyek a csökkentik a kellemetlenséget. Ebben az illóolajon kívül a borsmentát tartalmazó cukorka is segíthet.

A száj higiéniáját is helyre tudja állítani, antibakteriális hatásának köszönhetően. Megakadályozza a baktériumok elszaporodását, amik a kellemetlen leheletért, fogszuvasodásért, ínygyulladásért, és más szájüregi betegségekért felelősek. Ehhez a legegyszerűbb mód egy borsmenta tartalmú fogkrém vagy szájvíz, de erősebb teával is öblögethetünk reggel és este.

A pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmas lehet, gyulladáscsökkentő hatása ehhez nagyban hozzájárul. Érdemes azonban használat előtt bőrpróbát végezni, mert a borsmenta illóolaja erősen irritálhatja az érzékenyebb típusú bőrt. Erre alkalmas hely például a könyökhajlat, mert ott eleve érzékenyebb a bőrfelület. Hűsítő hatása miatt a rovarcsípések gyógyulásához is hozzájárul, enyhíti a viszketést.

A lehetséges mellékhatásokra is érdemes odafigyelni, mert nem biztos, hogy mindenki alkalmazhatja a borsmentát. Ezek a tünetek gyakran csak kellemetlenek, de olykor veszélyesek is lehetnek.

A borsmentának ugyan van allergiás panaszokat csökkentő hatása, mégis előfordulhat, hogy valaki magára a borsmentára allergiás. Ebben az esetben zsibbadás és a szájban égő érzés jelzi a reakciót. Aki reflux betegségben szenved, szintén jobb, ha elkerüli alkalmazását. Vannak, akiknek enyhíti a tüneteket, de vannak, akiknél inkább erősebb panaszokat okoz. A borsmenta az alhasi vérbőséget is serkenti, ami elősegíti a menstruációt. Ez egyeseknek jótékony hatást jelenthet, ám ugyanez a magzat elvesztését okozhatja várandós nőknél. Reggeli rosszullétek kezelésére kis mennyiségben alkalmas lehet, de kizárólag akkor, ha nem veszélyeztetett a terhesség. Kisebb gyerekek esetében sem célszerű nagyobb mennyiségben alkalmazni, ugyanis légzési nehézségeket és szívleállást is okozhat. Éppen ezért minden mentolos termék kerülendő hat éves kor alatt. A vércukorszintet is csökkenti a borsmenta, ami akár jó is lehet, de semmiképp sem az ugyanezt a célt szolgáló gyógyszerek alkalmazásával. Látási zavarokat is okozhat, ha nem tartjuk be a javasolt mennyiséget, ezért nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba.

Ezek ellenére a borsmenta egy biztonságos gyógynövény, ha betartjuk az előírásokat. Használjuk bátran, de ne túlzásokba esve!